20% på telt, soveposer & liggeunderlag  Kjøp her

0
Favoritter
0
Din handlevogn
Meny
Startside  Hooked  Bygge snøbivuakk

Bygge snøbivuakk

Text: Anna Kernell / Illustrationer: Elin Edling / Oversettelse: H. W.

Det finnes flere typer nødbivuakk man kan grave om man er i nøden, skal man ferdes i fjellheimen er det godt å kunne litt om bivuakk. Typen og metoden du velger bør først og fremst bestemmes ut fra omstendighetene dine. Det er alltid bedre å få beskyttelse fort hvis det stormer, enn å finne den perfekte snøfonn. Her beskriver vi to nødbivuakker som er gode å kjenne til når du vandrer på snødekt fjell.

 

Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer

Vær oppmerksom på omgivelsene hele tiden når du er ute. Legg merke til godt egnede steder for en bivuakk som du passerer under turen, selv om været virker stabilt. Da vet du hvor du skal sikte mot hvis uværet truer sikkerheten din.

Først av alt må du sørge for at området du velger å grave i ikke er skredutsatt. Så leter du etter le-side- og bakke-kløfter. Dette er godt egnede steder å bygge bivuakker fordi snøen føres dit av vindene og samles i mindre raviner, forsenkninger og bak små høyder. Da slipper du vinden, noe som gjør det lettere å grave og reduserer risikoen for at den kjører store mengder snø over bivuakkåpningen.

Nødkantgrop

En nødkantgrop bygges i naturlige bakker med klar kant og tilstrekkelig snødybde så at alle i gruppen får plass. Undersøk snødybden med en skredsonde eller skistav. Det betyr at du ikke trenger å støte på en stein før du har startet å grave.

Sånn gjør du:
  1. Fjern eventuelle overheng og løs snø. Begynn å grave høyt oppe i bakke-kløften, så høyt at du kan se over kanten. Dette er viktig for at du skal kunne grave rett opp gjennom taket for å komme deg ut dersom inngangen har snør igjen i løpet av natten. Det blir også mindre jobb da snøen du måker kan falle ned og tette igjen inngangshullet.

  2. Med de første spadene danner du en omvendt V. Et skråtak leder dråpene som dannes mot kantene i stedet for å dryppe rett ned. Inngangshullet er gravd rett inn, ca 70 centimeter bredt, og kan helst være ganske høy da det er lettere å jobbe videre i full ståhøyde.

  3. Grav rett inn, ca 70 centimeter per person og utvide deretter den ene siden. Der graver du frem en køye i setehøyde hvor du kan sitte. Grav også en renne langs veggen ved køya slik at du lager et sluk ned til gulvet, det gjør at vanndråpene som dannes i taket ikke samler seg der du skal sitte. Hvis det dårlige været vedvarer og du blir tvunget til å bli over lengre tid, kan du utvide både på bredden og lengden, hvis plassen er stor nok.
    OBS: Vegger og tak bør være minst 20 centimeter tykke for å skape en solid konstruksjon og isolere mot kulde.

  4. Lag et ventilasjonshull på ca 10 centimeter i diameter med en skistav, og la staven stå på plass så den blir lett å rydde bort hvis det snør. Hullet skal gå rett opp nær inngangshullet slik at det ikke tettes igjen om natten. Sjekk ventilasjonshullet regelmessig og rengjør om nødvendig.

  5. Flytt deg selv og alt utstyr inn i bivuakken slik at ingenting forsvinner i snøen. Du må ha spadene på innsiden hvis du må grave ut etter et kraftig snøfall.

  6. Lukk inngangshullet med det du har for hånden. Bruk staver, ski, vindsekker og tett igjen med snø. Sekken kan fungere som dør.

Nødgrop

Finner du ikke egnet le-vegg til nødkantgrop, kan du grave en enkel nødgrop i stedet. En snødybde på ca 1,5 meter er nok. Også her skal veggene være minst 20 centimeter tykke.

Sånn gjør du:
  1. Grav en grøft som er omtrent 70 centimeter bred. I lengden forventer du ca 1 meter per person.

  2. Når du har kommet et stykke ned under snøen, utvider du hullet til sidene. Ca 1 meter på hver side.

  3. Dekk åpningen med ski, staver og vindsekk. Tett med snø og bruk sekken som dør.

IKKE GLEM:

Øvelse gjør mester. Det viktigste er at du sørger for å øve deg på å bygge en bivuakk før du trenger kunnskapen. Stressende situasjoner forvirrer selv den godt vante. Når det er krise skal alt være i muskelhukommelsen – du skal helst slippe å tenke på hva du gjør.

Bygg i tide! Husk at det tar litt tid å grave en bivuakk. Start før det er for sent og du må jobbe i full storm.

Mål opp! Det er veldig vanskelig å vite om veggene er tykke nok når man først er inne og graver. Ha en skredsonde, skistav eller en pinne på ca. 25 centimeter, for hånden, og mål mens du bygger.
Unngå å bli våt! Det er nesten umulig å tørke klær i en snøbivuakk, så prøv å unngå å bli våt når du graver. Tilpass antrekket og arbeidstempoet slik at du ikke begynner å svette mye og vær forsiktig med å børste av all snøen fra klær og sko.

Ha alltid med hodelykt, fyrstikker og telys. Du slår på lyset og setter det på gulvet når du har flyttet inn i bikuben. Karbondioksid er tungt og samler seg først i bunnen. Hvis lyset slukker, må du rense det ventilasjonshullet eller åpne opp for en stund.

Hold termos og varmejakke lett tilgjengelig om natten slik at du kan drikke varmt og legg varmejakken over deg hvis du fryser.

Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre: 
Addnature Editorial Team 14.03.2024 14:21

Din handlevogn(0 artikler)

Handlevognen er tom
Totalt: 0 kr
Til kassen

Favoritter(0 artikler)

Du har ingen favoritter
Meny