Hvordan pakke til tur?

Hvordan pakke til tur?

Et kritisk moment når man skal ut på tur er ofte plassen. Det er derfor lurt å pakke ned alt som trengs på turen på en smart måte, og utnytte mulighetene som finnes på moderne ryggsekker. En godt pakket tursekk kan være forskjellen på en vellykket eller mislykket tur.


Velg en ryggsekk som passer til bruken

Akkurat som for mye annet turutstyr, er det også viktig å velge ryggsekk etter hva slags bruk som er aktuelt for deg. Noen elsker å gå på milelange vandreturer som strekker seg over uker i ulendt og bratt terreng, mens andre foretrekker kortere turer på sti eller i lett skogsterreng. Eller kanskje du bare skal ha en dagstursekk for å bruke i campingvogn eller på fisketur til nærmeste tjern? Felles for alle er at du må pakke sekken på en fornuftig måte, slik at du har lett tilgang til de tingene du har bruk for underveis på turen.

Velg en dagstursekk for de mindre eventyrene i skog og mark, samt for urbant bruk i byen. Størrelsen på en slik sekk er vanligvis 15 til 45 liter, der den største varianten også holder til en langweekend på hytta eller en overnatting ute. En tursekk eller vandresekk har et volum på 45 til over 100 liter, og kommer ofte i anatomisk utformede dame- og herremodeller som er tilpasset høyde og kroppsform. En såkalt pakkrammesekk er beregnet på lange turer med tung vekt, og har en ramme av lettmetall eller kunstfiber som fordeler vekten av oppakningen over ryggen og hoftene.

Edge 18 Dagstursekk fra Lowe Alpine

Dagstursekk fra Lowe Alpine

130 liters Alpinist VG Large ryggsekk fra Bergans

Stor tursekk fra BergansHvordan kan tursekken pakkes best?

Store ryggsekker gir selvsagt flere pakkemuligheter enn små sekker, der det ofte bare finnes et hovedrom samt et par lommer med glidelås. Små dagstursekker kan som oftest ikke feste liggeunderlag eller sovepose på sekken, siden de ikke er beregnet på turer der overnatting er en del av turplanen. Enkelte ganger kan du kjøpe festeremmer, og feste disse til hemper på lokket eller på sidene. Ellers gir disse sekkene stort sett plass til en termos, matpakke og ekstra klær som du trenger på en dagstur.

En større tursekk har vanligvis flere rom, og i tillegg fester for sovepose, liggeunderlag og annet utstyr på utsiden av sekken. Noen av de anatomiske sekkene er ganske løse i formen, og er derfor noe følsomme for feilpakking. Det er derfor viktig at det tyngste utstyret pakkes tett mot ryggen, og helst mest mulig midt i sekken. Hvis du skal på skitur, kan du også pakke med det meste av tyngden nederst i sekken. Pakk de lette tingene du har oftest bruk for øverst, og benytt ellers de mulighetene sekken har.

Mange typer tursekk som får deg frem til målet


Utvendige festemuligheter

Liggeunderlag som skal blåses opp og tynnere dunsoveposer kan ofte pakkes inne i sekken, mens du må pakke liggeunderlag av skum på sekken, og vanligvis på utsiden. De fleste litt større tursekker har rikelig med festepunkter, remmer og stropper som kan brukes til dette – både på lokket, sidene og under sekken. Her går det an å prøve seg fram for å se og kjenne hva som passer best for utstyret ditt. Mange foretrekker å pakke soveposen under lokket på sekken, og liggeunderlaget samt teltet på sidene eller under. Da er i tillegg soveposen ekstra beskyttet av det vanntette lokket ved regn og dårlig vær


Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved