Telttur i kaldere vær

Telttur i kaldere vær

Mange mener at camping er en aktivitet som tilhører sommer og varmere vær. Beroende på hvor du bor, kan dette bety at du ikke har så veldig mange muligheter til å kunne dra på telttur i løpet av året. Selv om camping om sommeren gir mange betydelige fordeler, er ikke sommeren den eneste årstiden hvor du kan nyte av å sove utendørs - særlig ikke hvis du er godt forberedt og utstyrt. I denne guiden vil vi presentere noen fordeler ved camping i kaldere vær, sammen med noen generelle tips og anbefalinger når det gjelder utstyr.

hold varme med bål

4 grunner til hvorfor du kommer like det

Kaldere vær = mer komfortabelt

Camping om sommeren, beroende på hvor du befinner deg, kan noen ganger være for varmt. Hvis du noen gang delt telt med noen når det er 30°C ute (og forsåvidt i teltet...), så vet du hvor vanskelig det er å få en god natts søvn. I følge Sleep Council, er 16-18°C den ideelle temperaturen når man skal sove, mens om det stiger til 24°C eller mer, fører det til at man sover dårlig og er urolig i kroppen.

Roligere campingplass gir bedre søvn

Av ulike grunner er det mange som kun camper på sommeren - dette kan være fordi det er skolefri eller fordi de tror at andre sesonger vil være for kalde. Deres tap er vår vinst: etter vår mening, er en rolig campingplass en mer behagelig campingplass. Fasilitetene er som oftest ledig når du trenger det og det bruker i tillegg å være billigere, slik at du kan oppleve naturen i fred og ro.

Se mer av det ville livet

Det at færre mennesker camper på campingplasser og naturområder, betyr at det er større sjanser for at du vil se dyr som vandrer i området. Men vær alltid respektfull og forsiktig - du er gjest i deres habitat, ikke omvendt. Camping i kaldere vær betyr også at det vil være mindre insekter. Dette vil bli satt stor pris på av alle som har blitt terrorisert av myggen en sen sommerkveld. Så du kan med sikkerhet la myggsprayen ligge igjen hjemme. Herlig!

To fantastiske sesonger

Høsten er en fantastisk tid å være utendørs. Det å kunne være i ett med naturens vakre transformasjoner er fantastisk. Og forbered deg på å bli overrasket når du åpner teltet på morgenen, spesielt om du våkner til en soloppgang. Om du har med barn, kommer de til å elske det. Tenk deg bare alle de store haugene med løv de kan hoppe og leke i! Våren kan også være fantastisk: kaldere vær og solrike morgener kan være mye mer behagelig enn varme og stekende sommerdager, særlig om du skal gå over lengre avstander eller gjøre noe anstrengende. Har du ett hengekøyetelt kan du finne varmen i en god sovepose over bakken.


Utstyr

Soveposer

Camping i kjøligere vær kommer naturlig nok med sitt eget utstyrskrav. Om vi skal starte med det mest åpenbare, så trenger du en sovepose som har egenskapene som trengs for å holde deg varm under kalde netter. Vi anbefaler en som har en "komforttemperatur" på mellom 0 og 10°C. Disse er ofte kalt "3-sesongs" soveposer og selv om den kanskje er litt for varm for de varmeste dagene, anbefaler vi å kjøpe en av denne typen. Hvertfall om du bare skal legge penger på en sovepose. Du kan alltid ta av eller på mer klær om du bli for varm eller kald. Se nøye på temperaturvurderingene som er oppført i produktbeskrivelsene.

Sovepose fra Mammut

Mammut Kompakt MTI3-Season

Liggeunderlag

Det finnes et stort utvalg av liggeunderlag tilgjengelig. På ene enden av skalaen, som er veldig basic, finner du enkle liggeunderlag laget av skum. Disse gir ingen særlig form for komfort eller isolasjon. Midt på skalaen finner du oppblåsbare liggeunderlag. Disse er helt standard og kan pakkes veldig små, men gir heller ingen særlig isolasjon. På andre enden finner du oppblåsbare liggeunderlag med innebygd isolasjon. Dette er kategorien som er aktuell for camping i kaldere vær - mange av dem er også selv-oppblåsbare.

Liggeunderlag selvoppblåsende

Therm-a-Rest Voyager

Telt

Du kan uten problemer bruke ditt normale 3-sesongstelt i kaldere vær. Hvis du tror det kan bli veldig vått, kaldt og vindfullt, finnes det telt som er produsert med spesialbehandlede tyngre stoff, mindre netting (for ekstra varme) og forsterkede stolper. Dette er imidlertid spesielle funksjoner, og slike telt har vanligvis en betydelig høyere pris.

telt fra MSR

MSR Mutha Hubba NX

Klær

Å pakke med en varm og god dunjakke på telttur er aldri en dum ide - og enda bedre hvis den er vanntett. Ett par stilongs kan også gjøre underverker mot kulden og ved å varme opp en kald kropp under kalde netter. Og det beste er at de ikke tar stor plass i sekken. Med rett sovepose og liggeunderlag, samt muligheten til å kle på deg i lag-på-lag-metoden, sikrer at du kan sove ute i sesonger der forholdene kan være litt uforutsigbare.

Jakke fra patagonia

Patagonia Micro Puff down


Tips

  • Tenk alltid at du skal separere deg selv fra den kalde bakken. Å ta med en ekstra isolasjonsmatte/laken til å ha mellom deg og liggeunderlaget, kan gjøre en stor forskjell på en veldig kald natt og en utholdelig natt. Til dette kan du bruke filt, og i desperate tider kan også sammenbrettet plast fungere.
  • Å spise et solid måltid før sengetid vil ikke bare få deg til å føle deg bra, men vil fylle deg opp og holde deg varmere gjennom kaldere netter. Sørg også for å holde deg godt hydrert.
  • Velg teltposisjon med omhu: et telt som er satt opp midt på en slette vil være veldig utsatt for vind og regn, slik at det føles enda kaldere enn det egentlig er. Dette kan forhindre deg i å få en god natts søvn. En smart ting kan være å sette opp teltet der soloppgangen vil skinne på det, dette vil hjelpe deg med å få varmet det opp raskere om morgenen.
  • En viktig huskeregel: forlat ALLTID campingplassen slik du fant den. Ta med all søppel hjem eller til nærmeste søppelkasse.

Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved