Addnature - Alt innen outdoor og eventyr
Opptil 70% rabatt1
Planlegg neste eventyr
Her finner du kart for å planlegge turer og markere ut nye ruter. Et kart en smart for både navigasjon og forberedelse før turer. Velg blant kart over flere ulike området og bli inspirert!

Kart

9 Produkter
Filter
Nullstill

Serien

  • Sea to Summit TPU Guide 3

Farge

  • Hvit
  • Svart
  • Gjennomsiktig

Pris

kr
til
kr

Kundeanmeldelser

  • 2
  • 4
Sorter
Mest solgte produkter Nyheter Mest anbefalt Pris synkende Pris stigende Rabatterte produkter
Filter
Sorter
Mest solgte produkter Nyheter Mest anbefalt Pris synkende Pris stigende Rabatterte produkter
Sea to Summit TPU Guide Kartveske M Transparent/Svart
Sea to Summit TPU Guide Kartveske M Transparent/Svart Transparent/Svart
Sea to Summit
TPU Guide Kartveske M Transparent/Svart
Veil. pris 349 kr 289 kr
- 17 %
Silva Map Case L
Silva Map Case L
Silva
Map Case L
Veil. pris 349 kr 259 kr
- 26 %
Silva Map Case A4
Silva Map Case A4
Silva
Map Case A4
Veil. pris 249 kr 199 kr
- 20 %
Silva Map Case M30
Silva Map Case M30
Silva
Map Case M30
Veil. pris 289 kr 209 kr
- 28 %
Sea to Summit Waterproof Kartveske L
Sea to Summit Waterproof Kartveske L
Sea to Summit
Waterproof Kartveske L
269 kr
Silva kartmåling Sti
Silva kartmåling Sti
Silva
kartmåling Sti
259 kr
Silva Clinometer Hellingmåler
Silva Clinometer Hellingmåler
Silva
Clinometer Hellingmåler
259 kr
Sea to Summit TPU Guide Kartveske L Transparent/Svart
Sea to Summit TPU Guide Kartveske L Transparent/Svart Transparent/Svart
Sea to Summit
TPU Guide Kartveske L Transparent/Svart
Veil. pris 399 kr 349 kr
- 13 %
Sea to Summit TPU Guide Kartveske S Transparent/Svart
Sea to Summit TPU Guide Kartveske S Transparent/Svart Transparent/Svart
Sea to Summit
TPU Guide Kartveske S Transparent/Svart
Veil. pris 299 kr 239 kr
- 20 %
SALE DEAL

Finn veien på turen!

Et godt og detaljert kart er uvurderlig hjelp når du skal ut på tur, og egne turkart er gode hjelpemidler for å planlegge turen, holde seg orientert underveis og som hjelpemiddel for å huske og formidle turen senere. Turkart er gjerne mer detaljerte enn for eksempel kjørekart, ofte med en målestokk på 1:50 000 eller 1:25 000. I tillegg til vanlig kartinformasjon inneholder turkart informasjon som er spesielt nyttig når du er på tur utenfor allfarvei, med merkede stier og løyper, turmål, severdigheter og serveringssteder. Mange liker å navigere ved hjelp av GPS og mobil, men på grunn av mangelfull dekning og batterimangel kan dette skape problemer når du er ute på tur. Du bør derfor bruke disse som et tillegg til det gode, gamle kartet, men aldri stole på tekniske hjelpemidler alene. Med kart og kompass finner du veien uansett hvor du er. For å gå tur i terrenget er du avhengig av gode kart, og på addnature.no har vi stort utvalg av kart fra kjente og anerkjente produsenter som Garmin og Calazo. Og husk alltid å bruke nyeste utgave av kartene. Da får du med deg eventuelle endringer som er blitt gjort i terrenget.
Calazo kart

Turkartenes utvikling

Allerede i 1773 startet den første offisielle kartleggingen av Norge, mens de første turkartene kom på slutten av 1800-tallet. Kartet «Jotunfjeldene med Omgivelser» ble utgitt av Den Norske Turistforening i 1879, basert på nye oppmålinger fra Norges geografiske oppmåling. Målestokken på dette kartet var 1:150 000, og ville etter dagens standard være dårlig egnet som turkart. I 1910 utarbeidet Finn Kross et relieff i målestokk 1:250 000 som ble utgitt av Aschehoug, der man ved hjelp av skyggelegging fikk et kart med en tredimensjonal virkning. Det var godt lesbart og ble svært populært, siste opplag kom så sent som i 1947. Lenge var kartene i Kartverkets nasjonale kartserie «Norge 1:50 000» de eneste turkartene for folk flest. I dag trykkes de fleste turkartene på plast eller andre vanntette materialer som gjør dem hendige å ha med på tur. De er slitesterke og tåler vær og vind, og de tar ikke skade av å bli bøyd, brettet og stappet ned i sekker og lommer.

Få riktig målestokk på kartet

Når du skal ut på tur, må du ha kart som viser terrenget tydelig med mange detaljer. Da trenger du topografiske kart i målestokk 1:100 000 eller 1:50 000. Turkartene er ofte de enkleste å finne fram etter. Topografiske kart finnes for hele landet og er en symbolsk avbildning av terrenget i detalj. Jo større målestokk kartet har, desto flere detaljer viser det, men det dekker også et mindre område enn et kart i liten målestokk. Til sommerturer etter merkete ruter er 1:100 000-kartene gode nok i de fleste typer terreng. Kart i denne målestokken gir god oversikt over området, og er ideelle når du studerer utsikten fra en topp. I bratt og kronglete terreng, på breer og langs ruter som er lite brukt, der det ikke er sti eller tråkk, trenger du kart med målestokk på 1:50 000. Disse er også fine å bruke i alt annet slags terreng, fordi de viser mange detaljer. Kart i enda større målestokk, som 1:25 000, er fine der det er svært mange stier, og for den som ikke følger sti eller tråkk. Slike kart finnes bare over noen ytterst få områder og dekker svært lite areal. Et kart med målestokk på 1:25 000 betyr at 1 centimeter på kartet tilsvarer 250 meter. En god huskeregel er at man sløyfer de to siste nullene på det største tallet, og dermed får man antall meter.

Nord er alltid opp!

Det sikreste for å kunne navigere riktig i terrenget er å bruke både kart og kompass. Det første du må vite, er at den røde delen av kompassnålen i kompasshuset alltid viser nord, og på kartet er nord alltid opp på kartet. Hvis du skal orientere kartet etter riktig himmelretning, legger du bare kompasset oppå kartet, og da bør den røde kompassnålen peke oppover på kartet. Gjør deg kjent med kartet og informasjonen den viser i forhold til symboler, målestokk, ekvidistanse og ruten du skal gå. Orienter kartet i riktig retning, og dermed har du et godt utgangspunkt. Husk også at kompasset kan påvirkes av andre materialer og elektronikk, og det bør derfor ikke legges oppå bilpanseret, sammen med andre kompass eller i nærheten av mobilen. Og skulle du gå deg vill, men vet at den trygge sivilisasjonen ligger mot vest, kan du sette opp kompasshuset mot nord og skru marsjretningspilen til vest. Da er det bare å følge marsjretningspilen i retning vestover, så kommer du til slutt på riktig spor.