Årets Mai-party er i gang! | Opp til 50% rabatt   Se tilbud

0
Favoritter
0
Din handlevogn
Meny
Startside  Hooked  Hodelykt - hvilken er best?

Hodelykt - hvilken er best?

 

10 raske om hodelykter

 • 200 lumen gir nok lys til veier og løyper
 • 500 lumen gir lys som hoder til de fleste skogsstier
 • 1000 lumen gir lys som gjør at du kan løpe i teknisk terreng i høyt tempo
 • Hvordan lyset fordeles påvirker også lysstyrken
 • Et høyt lumenantall påvirker ofte batteritiden
 • Batteritid og batterikilde blir viktigere jo lengre du er ute
 • Et rødt lys er bra for nattens camping, ettersom det ikke ødelegger nattsynet
 • Hodelykten skal sitte behagelig og stille på hodet
 • Båndet skal være lett å justere og skal kunne brukes med lue eller hestehale
 • Kapslingsklassen indikerer vannmotstand, men de fleste sportslamper tåler vårt klima

Lysstyrke

Alle som har vært på jakt etter en hodelykt, har lest ordet «lumen». Lumen er en måling av lysstyrken og beskriver den totale lysstyrken som en kilde som sendes ut i alle retninger. Høyeste lumenantall er ikke alltid synonymt med det lyseste lyset, hvordan lykta fordeler lyset har også en betydning. Anpass lysstyrken etter din aktivitet. På opplyste veier kreves et mindre lumenantall enn om du springer på mørke stier. Generellt sett så kommer en lyskilde med høyere lumenantall å forbruke energi raskere. Tenk derfor på om forholdet mellom lumen og hvor lenge du skal være ute. Jo raskere du beveger deg, desto kraftigere og lengre lysstråle trengs – du kan lett sykle i kapp lyset om ikke.

Lysspredning

Lysspredningen er minst like viktig som lysstyrken. En bred lysspredning passer bra når man skal sette opp telt eller lese kart. Den fokuserte lysspredningen passer bra når du vil se langt og bestemme retning på løpingen, eller se etter sikringene langs klatreruten. Den mest allsidige er den som mixer både det brede og det fokuserte lyset - det er veldig optimalt når du er i bevegelse. Nå finnes også smarte hodelykter med Reactive-teknologi, som føler dine bevegelser om hvor du ser og hvor nære objektet du er, og selv stiller inn lyset etter det. Du behøver ikke å bruke hendene og du slipper å bli blendet når du ser ned i et kart, for eksempel.

Batteri

Tenk over hvilken type batterikilde du vil ha. Du skal aldri behøve å bekymre deg over at batteriet tar slutt og det skal være enkelt å bytte mens du er på farten. USB er lettvint med tanke på lading men gir dårligere effekt, mens batterier gir sterkere og bedre effekt. Det oppladbare batteriet må kunne byttes ut. Spesialbatterier går ikke å bytte ut når du er ute på tur, så velg da i stedet utbyttbare batterier og ta med ekstra i sekken. Batteritiden blir viktigere jo lengre du tenker å være ute og faktorer som minusgrader drar ned på batteritiden. Under vinteren er det derfor en god ide å ha med ett eksternt batteri. Når batteriet sitter på hodet skal det ikke føles tyngende.

Vanlige spørsmål og svar

Alle maser om at jeg må ha en supersterk hodelykt, er det nødvendig?

Det kommer an på hvor mørkredd du er! Neida... Hvor sterk lykt du trenger, kommer helt an på hvilken type løping du driver med, hvor teknisk terrenget er og hvor raskt du løper. En person som løper på tekniske stier i høyt tempo, synes kanskje at du skal ha en lykt med over 1000 lumen, men om du løper mest på asfalt eller på grusveier så fungerer 200 lumen veldig bra. Det er også viktig å avgjøre om man vil ha mye lys fordi det føles utrygt i mørket eller om man vil ha lys for å kunne se hvor man løper. Vil man føle seg tryggere så skal man såklart velge en lykt med sterkere lys. Du velger det som passer best for deg. Det er viktig å tenke på at styrken til lykten ofte påvirker batteritiden. En sterk lykt kan gi enorme mengder lys, men du risikerer også at lyset kan ta slutt midt ute i skogen. En sterk lykt trenger også flere/større batterier, noe som påvirker komfort og smidighet. Så en sterk lykt er ikke alltid den beste lykten.

