Dun eller syntetisk sovepose?

Dun eller syntetisk sovepose?

Diskusjonen er like gammel som den er klassisk; er det dunsovepose eller syntet sovepose som er den beste til å holde varmen? Spørsmålet har ikke et klart svar, siden det er forholdene du skal bruke soveposen i som er avgjørende for valget.


Sett opp en liste over krav som må oppfylles

Det finnes et utall forskjellige soveposer på markedet i dag, og det er bruksområdet som avgjør hva slags sovepose som passer best for deg. En dunsovepose utviklet for ekspedisjoner i 6000 meters høyde har naturlig nok helt andre egenskaper enn en teppepose med syntetisk fyllmateriale beregnet på overnatting i campingvogn om sommeren. Det er derfor viktig at du setter opp en liste med de egenskapene og behovene du vil ha dekket når du skal kjøpe en ny sovepose.

En sovepose skal oppfylle visse krav til bruk, uansett hvem som bruker den. Den skal sørge for at du holder deg varm gjennom natta, og sørge for at du får sove like godt i sovepose som i sengen din hjemme. Det vil være like ukomfortabelt å bruke en altfor varm ekspedisjonspose om sommeren som å ligge i en teppepose på fjellet om vinteren.

Valg av riktig sovepose hjelper deg holde varmen inni teltet


Hvilke typer soveposer finnes det?

En sovepose er i bunn og grunn et komprimert sovemiljø som skal sørge for at du har det lunt og komfortabelt om natten når du er ute på tur. Det er din egen kropp som varmer opp luften inne i soveposen, og graden av isolasjon bestemmer hvor fort eller sakte denne varmen overføres til omgivelsene. For å isolere best mulig, fyller produsentene hulrommene inne i soveposen med syntetiske fibre eller dun. Begge disse materialene har fordeler og ulemper i bruk.

Generelt isolerer dun bedre enn kunstfiber, og for brukeren vil dette føles som om posen er varmere i bruk. En dunpose veier vanligvis mindre enn en syntet sovepose, og krever derfor mindre plass i sekken når den ikke brukes. Et par ting å tenke på med dunposer er at de mister mye av isolasjonsevnen hvis dunet blir vått, og det er i tillegg svært viktig å tørke og lufte en dunpose skikkelig hvis den har blitt fuktig. Noen vil også reagere på dun dersom de har allergier.

Kunstfiber tåler mer fuktighet ved bruk, og isolerer selv om fibrene har blitt våte. Generelt tåler en syntetisk sovepose noe røffere bruk, men de tar større plass og veier ofte mer enn poser av dun. De kan vanligvis vaskes, og er også rimeligere enn soveposer med dunfyll.

Så hvilken type sovepose skal jeg velge?

Uansett om du velger dun eller syntet, må du sørge for at posen passer din kroppslengde. En pose som er for kort vil føles ukomfortabel, og du vil få varmegjennomgang i fotenden. En pose som er for lang, vil kreve ekstra oppvarming for å varme den «tomme» delen, og du får ikke maksimalt ut av soveposen.

Hvis du stiller svært høye krav til isolasjon og lav vekt, vil sannsynligvis en dunpose være det beste valget for deg. Det fordrer at du ikke har dunallergi, og at prisen ikke er et vesentlig moment når posen skal velges. Dersom du skal bruke posen på kortere turer i skog og mark samt campingliv om sommeren, vil en sovepose av syntetfiber gi deg en komfortabel natts søvn til en rimeligere penge.