Hvordan velge liggeunderlag | Liggeunderlagsguide

Hvordan velge liggeunderlag | Liggeunderlagsguide

Ett liggeunderlag er blant det viktigste du kan investere i, for en god natts søvn ute i naturen. Det finnes liggeunderlag i skumplast, selvoppblåsende liggeunderlag og oppblåsbare liggeunderlag. Les videre for å lære deg mer om fordeler og ulemper med de ulike variantene, slik at du enklere kan avgjøre hvilket som passer ditt eventyr aller best.


Klassiske liggeunderlag

Liggeunderlag i skumplast får kanskje mange til å tenke på de gangene det var overnatting med skolen. Faktum er at det har hendt ganske mye siden den gang og dagens klassiske liggeunderlag i skumgummi er mer tekniske og relativt behagelige i forhold til de eldre modellene. Liggeunderlag i skumplast er lette, billige og isolerer effektivt mot kulden fra bakken. De er holdbare og kan bæres utenpå ryggsekken uten at de blir ødelagt. En annen fordel er at du ikke trenger å bekymre deg for punktering, i motsetning fra et oppblåsbart liggeunderlag. Skumplastunderlag brukes ofte i kombinasjon med et oppblåsbart liggeunderlag, for å øke isoleringen ved overnatting på vinteren.

Den største ulempen med liggeunderlag i skumplast er at de ikke er like behagelige å ligge på som oppblåsbare liggeunderlag. Dette kan bli et problem om du er ute flere dager i strekk eller er vandt med å sove på siden. Til tross for at de er lette, så er de ganske upraktiske og tar opp en del pakkevolum.

FORDELER

 • Lett
 • Billig
 • Holdbar

ULEMPER

 • Dårligere komfort
 • Upraktisk

Selvoppblåsende liggeunderlag

Selvoppblåsende liggeunderlag er et utmerket alternativ for deg som er opptatt av vekt. Liggeunderlaget er fylt med skumfyll med åpne kjerner, som gjør at de kan fylles med luft som pumpes inn via en ventil. Når ventilen skrus opp suges det luft inn i liggeunderlaget i takt med at skumfyllingen vokser. Ett tips er å rulle ut liggeunderlaget så tidlig som mulig når du kommer til teltplassen, slik at det har tid til å blåse seg selv opp før leggetid.

Selvoppblåsende liggeunderlag er lette, behagelige å ligge på, enkle å håndtere og har lavt pakkevolum. Du kan justere liggeunderlaget til å bli hardere eller mykere ved å fylle på eller slippe ut luft. Ved denne typen liggeunderlag, finnes alltid en liten risiko for at liggeunderlaget kan punktere, så husk å ta med reparasjonskit på alle turer. Dette medfølger ofte ved kjøp av noen liggeunderlag.

FORDELER

 • Lett
 • Behagelig
 • Kompakt pakkevolum

ULEMPER

 • Risiko for punktering

Oppblåsbare liggeunderlag

Å dra på skogstur skal være en hyggelig opplevelse, ikke noe som får deg til å våkne med vond rygg. Slipp å ligge på skarpe steiner og røtter, og nyt følelsen av å sovne på et mykt, oppblåsbart liggeunderlag. En god egenskap er at man ofte kan få ekstra komfort av å sove på oppblåst luft, som gjør at man våkner uthvilt og er klar for nye opplevelser på turen

Med oppblåsbart liggeunderlag trenger man ikke velge mellom god komfort eller kompakte størrelser. De er lette, men likevel enkle å få plass til i oppakningen. Hvis du ønsker ekstra mye komfort, har vi også en rekke komfort-liggeunderlag på addnature. Hos oss kan du finne underlag med overraskende lav vekt i forhold til komforten. - Bare pass ekstra godt på for å unngå punkteringer. Da kan et lappesett være smart å ta med seg.

FORDELER

 • Høy komfort
 • Relativt lett og smidig pakkevolum

ULEMPER

 • Risiko for punktering

Spørsmål og svar

Hvordan fyller jeg et oppblåsbart liggeunderlag med luft?

Mange modeller, for eksempel flere modeller fra Exped, har en innebygd pumpe ved ventilen. Mange merker har også en pumpe pose som blåser opp liggeunderlaget på noen sekunder.

Kan jeg blåse opp liggeunderlaget med munnen?

Generellt anbefaler vi ikke dette, da det vil samles fukt og bakterier i liggeunderlaget. Det finnes også en risiko for at limet vil bli dårligere på sikt. Du kan gi ditt selvoppblåsende liggeunderlag noen puff for å få til ønket tykkelse, men la det blåse seg opp så mye som mulig selv. Liggeunderlag med isolering bør du unngå å blåse opp med munnen, samme med dunisolerende liggeunderlag.

Finnes det liggeunderlag som passer både sommer og vinter?

Ja. Så lenge liggeunderlaget klarer den kaldeste temperaturen du skal bruke det i, går det helt fint. Et liggeunderlag kan aldri bli for varmt, men derimot unødvendig tungt.


Les mer om fordelene ved Oppblåsbare liggeunderlag eller hvordan man fester liggeunderlaget på sekken her på bloggen vår.