Hvordan sove godt i telt?

Hvordan sove godt i telt?

En telttur kan være en flott og magisk opplevelse … eller en total fiasko, avhengig av forberedelsene og været på turen. Ideelt sett skal ikke været ha noe å si dersom overnattingen i teltet er godt nok forberedt, og du benytter utstyr som holder høy kvalitet. Her kommer noen gode tips for å få sove godt i telt under en telttur.


Hva slags tur skal du ut på?

Det finnes mange slags overnattingsturer. En tur med telt kan like ofte være en overnatting ute i hagen en sommernatt, som en utfordrende ekspedisjon på flere tusen meters høyde i et fjellmassiv. Derfor finnes det også mange ulike telttyper og forskjellig utstyr som kan brukes for at turen skal bli så komfortabel og sikker som mulig. Også utstyret som brukes inne i teltet, som liggeunderlag, belysning og riktig valg av sovepose, er viktig for at det å overnatte i telt blir en god opplevelse for alle involverte.

Sov godt i teltet


De færreste ønsker å sove så spartansk som mulig i teltet, så hovedfokus bør være på å få god varme, et behagelig underlag å ligge på og en sovepose som er tilpasset årstiden og kroppen til brukeren. Det finnes også gode former for teltbelysning og varme i telt som bidrar til at oppholdet i teltet får en større grad av komfort. Likevel er det jo selve teltet og utformingen av det som har mest å si for hvordan overnattingen oppleves av turdeltakerne.

Hvordan velge riktig telt?

Ulike produsenter tilbyr et stort utvalg telt i forskjellige utforminger og størrelser. Det kan ofte være lurt å velge et litt større telt enn du trenger, det gir deg mer oppbevaringsplass og oppleves mindre trangt. Tenk likevel på at vekten har mye å si på lengre vandreturer med oppakning, og dersom teltet skal brukes på vindutsatte områder, bør det ha mulighet for stabilisering via ekstra snorer.

Dersom teltet skal pakkes i bilen, eller være med i campingvogna, har selvsagt ikke vekten og materialvalget like stor betydning som for bruk på lange vandreturer og ekspedisjoner, men komfort er likevel en viktig ting å tenke på i valgprosessen. Tidligere var såkalte «hustelt» med saltak og enkel duk mye brukt, men markedet er i dag dominert av tunneltelt og kuppeltelt med innertelt og mange smarte funksjoner. Den doble konstruksjonen eliminerer problemer med kondens, og tillater i tillegg en større grad av ventilasjon og plassutnyttelse.

Mission tunneltelt fra Black diamond til 2 personer

2-mann tunneltelt fra Black Diamond

Outer Space 3 kuppeltelt fra Exped

Kuppeltelt fra ExpedHvordan velge teltplass?

Prøv å finne et tørt og horisontalt område som er stort nok for teltet. Prøv å unngå fare for mye vind, og ta hensyn til dette ved valg av teltplass. Bruk liggeunderlag som kompenserer for ujevn mark, og kombiner gjerne flere underlag dersom det er spesielt kaldt. Det er også en fordel om du har satt opp teltet før du legger ut på tur, slik at du kjenner konstruksjonen og kan takle problemer underveis i prosessen.

Få varmen i teltet

Husk at teltduken ofte er svært brannfarlig dersom du lager mat med stormkjøkken – denne typen utstyr bør brukes utenfor teltet. Når du skal sove i telt, er det å fryse om natten det som oftest ødelegger turopplevelsen, så sørg for å ha en god og varm sovepose, og bruk gjerne et teppe hvis natta er ekstra kald.


Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved