VANLIGE SPØRSMÅL OG SVAR
Jeg har funnet et telt med stenger i fiberglass. Kan jeg ha med det på fjellet?
Teltstenger i fiberglass brukes som oftest i enklere telt som brukes under tregrensen og på mer beskyttet plass. Stenger i fiberglass tåler ikke de samme påkjenningene og gir ikke samme stabilitet som stenger i aluminium. Telt med stenger i fiberglass passer for deg som vil komme i gang og prøve å sove ut eller for deg som vet med sikkerhet at du ikke kommer til å utsette teltet for hardt vær. Vi fraråder å bruke telt med fiberglasstenger i fjellmiljø.
Hva er så spesielt med Hilleberg?
Det finnes mange flinke produsenter av telt, men det fines noen ting som gjør at Hilleberg fortsatt er verdens beste produsent. Alle matierialer, fra rivestyrke til vanntetthet i stoffet til tykkelse og kvalitet på stenger, garanterer at teltet kommer til å holde over lengre tid. Man kan enkelt si at at vanntettheten i telgulvet ikke trenger være en vannsøyle på 15 000, men for deg som bruker telt ofte så kommer den kvaliteten være avgjørende over tid, i takt med at materialet brytes ned.
Kombinasjonen av kvalitet på sømmer og bra grunnkonstruksjon gjør at du sjeldent kommer trenger å ha teltet inn på service. Og om du trenger service så er Hillebergs håndtering av reperasjoner kanskje den enkleste og prisen den laveste. Det er ikke mange produsenter som får inn 20 år gamle telt for å bytte gulv i innerteltet og som faktisk kan gjøre det.
Dette betyr ikke at vi synes Hilleberg alltid er best, men teltene har en lav pris per teltnatt for deg som ofte er ute på tur. Har du nettopp startet med telt, finnes det mange gode alternativer å kjøpe som et førstegangstelt om du ikke vil legge alt for mye penger på det. Det finnes mange teltprodusenter som har en litt lavere pris, men som likevel holder god kvalitet.
Hva skal jeg tenke på ved kjøp av ultralette telt?
Ultralette telt er noen fantastiske produkter, men det finnes noen ting det er lurt på tenke på. Å produsere lette telt krever som regel ultralette materialer, mindre plass og mindre komfort.
De ultralette materialene gir deg den beskyttelsen du trenger, men du kommer til å måtte legge ned litt mer tid på å finne teltplass og slå opp teltet. Materialene er veldig holdbare til å være så lette, men du får ikke samme motstand og stabilitet som i et normaltungt telt i samme prisklasse. Så det er lurt å velge underlaget du skal ligge på nøye og ha vindretning i tankene når du skal finne teltplass.
Å spare vekt ved å minske ned på område og lagringsplass er ikke så rart, men det gjør det ekstra viktig å holde oversikt over målene. Et ultralett telt for to personer rommer som regel ikke to vanlige liggeunderlag, så du må forvente å ha litt smalere underlag som kanskje må ligge litt på hverandre. Det finnes ingen regel på dette, men det er lurt å være litt oppmerksom på målene.
Ofte innebærer den mindre plassen også at det blir lavere under taket, mindre oppbevaringsrom og liten eller ikke-eksisterende absid. Det innebærer at komforten i et ultralett telt generellt sett er lavere eller mye lavere enn i motsvarende normaltelt. Om det er et problem eller ikke er såklart opp til deg å avgjøre, men det er viktig at man er klar over det, om man for eksempel vil ha et lett telt men skal bruke det regelmessig.
Kampen om hvilken teltprodusent som har det letteste teltet gjør så man i blant sparer på saker det egentlig ikke burde spares på. Mange produsenter leverer for eksempel teltplugger som vi heller ville kalt veldig dyre tannpirkere. Så regn med at du må legge noen ekstra kroner på å erstattet teltpluggene med noe som faktisk går an å bruke.