Jeg vil kunne bruke hodelykten til flere aktiviteter, ikke bare til løping.

Det er veldig smart. Vær da oppmerksom på batteritiden, slik at den holder for aktiviteter som kanskje krever lys over lengre tid. Tenk også på at det skal være lett å bytte batterier mens du er på farten. Om en batteripakke som krever lading fra et vegguttak, tar slutt på turen, blir det fort litt dårlig stemning. Har du mulighet til å bruke vanlige batterier eller lade med USB, kan du ha flere batterier eller en ekstern powerbank å lade fra. Andre egenskaper å holde utkikk etter er rødt lys, for å ikke påvirke nattesynet, samt at lykten skal ha en innstilling for bredt allment lys, noe som gir større spredning om du må lyse opp et helt telt.

Hvorfor er det så viktig å kunne stille inn styrken?

Den mengden lys som trengs for å lyse opp veien eller stien foran deg, er for sterk å bruke når du skal lese kartet eller mobilen. Derfor er det bra å enkelt kunne senke lysstyrken. Mange lykter er også så sterke at du risikerer å blende møtende, så om du med et raskt trykk kan «blende av» holder du deg venn med andre og minsker risikoen for ulykker. Å kunne justere lyset etter behov gjør også at du kan forlenge batteritiden.

Er det spesielle hodelykter for vintertid?

Batteritid i alle typer lykter minskes drastisk av kulden. Det kan være vanskelig å motvirke at en hodelykt med batterier som er plassert på hodet, blir kaldt, men en måte som funker ganske bra (om du bruker lue) er å dra luen over batteriholderen. Vet du at du kommer til å være mye ute når det er kaldt, kan det være smart å se etter en modell med batteriholder som har lang ledning, slik at du kan oppbevare den i jakkelomme, ryggsekken eller et sted nær kroppen, slik at den holder seg varm. Visse modeller kommer med en ekstra ledning, slik at du kan flytte batteriholderen fra hodet og til jakkelommen eller midjen. Veldig smidig for å enkelt kunne variere hvordan du bruker hodelykten.

Mørket er en utfordring, ikke et hinder.
God tur!

 

Hodelykter

Hodelykter

MAI-PARTY
-50%
Nordfjell Headlamp Pro
1 480 kr 740 kr
Delbetal fra 96 kr/mnd
Lumonite Compass V7
1 485 kr
Delbetal fra 130 kr/mnd
MAI-PARTY
-35%
Black Diamond Deploy Run Light
739 kr fra 480 kr
 • Alloy
 • Creek Blue
 • Foam Green
 • One Size
MAI-PARTY
-35%
Black Diamond Spot 400 Headlamp
MAI-PARTY
-35%
Black Diamond Sprinter 500 Headlamp
1 039 kr 675 kr
Delbetal fra 93 kr/mnd
MAI-PARTY
-35%
Black Diamond Distance 1500 Headlamp
2 569 kr 1 669 kr
Delbetal fra 139 kr/mnd
MAI-PARTY
-35%
Black Diamond Wiz
349 kr 226 kr
MAI-PARTY
-30%
Silva Terra Scout XT
499 kr 349 kr
MAI-PARTY
-30%
Silva Terra Scout H
699 kr 489 kr
MAI-PARTY
-35%
Black Diamond Wiz
349 kr 226 kr
MAI-PARTY
-35%
Black Diamond Cosmo 350 Headlamp
MAI-PARTY
-30%
Silva Explore 4RC
699 kr 489 kr
MAI-PARTY
-30%
Silva Terra Scout X
449 kr 314 kr
MAI-PARTY
-35%
Black Diamond Sprinter 500 Headlamp
1 039 kr 675 kr
Delbetal fra 93 kr/mnd
MAI-PARTY
-50%
Black Diamond BD 1800 Battery & Charger
MAI-PARTY
-30%
Silva Explore 4
549 kr 384 kr
MAI-PARTY
-35%
Black Diamond Cosmo 350 Headlamp
MAI-PARTY
-35%
Black Diamond Spot 400 Headlamp
MAI-PARTY
-35%
Black Diamond Cosmo 350-R Headlamp
Addnature Editorial Team 14.03.2024 15:08

Din handlevogn(0 artikler)

Handlevognen er tom
Totalt: 0 kr
Til kassen

Favoritter(0 artikler)

Du har ingen favoritter
Meny