Vaskeråd for friluftsklær

DEN STORE VASKEGUIDEN
Du har kanskje lurt på selv Hvordan vaske vinterjakka? eller Hvordan vasker jeg skalljakken uten å skade den? Kanskje du også lurer på hvordan tørke dunsoveposen som ikke vil tørke ordentlig etter vask? Da er det bare å lese videre! Du som har en aktiv livsstil har sikkert lagt merke til at skittentøyskurven fort blir full når du gjør den ene svette treningen etter den andre. Dessverre er det få av oss som tror at skittentøyet vårt har en negativ innvirkning på miljøet og sliter på klærne våre. Når vi vasker, bruker vaskemaskinen energi og skyller ut kjemikalier i form av vaskemidler og mikroplast i innsjøer og hav. I denne guiden har vi samlet våre beste tips slik at du kan redusere dine miljøpåvirkning og forlenge levetiden til klær. Vi starter med et par generelle vasketips som gjelder alle materialer og går så inn på hva som gjelder for funksjonelle klær, ull, syntetisk og dun.
INNHOLD:
GENERELLE VASKERÅD FOR SKÅNSOM VASK
- Vask sparsomt.
- Følg vaskerådene, men vask gjerne noe kaldere enn det som angis.
- Fyll vaskemaskinen.
- Bruk miljømerket vaskemiddel.
- Dosere rett mengde tvättmiddel.
- Bruk ikke skyllemiddel.
- Lukk borrelåser og glidelåser.
- Bruk en vaskepose når du vasker funksjonelle klær og syntetiske stoffer.
Luft i stedet for å vaske
Mange kjenner seg nok igjen i at klærne ofte går i skittentøyskurven etter kun én gangs bruk. Gjør det heller til en rutine å sjekke om plagget faktisk er skittent så holder klærne lenger og vi ikke påvirker miljøet unødvendig. Heng opp og luft i stedet for å vaske etter hver gangs bruk. Dette gjelder spesielt for ull som har en selvrensende effekt. Den renser seg selv takket være keratinen som finnes i ullen, som naturlig bryter ned illeluktende bakterier fra huden og derfor trenger å vaskes enda sjeldnere. Uansett hvilket materiale plagget ditt er laget av, bør du gjøre det til en vane å lufte plagget og la det tørke selv om det skal vaskes for å hindre at bakterier begynner å spire i skittentøyskurven.
Vask full maskin
Spar antall vask, bruk hele vaskemaskinens kapasitet for hver vask.
HVORDAN VASKE ULLKLÆR
Hvordan vaske egentlig merinoull? Hvordan tørke Merinoull? og Hvordan unngår man at de krymper? Merinoull har naturlige, antibakterielle egenskaper som holder klærne friske lenger enn syntetisk og bomull, noe som gjør at klærne ikke vil lukte selv om du har svettet i dem. Ull skal ikke vaskes etter hver bruk pga vask sliter ut ullfibrene.
Vi har klær i merinoull:
Ulltrøyer | Undertøy | Sokker
Skyllemiddel og blekemiddel ødelegger fibrene i ullen og skal aldri brukes i forbindelse med ullvask. Ullen blir dehydrert og mister sin naturlige elastisitet og mykhet. Ironisk nok har myknere motsatt effekt på ull, det gjør det plagget stivt, hardt og tørt i stedet for mykt og glatt. Bruk et ullvaskemiddel som smører fibrene på nytt og plagget vil vare lenger. Ulltøy skal vanligvis lufttørkes, men det er mulig å tørketrommel av ullsokker. For all del, unngå høy temparatur, så krymper ikke ullklærne
HVORDAN VASKE SKALLPLAGG
Vask ikke for ofte
Vask sparsomt, men pass på å ikke la skalltøyet bli kraftig tilgriset da evnen til å puste er blokkert og vannavstøtningen kan begynne å lekke.
Bruk vaskepose
Vask skallplaggene i en spesiell vaskepose som både beskytter klærne og fanger opp mikroplast som ellers risikerer å lekke ut i vannet vårt i forbindelse med vask.
Salt sliter ned materialet
Svette, saltvann og fett fra kroppen gjør at limet som holder lagene i skallplaggene oppløses og faller fra hverandre. Men ikke vask plagget etter hver bruk bare fordi du har svettet i det. Når du vasker for mye slites plagget fort ned, men vasker du for sjelden risikerer det å forvitre. For å vite når det er på tide å vaske, kan du følge følgende tommelfingerregel:
Vask hvis du har svettet kraftig eller hvis klærne har kommet i kontakt med saltvann og når det er synlig skitt på membranen.
Hvordan tørke skalljakken
Skallplagg kan henges til oppheng, men tilfører gjerne varme til tørkeskap, tørketrommel eller med strykejern på lav varme for å reaktivere impregneringen.
Impregnering
Det finnes ingen klær med permanent vannavstøtende egenskaper og du må derfor opprettholde vannavstøtningen med jevne mellomrom. Vi anbefaler en impregneringsspray for funksjonelle klær. Det finnes imidlertid også vaskemidler som reimpregnerer plagget det er en risiko for at materialet også blir vanntett fra innsiden og dermed får svekket pusteevne. For skallklær med fôr gjelder samme vaskeråd som nevnt ovenfor. Ellers er det bare å følge plaggets vaskeanvisning og de generelle rådene i begynnelsen av veiledningen.
HVORDAN VASKE DUNPLAGG
Å vaske dun er lettere enn mange tror. Bruk et dunvaskemiddel fordi det holder dunet på loftet. Husk å fylle dunplagget forsiktig hvis du har toppladet vaskemaskin da det er fare for at plagget setter seg fast i lokket og går i stykker.
Hvordan tørke dunsovepose
Det er et gammelt kjærringråd som går ut på å vaske med en tennisball, dette anbefales ikke fordi ballen bryter ned dunen. Vil du derimot holde dunen luftig er det i stedet bedre å tørketrommel på lav temperatur og bearbeide dunklumper for hånd i forbindelse med tørkingen. Det er mulig å lufttørke, men regn med at det tar opptil en uke.
Vi har dunprodukter:
Dunsoveposer | Dunjakker | Vaskemiddel til dunprodukter
- Den beste kilowattimen er den som ikke brukes. Vi vasker alt for ofte, selv om mange plagg blir freshe bare av å luftes ut. Har du fått en flekk er det som regel like greit å behandle flekken.
- Godt miljøvalg for maskinene. Utlufting kan være bra, men det meste må vi fortsatt vaske en og annen gang. Da er det greit å holde styr på hva slags strøm maskinene bruker. Bruk fornybar strøm, tenk på tidspunkt for å sette på vasken og heng klær til tørk ute istedet for å bruke tørketrommelen.
- Vaske rent med lavere temparatur Temperaturangivelsen som finnes i tøyvasketråden er faktisk en maksgrense for hvor varmt de kan vaskes uten å ta skade. Det betyr at plagget blir like rent hvis du senker temperaturen litt. Energien som brukes av vaskemaskinen brukes hovedsakelig til å varme opp vannet. En reduksjon fra for eksempel 40 til 30 grader gjør derfor miljøet en stor tjeneste.
- Frisk luft er bra for helsen din, og for klærne dine. Hvorfor vente på at tørketrommelen er ferdig når vanlig luft leverer den samme tjenesten? Tørketromler og varmeskap sliter også unødvendig mye på stoff, noe fulle lofiltre vitner om. Klær føles vanligvis bedre når de tørkes på stativ, så hopp helt over tromler og varmeskap. Materialet vil holde seg i god stand lenger.
- Er maskinen halvfull eller halvtom? Noen husholdninger har i dag energieffektive vaskemaskiner som registrerer mengden tøy i trommelen. En god tommelfingerregel er imidlertid å alltid vaske en full maskin slik at energien ikke går unødig bort. Hvis maskinen er fortsatt halvfull og vaskelysten har sneket seg inn, du kan med fordel gjennomgå listens første tips en gang til.