Addnature - Alt innen outdoor og eventyr
Spar opptil 60%1 i sesongsalget

Portaledge

0 Produkter
Beklager, ditt søk ga for øyeblikket ingen treff i vårt sortiment.

De tøffeste trenger en Portaledge

Fjellklatrere liker seg ytterst på stupet, og noen ganger ender de også opp med å sove der. For seriøse veggklatrere er det vanlig å overnatte på fjellhyller når man drar på flere dagers ekskursjoner, men enkelte ganger finnes det ingen naturlige steinhyller å slå seg ned på. Da må man gå for det nest beste alternativet, som er et hengekøytelt – eller en portaledge. Disse hengende køyene gjør det mulig for klatreren å lage seg en seng eller stormskydd underveis i klatringen, og de monteres raskt og enkelt. Det hengende teltet sikres i fjellveggen, og sørger for at klatreren kan hvile seg eller få seg en god natts søvn underveis i klatringen. Så hvis du liker å leve på kanten av stupet, har Addnature utstyret som faktisk gjør dette mulig!
Black Diamond portaledge

Kreative klatrere baner vei

Før slike mobile hengekøyetelt ble oppfunnet, måtte klatrere som trengte flere dager på klatringen, bruke vanlige hengekøyer for å slappe av underveis. Disse krevde flere fester og lente seg mot steinveggen, slik at hengekøyene ble gjennomvåte og var ukomfortable å sove i. Dette gjorde det vanskelig å gjennomføre overnattingsekskursjoner. På 1960-tallet kom kreative klatrere ved Yosemite nasjonalpark opp med sine egne «hytter» som de laget av tøylerret som de trakk over en stålramme, og som gjorde overnattingen enklere og mer behagelig. I 1972 lanserte Lowe Albine Systems det første nedleggbare hengekøyeteltet, og på 1980-tallet kom det flere typer på markedet, og der særlig John Middendorf fra A5 Adventures fikk æren av å perfeksjonere designet på portaledge, noe som gjorde den sterk nok til å motstå tøffe stormer. I dag er det mange produsenter av sports- og utendørsutstyr som lager sine egne utgaver, og som gjør at klatrere har man mange modeller å velge mellom.

Hvordan fungerer en portaledge?

En portaledge er en enkel konstruksjon som ligner på en liten hytte, og den består som oftest av en metallramme av aluminium. Over denne rammen trekker du et nylonstoff, slik at det formes en seng. Konstruksjonen trenger bare et anker som deretter støttes opp av fire eller seks fester i veggen. Hvert feste holdes oppe av sengens fire hjørner samt midt på rammen, der det følger med seks fester. Etter montering ser det ut som et hengende telt! Portaledge kommer i både enkle og doble modeller, der den doble har plass til to sovende personer – eller én person med masse utstyr. Den doble varianten kommer ofte med en såkalt haifinne som deler opp plassen, og enkelte har hemper sydd inn der man kan henge utstyret sitt. Det viktigste og mest kritiske punktet er naturlig nok vekten, og det er lett å gjøre den for tung ved å velge en portaledge med mange attraktive duppeditter. Gå heller for en enkel konstruksjon som dekker behovene dine, slik at vekten holdes så lav som mulig.

Gode råd før klatreturen

Når du skal kjøpe en portaledge, er det viktig å finne en variant som lett kan pakkes ut om du skulle bli overrasket av dårlig vær. Etter en slitsom dag i klatreveggen ønsker du ikke å bruke for mye tid og krefter på kompliserte monteringer. Se også etter en portaledge uten mange løse deler som er lette å miste, og som dermed gjør monteringen umulig. Du bør også øve deg på å sette den opp før du drar på tur, gjerne på et tre som holder en trygg avstand til bakken. Du bør også vurdere en tarp som beskyttelse i tilfelle dårlig vær, selv om du ikke planlegger å overnatte i veggen. Så selv om værmeldingen melder godt vær, er det greit å være forberedt. Og med en lett, solid og stormsikker portaledge er du klar til å bygge ditt eget lille slott langt der oppe i luften.