20% på telt, soveposer & liggeunderlag  Kjøp her

0
Favoritter
0
Din handlevogn
Meny
Startside  Hooked  SUP nybegynnerguide

SUP nybegynnerguide

Det er mange gode grunner til å starte med stand-up paddleboarding: det er en avslappende og morsom aktivitet som du kan gjøre både alene og sammen med andre. Du vil kunne se innsjøer, elver eller havet. Det er en helkroppsøkt, men den kan være intens eller avslappende avhengig av humøret ditt. Det lønner seg imidlertid å forberede seg litt før du hopper på brettet for første gang. I denne artikkelen finner du en omfattende introduksjon til stand-up paddleboarding. Vi vil forklare hvilket utstyr du trenger i tillegg til padlebrettet, hva du bør holde øye med ved kjøp eller leie, samt hvilke klær du bør ha på deg når du tar dine første turer på vannet. Du vil også kunne lære hvilke teknikker du bør trene på fra starten for å ha det gøy og selvsikker på brettet. Etter hvert vil du kunne finne noen sikkerhetstips og triks fra bloggere som har forelsket seg i SUP-aktiviteten og dele sin entusiasme for sporten.

 

Hvilket utstyr trenger man til stand-up paddleboarding?

Paddleboard

Hvis du vil prøve paddleboard, er det fornuftig å leie et brett eller låne et av en venn. Siden alle paddleboards er forskjellige, bør du prøve deg frem for å sikre at brettet er riktig for deg. Det er padlebrett designet spesielt for rekreasjonspadling i stille vann, padlesurfing, padleturer, konkurranser eller til og med SUP-yoga. Hvis du er nybegynner, kan det være lurt å leie eller låne et brett for å hjelpe deg med å bestemme deg.

Når du kjøper et brett, er det mange variabler: form, volum, bæreevne og total størrelse er viktige faktorer når du skal ta en beslutning. Et rundt skrog er mest brukt på SUP-er til fritidsbruk samt surfing og SUP-yoga fordi de er designet for å være mer stabile, mens et spiss skrog er mer egnet for SUP-tur og seiling. I tillegg er lengde avgjørende, da kortere brett er mer manøvrerbare, mens lengre brett vanligvis er raskere og kan bære mer vekt på grunn av deres større volum.

Det er faste brett og oppblåsbare brett. Oppblåsbare plater er lettere å transportere og oppbevare, mens solide plater som regel er mer effektive og finnes i flere forskjellige former og størrelser. Vi anbefaler å starte med et oppblåsbart brett, da de nesten kan holde tritt med solide brett i ytelse og er mer praktiske i hverdagen.

SUP

-38%
Kona Core 10.8
6 420 kr 3 975 kr
Delbetal fra 245 kr/mnd
2117 of Sweden Sup Aqua Hybrid 10
4 449 kr
Delbetal fra 267 kr/mnd
-24%
NRS Quest Sup Paddle
1 945 kr 1 480 kr
Delbetal fra 130 kr/mnd
-24%
NRS Quick-Release Sup Leash
800 kr 605 kr
Delbetal fra 90 kr/mnd

Padleårer

En SUP-åre er som en kanopåre med langt håndtak, og bladet må senkes ned i vannet mens det står oppreist. Hvis åren er for kort, bøy deg ubehagelig fremover, og hvis den er for lang, blir den tungvint å bruke og når ikke vannet. Derfor må åren være ca. 20-30 cm lengre enn kroppen, eller hvis du står oppreist på land med åren rett foran deg, bør armen strekkes oppover i en vinkel på 45° for å nå enden. Padlen skal være så lett som mulig slik at det ikke krever for mye energi å bevege armene. På slutten har åren et T-formet håndtak, som skal ligge godt i hånden og gi god kontroll.

Redningsvest

Sikkerhet fremfor alt! Selv om du er en erfaren svømmer, er redningsvesten en god idé og kanskje til og med et "must" for paddleboardere. Alle kan falle i vannet og ulykker skjer, så redningsvesten er god å ha. Trener du SUP-yoga i en gruppe eller deltar i en konkurranse, er det selvfølgelig andre tilstede som kan hjelpe deg hvis noe går galt. Men er du ute på egenhånd, er redningsvest en god garanti om det skulle gå galt. Redningsvester er også nyttige da de har små lommer hvor du kan ha med deg snacks, solkrem eller mobilen.

Flytevester til padling

Helly Hansen Rider Vest
fra 589 kr
Delbetal fra 89 kr/mnd
  • 40-50 Kg
  • 50-60 Kg
  • 60-70 kg
  • 90+ Kg
  • Red/Ebony
Baltic Adventure
989 kr
Delbetal fra 108 kr/mnd
  • 30-50 kg
  • Black
Baltic Dinghy Pro
689 kr
Delbetal fra 94 kr/mnd
  • Black/Grey
  • XS
Hiko Flytväst Baltic Rent Röd
789 kr
Delbetal fra 98 kr/mnd
  • Red
  • XS
-24%
NRS Ninja Pfd
1 720 kr 1 305 kr
Delbetal fra 122 kr/mnd
  • Flare
  • L/XL
  • S/M
  • XXL
Hiko Flytväst Mikmaq
1 540 kr
Delbetal fra 133 kr/mnd
  • Fluro Yellow/Red
  • S/M
-32%
NRS Vista Youth Pfd
690 kr 470 kr
-8%
Kanuk of Sweden Flytväst 400
750 kr 690 kr
Delbetal fra 94 kr/mnd
  • Antracit/Gul
  • S
  • XL
  • XS
-38%
NRS Vista Pfd
845 kr 525 kr
Delbetal fra 86 kr/mnd
  • Red
  • XL/XXL
-24%
NRS Ninja Pfd
1 720 kr 1 305 kr
Delbetal fra 122 kr/mnd
  • Black
  • S/M
  • XXL
-16%
NRS Cfd Dog Life Jacket
750 kr 630 kr
Delbetal fra 91 kr/mnd
  • L
  • Orange
  • XL
NRS Cvest Mesh Back Pfd
1 309 kr
Delbetal fra 122 kr/mnd
Helly Hansen Navigare Kid
985,05 kr 985 kr
Delbetal fra 107 kr/mnd

Påkledning til stand-up paddleboarding

Skal du gjøre SUP på en innsjø eller i sjøen er det lurt å bruke badetøy, spesielt hvis du vil ha muligheten til å kjøle deg ned i vannet. Men hvis du bruker mer tid på brettet, kan du bruke en lett T-skjorte eller shorts for å beskytte deg mot solen, eller hvis vinden er litt kjøligere enn forventet. Vester og lengre shorts er perfekte for paddleboarding. Det er også lurt å bruke en lue med brem og jevn nakkebeskyttelse da det ikke er mye skygge ute på åpent vann.

Noen foretrekker å stå på sin SUP barbeint, og de fleste brett har en sklisikker overflate. Imidlertid foretrekker mange å bruke vanntette sko eller sandaler når de står på brettet. Neopren- eller båtsko er best, siden sålene deres vil gripe den våte overflaten av brettet og holde føttene varme. Føttene vil bli våte, så vanlige treningssko er ikke den beste ideen.

De første trinn (og bevegelser) på SUP

Trinn 1: Hvordan kommer jeg opp på brettet?

Selv om det kan virke og føles ustabilt i starten, kan de fleste nybegynnere stå oppreist på brettet etter kort tid, hvor de kort tid etter kan begynne å bevege seg rundt. Stå først ved siden av brettet i knehøyt vann, hold på begge sider av brettet med hendene og knel rett bak midten av brettet. Tyngdepunktet er vanligvis der håndtaket er plassert. Med hendene rundt sidene kan du stabilisere paddleboardet og plassere den ene foten etter den andre der knærne var før. Ikke reis deg opp umiddelbart: det er bedre å reise seg forsiktig når du har funnet tryggeheten fra denne bøyde posisjonen og justere etter hvert som tyngdepunktet ditt skifter. Det kan være lurt å vakle litt rundt, men pass på å bruke armene og åren for å holde balansen mens du justerer føttene. Det som er bra med SUP er at selv om du faller, er det fortsatt gøy – du bare står opp og prøver igjen!

Trinn 2: Hvordan kommer jeg opp på boardet igjen om jeg faller i vannet?

Du vil unektelig falle i vannet på et tidspunkt. Det skjer, og det bør ikke skremme deg. På varme dager vil du sannsynligvis hoppe i vannet uansett. Når du skjønner at du faller, prøv å falle til siden så du ikke treffer brettet. Prøv å ha åren i hånden slik at du slipper å fiske den opp av vannet etterpå. Hvis du slipper den, er det bedre å reise seg på brettet først, og deretter padle med hendene for å gripe den.

Men hvordan kommer du deg opp fra vannet igjen? Finn først midten av brettet og ta deretter tak i håndtaket i midten av brettet med én hånd. Strekk så bena bak deg så langt ut av vannet som mulig og trekk brettet under kroppen mens du holder deg utstrakt. Denne metoden holder tyngdepunktet lavt og stabilt. Det ser ikke elegant ut, men det er veldig effektivt!

Trinn 3: Hvordan står jeg på SUP?

Føttene skal være parallelle og stå i ca. skulderbreddes avstand. Tærne skal peke fremover og knærne skal være lett bøyd. Når du har funnet en komfortabel stilling, hold hovedsakelig føttene i ro og hold balansen ved å flytte kroppsvekten mellom hoftene. Ryggen din skal være rett og hodet og skuldrene skal peke fremover. Hvis du ser på føttene vil du miste balansen, så prøv å holde hodet oppe og finn et fokuseringspunkt i horisonten.

Trinn 4: Hvordan beveger jeg meg fremover på padlebrettet? Hva gjør jeg med åren?

I begynnelsen er det mange som holder åren feil: hvis åren har en liten helling, skal den vende bort fra deg og mot tuppen av brettet. Når du dypper åren i vannet til høyre for brettet, ta tak i T-håndtaket med venstre hånd mens høyre hånd fungerer som et dreiepunkt slik at du kan padle videre nedover skaftet. Når du bytter side med åren, må du også bytte hender.

Grunnleggende åreteknikk

Som navnet tilsier, er dette draget for å bevege deg fremover. Dypp åren i vannet så langt frem som mulig uten å løfte eller vippe overkroppen vekk fra tyngdepunktet, da dette vil føre til at du mister balansen. Flytt i stedet skulderen fremover på armen som holder T-håndtaket. Bladet på åren skal være helt nedsenket i vannet når du trekker. Trekk den deretter tungt forbi brettet med begge armene parallelle. Underarmen fungerer som et fokuspunkt for bevegelsen av overarmen. Når bladet passerer hælene, løfter du det opp av vannet og begynner draget igjen.

Se for deg å bevege deg forbi åren din i stedet for å trekke åren gjennom vannet, og la kraften komme fra ryggen din og ikke bare armene dine. Dette trekket vil automatisk trekke brettet litt til siden. Du trenger imidlertid ikke å bytte side ved hvert trekk for å seile rett frem; det er vanligvis nok å bytte side annenhver gang. Ikke glem å bytte hender, ellers vil ikke bevegelsen komme fra skuldrene og overkroppen og du vil miste balansen. Du bør bytte hender så snart som mulig for å unngå å miste for mye momentum.

Hvis hvert slag endrer retningen din dramatisk, kan det bety to ting: For det første står du feil, kontroller posisjonen din og sørg for at du er sentrert, og for det andre kan det hende du padler for langt fra siden av brettet. Prøv å holde bladet nærmere siden av brettet, og det bør holde deg i en rett linje.

Hvordan man stopper man på SUP

Stoppbevegelsen brukes til å bremse brettet eller styre det i en annen retning så raskt som mulig. Dette gjør du ved å dyppe åren vertikalt i vannet på linje med føttene. Mens du gjør dette, bøy litt i knærne og sørg for at du har en sikker posisjon med føttene parallelle. Brettet vil raskt bremse ned, så press kroppen mot den for å holde deg oppreist. Den nedre hånden er spesielt viktig her fordi den er et godt fokuspunkt for å kontrollere kraften. Du kan plassere underarmen på låret for å hjelpe deg med å stabilisere årebladet enda bedre. Når brettet står stille, kan du enkelt styre brettet i en annen retning.

’Bow stroke’

Med 'bow stroke', eller bueslag, kan du snu og styre SUP-en trygt, selv når du beveger deg fremover. I stedet for å flytte årebladet gjennom vannet parallelt med brettet, tegn en stor bue fra spissen av brettet til halen. Brettet svinger automatisk bort fra åresiden. Du bør imidlertid bare trene dette trekket når du beveger deg saktere fordi det påvirker balansen din betydelig.

Unngå farer ved stand-up paddleboarding

Som med svømming bør du ikke være i/på vannet under tordenvær, da du vil ha større risiko for å bli truffet av lynet. Du bør også unngå store bølger med mindre du er veldig erfaren og vil øve deg på å surfe med padlebrettet ditt. Når du er om bord, gå ut av det grunne vannet så raskt som mulig. For det første kan finnen sette seg fast i bunnen eller luke på grunt vann og kaste brettet ut av kurs. Hvis du faller, kan du lande på bunnen av innsjøen eller havet og bli skadet. Hvis du følger disse tipsene, vil din første SUP-tur sannsynligvis bli en stor suksess og starten på en ny hobby.

Addnature Editorial Team 14.03.2024 14:32

Din handlevogn(0 artikler)

Handlevognen er tom
Totalt: 0 kr
Til kassen

Favoritter(0 artikler)

Du har ingen favoritter
Meny