Hold føttene tørre med høye fjellstøvler

Hold føttene tørre med høye fjellstøvler

Tenk deg at du er på fjelltur. Du går oppover, oppover, over ur og langs bratte stup, over friske, klare fjellbekker – og så begynner det. Føttene er våte. Gnagsår på vei. Ikke deilig. Ikke i det hele tatt. Det kunne vært unngått ved å velge riktige fjellstøvler.

Hvorfor velge høye fjellstøvler

Når du går i krevende og utfordrende terreng, trenger du tøffe og robuste fjellstøvler. Høye fjellstøvler gir deg stabilitet. Du trenger stive støvler for at de ikke skal bøye seg eller vri seg når terrenget går bratt nedover. De støtter anklene dine og avlaster leggbenet ditt, er en uvurderlig hjelp når du skal bære tungt og gå langt og bidrar til at du kommer deg hele veien til topps. Du vil ikke at det skal føles ut som om du går i flip-flops i fjellet, og stivheten i materialet skal gjøre at foten ligger stødig, selv om den skal rulle godt fra hæl til tå.

Skotøy for lengre turer

Det er når du skal ut på lengre turer der stiene blir smale (eller det kanskje ikke er stier i det hele tatt) at høye fjellstøvler virkelig kommer til sin rett. Lave sko og støvler tillater at kratt og lyng skraper borti hver gang du setter ned foten. Det kan fort bli irriterende, men det er lett å unngå ved å velge høyere skaft. I tillegg hindrer du at du får barnåler, kvist og småstein i fottøyet. En høy sko med vanntett membran holder føttene tørre selv om bakken er litt morgen- eller kveldsfuktig. Og du kan krysse bekken uten å bli våt på bena. Høye støvleskaft beskytter deg mot overtråkk hvis du skulle være så uheldig å skli, eller hvis du må gå opp og ned bratte skråninger.

Gode vintersko

Siden fjellstøvler i seg selv ikke er varme, er det viktig at du er nøye med valg av sokker. Tynne ullsokker er supre om sommeren, og tykke ullsokker er det du trenger om vinteren. Derfor er det viktig at du tar høyde for at du skal kunne bruke støvlene med både tynne og tykke sokker dersom du skal være ute hele året. På den måten holder du føttene dine varme og tørre.

Materialer

I tillegg bør du tenke på materialet i sålen til skoene du velger, slik at du er sikker på at du kjøper et par vintersko med godt grep. Det kan være lett å tenke at en vintersko med grovt mønster gir godt grep. Men hvis sålen ikke er av et tilstrekkelig godt materiale, hjelper det lite. Slike sko får spesielt dårlig grep når det er kaldt. Velg derfor høye fjellstøvler med såler av god kvalitet når du begir deg ut på tur i krevende vinterforhold. Gummi fungerer nesten som kvae, og det er 100 % naturlig. Gummi gir også godt feste på underlaget når det er glatt ute.

Det er vanskelig å få stein i skoen om du velger høye fjellsko


4 råd når du velger fjellstøvler
  • 1. Mål foten din, og gjør det om kvelden. Da er føttene dine størst.
  • 2. Sjekk andres erfaringer. Les deg opp på hva som er best-i-test.
  • 3. Kontakt Addnatures kundeservice. Våre eksperter gir deg gode råd om hvilke fjellstøvler som passer best til dine behov.
  • 4. Prøv fottøyet hjemme. Sjekk at hælen sitter godt og at snøringen holder foten på plass. Har du plass til å bevege tærne? Husk at du har 30 dagers returrett hos Addnature.