Together on the edge

Together on the edge

ON EDGE

- en møteplass for jenter som søker eventyr


Text: Live Jørstad Bakka / Bild: On Edge Community & Hjalmar Andersson


Det sies at kjært barn har mange navn og det finnes mange sitater, ordspråk og metaforer som berører dette med å leve «on the edge». Utsikten er bedre, livet starter der komfortsonen slutter, vi angrer bare det vi aldri gjorde og så videre. Og det er litt sånn, i det som ikke er hverdagslig, det ukjente og berøringen av det farlige, vekkes noe til liv.

Å utfordre sine egne grenser er en ting, men å finne trygghet i fellesskapet med likesinnede når man står der på kanten av det ukjente – det er søren meg dobbel jackpot! Ikke minst når det handler om eventyr og ekstremsport.

Da Evelina Björk kom hjem etter en sesong på Kebnekaises Fjällstation, kom det en melding på hennes telefon. Det var en direktemelding på Instagram fra en beundrer som hadde sett kontoen hennes som var fylt med inspirerende bilder av skikjøring på de nordlige vidder. Beundreren var Ebba Cronqvist og hun hadde en idé.

Ebba bodde i Lund og hadde vanskelig for å gjennomføre og finne inspirasjon til de fartsfylte eventyrene hun lengtet etter å oppleve. Hun savnet et forum for jenter som brenner for ekstremsport og eventyr, og ville derfor skape en møteplass som skulle gjøre det enklere å finne likesinnede å dele sin lidenskap med. Konseptet og navnet hadde hun, men hun trengte bare flere jenter som ville være med og skape møteplassen. Og hvem passet bedre enn en jente hun selv ble inspirert av på Instagram?

Evelina ble med og nå var det ingen tid å miste. Sammen med sin felles venn, Line Asp, startet de prosjektet bare en måned etter sin første samtale, og i desember 2016 skapte de det community på Facebook som kom til å kalles On Edge. Håpet var å lykkes med å skrape sammen rundt 100 medlemmer i løpet av en uke ved å bruke kontaktene sine og be dem invitere jenter de trodde ville passe inn. Men interessen var mye større enn de trodde – allerede første døgnet hadde de fått inn 800 medlemskapssøknader. I dag er Facebookgruppen oppe i nærmere 16.000 medlemmer, men en jevn økning på 10-20 medlemsskapsøknader per dag.

Å leve "on the edge" betyr for Evelina å presse sine grenser, prøve nye ting selv om det er skummelt, men også å fortsette å utvikle seg og bli bedre på det hun allerede kan. Hun føler seg mest hjemme på skiene, for det har hun kjørt siden hun var to år, men hun takker aldri nei til en utfordring.

On Edge surfing
On Edge tälthäng
On Edge Climb


I tenårene bestemte hun seg for å dra på en ukes skicross-camp – ettersom hun aldri har prøvd det før. Når den uken var over, bestemte hun seg for å bytte håndballslinjen i Kiruna mot skilinjen i Åre og satse på skicross. Etter flere år med intensiv trening og konkurranser, ble neste utfordring offpist- og turskikjøring. Med lysende øyne forteller hun om den gangen hun besteg fjelltoppen Tolpagorni, et fjell i Kebnekaise-massivet, for første gang.

Det var en kald morgen, langt fra de ideale værforholdene, hvor årets første gruppe begynte den lange turen på ski opp fjellet. Flere timer med konstant pusting og pesing, muskler på høygir og vakker utsikt kom og gikk, ble møtt av den siste bratte passasjen som skulle føre dem opp til toppen.

Når de til slutt kom opp, stod de der på 1662 meters høyde og så ut over de majestetiske viddene som utgjør Sveriges høyeste fjellandskap. Det var et sånt øyeblikk når tiden står stille, når man føler seg så stor, men samtidig så liten. Man kjenner vibrasjonene og følelsene i kroppen som jubler og minner en på at man lever.

Etter å ha filet seg fem meter ned i Tolpagornis karakteristiske krater, også kalt "skålen", kom dagens andre belønning i form av en tur som nesten ikke kan beskrives, i luftig pudder som danset i svingene.

Evelina på skidor Image: Hjalmar Andersson


Lignende eventyrshistorier fra andre fantastiske jenter kryr det av på On Edge sin hjemmeside, Instagram og Facebookgruppe. Her utveksler de erfaringer, løfter og inspirerer hverandre. I utfordringen #rookierally ble alle on edgere oppfordret til å være nybegynnere igjen og prøve noe de aldri hadde prøvd før. Under hashtagen #näreventyr var det mange som hoppet på toget og injiserte flere eventyr i hverdagen.

I tillegg til å fungere som et digitalt møtepunkt for inspirasjon, har On Edge skapt møter i den analoge verdenen i form av klatretreff, after work, reiser, inspirasjonsforedrag og kjøp- og salgarrangementer. Våren 2019 tok de matchmaking i egne hender og paret jenter som lengtet etter det samme eventyret, med hverandre. Det var starten på mange nye vennskap som blomstret, og fortsatt blomstrer – ved klatreveggen, på stien, på reisen og i iskalle surfebølger.

Når du står der, på vei til å kaste deg ut i det ukjente, og du hører den der lille stemmen i hodet som får deg til å tvile på egne evner, da er det en enorm styrke å ha et helt community bak deg som minner deg på at JO, du kan. Og hvis innfallet ditt er for dristig, er det godt å ha de som holder deg tilbake. Å leve On Edge gjør man best sammen.Bli inspirert på On Edge sin instagram

Eller bli medlem i deres Facebook-gruppe og bli med på eventyr!On Edge climbing
On Edge Biking
On Edge Camping
Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved