Rett størrelse på tursekken

Rett størrelse på tursekken

  • Dagstur: 15-30 liter
  • Helgetur/hytte-til-hytte vandring: 30-60 liter
  • Ukestur: 60-90 liter

Hvor stor tursekk trenger man?

En grei huskeregel er å velge størrelse på ryggsekken etter lengde på turen, da det ofte er utstyr, klær og mat som styrer hvor stor sekk du trenger i forhold til hvor mye du må ha med. Ta også hensyn til om du trenger litt ekstra plass om det er noe spesielt du vil ha med, for eksempel kamera. Men tenk alltid at jo kortere tur, jo mindre tursekk og tvert om. Punktlisten over gir en liten oversikt over passende størrelser på vanlige turlengder, og er et bra utgangspunkt når du skal velge størrelse på ny tursekk. Nedenfor går vi gjennom punktene hver for seg og kommer med noen flere tips på hvordan du burde tenke når du skal velge størrelse på ryggsekken.

Størrelser som passer for dagsturer

For dagsturer klarer du deg fint med en tursekk på 15-30 liter. Om du planlegger å ta med niste fra hjemme, vil du klare deg med en ryggsekk i den nederste delen av skalaen og fortsatt ha plass til noen ekstra klesplagg. Om du vil lage mat i naturen, bør du velge en ryggsekk på 25-30 liter, beroende på hvilket type stormkjøkken du velger å ta med. Husk på at gass og kjeler skal ha plass også!

Sofia på tur

Størrelser som passer for helgeturer

For en helgetur vil en sekk på 30-60 liter være passende. Om du planlegger å gå sammen med noen og dele telt, så er et godt tips å dele opp teltets deler mellom dere, slik at dere sparer en del plass i begge ryggsekkene. Om du skal på soloeventyr kan du gjerne velge en av de litt større størrelsene innen skalaen. Om du velger å gå all in på ultralett utstyr, kan du klare deg med en litt mindre ryggsekk. Om du pakker smart og veldig minimalistisk er 25 liter nok.

Størrelser som passer til en ukestur

For en ukestur har du i prinsipp med deg samme utstyr som til en helgetur, men trenger mer plass til mat. Hvor mye plass som trengs beror på om du kan stoppe og få tak i provianter på turen eller om du kommer være helt selvforsørgende. Noen i ruter i fjellet går der det finnes fjellbutikker i nærheten, som er fylt opp med litt mat, hygieneartikler og visse typer brensel. Disse små butikkene har begrensede åpningstider, så det er viktig at du dobbelsjekker dette før du setter avgårde. På en ukestur kan du gå for en ryggsekk på 60-90 liter.

Jacob på vei oppover

Størrelser for hytte-til-hytte-vandring

Siden du ikke trenger bære med eget telt, kan du velge en mindre ryggsekk når du skal ut på en sånn type tur. Det som avgjør valget på størrelsen er hvor lenge du skal være borte, da alt beror på hvor mye mat du må ha med. Men du kan tenke på størrelser rundt 30-60 liter.

God tur!


Pakk sekken her

Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved