Vanlige spørsmål og svar
Alle maser om at jeg må ha en supersterk hodelykt, er det nødvendig?
Det kommer an på hvor mørkredd du er! Neida... Hvor sterk lykt du trenger, kommer helt an på hvilken type løping du driver med, hvor teknisk terrenget er og hvor raskt du løper. En person som løper på tekniske stier i høyt tempo, synes kanskje at du skal ha en lykt med over 1000 lumen, men om du løper mest på asfalt eller på grusveier så fungerer 200 lumen veldig bra. Det er også viktig å avgjøre om man vil ha mye lys fordi det føles utrygt i mørket eller om man vil ha lys for å kunne se hvor man løper. Vil man føle seg tryggere så skal man såklart velge en lykt med sterkere lys. Du velger det som passer best for deg. Det er viktig å tenke på at styrken til lykten ofte påvirker batteritiden. En sterk lykt kan gi enorme mengder lys, men du risikerer også at lyset kan ta slutt midt ute i skogen. En sterk lykt trenger også flere/større batterier, noe som påvirker komfort og smidighet. Så en sterk lykt er ikke alltid den beste lykten.
Jeg vil kunne bruke hodelykten til flere aktiviteter, ikke bare til løping.
Det er veldig smart. Vær da oppmerksom på batteritiden, slik at den holder for aktiviteter som kanskje krever lys over lengre tid. Tenk også på at det skal være lett å bytte batterier mens du er på farten. Om en batteripakke som krever lading fra et vegguttak, tar slutt på turen, blir det fort litt dårlig stemning. Har du mulighet til å bruke vanlige batterier eller lade med USB, kan du ha flere batterier eller en ekstern powerbank å lade fra. Andre egenskaper å holde utkikk etter er rødt lys, for å ikke påvirke nattesynet, samt at lykten skal ha en innstilling for bredt allment lys, noe som gir større spredning om du må lyse opp et helt telt.
Hvorfor er det så viktig å kunne stille inn styrken?
Den mengden lys som trengs for å lyse opp veien eller stien foran deg, er for sterk å bruke når du skal lese kartet eller mobilen. Derfor er det bra å enkelt kunne senke lysstyrken. Mange lykter er også så sterke at du risikerer å blende møtende, så om du med et raskt trykk kan «blende av» holder du deg venn med andre og minsker risikoen for ulykker. Å kunne justere lyset etter behov gjør også at du kan forlenge batteritiden.
Er det spesielle hodelykter for vintertid?
Batteritid i alle typer lykter minskes drastisk av kulden. Det kan være vanskelig å motvirke at en hodelykt med batterier som er plassert på hodet, blir kaldt, men en måte som funker ganske bra (om du bruker lue) er å dra luen over batteriholderen. Vet du at du kommer til å være mye ute når det er kaldt, kan det være smart å se etter en modell med batteriholder som har lang ledning, slik at du kan oppbevare den i jakkelomme, ryggsekken eller et sted nær kroppen, slik at den holder seg varm. Visse modeller kommer med en ekstra ledning, slik at du kan flytte batteriholderen fra hodet og til jakkelommen eller midjen. Veldig smidig for å enkelt kunne variere hvordan du bruker hodelykten.