Hvordan vaske vintersko?

Hvordan vaske vintersko?

Vintersko kan være laget av mange slags materialer, og noen av dem tåler å vaskes, mens andre bare må tørkes av med en fuktig klut og impregneres etterpå. For barnesko, som ofte utsettes for røff behandling og nedsmussing, kan man følge anbefalingene for vedlikehold som vanligvis sitter inne i skoene.


Vintersko finnes i mange varianter

Mange tenker på den typiske vinterskoen som den klassiske skoletten med varmt fôr, men i dag finnes det utallige skomodeller beregnet på bruk om vinteren. Materialbruken varierer også sterkt, fra skinn og mange typer syntetisk lær, til moderne kunststoffer som Gore-Tex® og andre membran-materialer. Alle disse materialene har ulike egenskaper, og mens noen fint kan vaskes, er det andre typer sko som tar direkte skade av vaskemiddel og varmt vann.

Også sålene består av mange ulike stoffer, og de siste årene har såler med demping blitt populære – også på vintersko. Ulike festemidler som lim og vulkanisering tåler ikke alltid varme like godt, og dette kan også spille inn når man skal velge metoder for rengjøring av vinterskoene. De fleste er enige om at gode vintersko er gull verd, og derfor er det også viktig å bevare skoene i god stand så lenge som mulig. Dette er også mest bærekraftig i en større miljøsammenheng.

Det finnes mange forskjellige typer vintersko og måter å vaske de på


Sko som kan vaskes

Når det gjelder å vaske vintersko, er det noen sko som tåler dette, selv om vasking kanskje er mer utbredt når det gjelder sommersko av stoff eller tøy. Sjekk gjerne med produsenten at skoene virkelig tåler vask, og ta ut innersålen før du legger dem i maskinen. Vannet bør holde maksimalt 30 °C, og man bør unngå tøymykner og tørketrommel. Etterpå bør skoene lufttørke, for lim og andre stoffer kan påvirkes av for høy temperatur. Du kan eventuelt legg avispapir i skoene for å suge opp fuktighet, og så skifte ut papiret etter hvert.

Sko som inneholder Gore-Tex® bør helst ikke vaskes, men kan heller skylles godt og tørkes utvendig med en børste eller fuktig klut. Innvendig kan du fylle skoen med lunkent vann og riste den godt før du tømmer ut vannet. Man bør helst ikke bruke vaskemidler på Gore-Tex®-sko, fordi det kan ødelegge egenskapene til membranen. Bruk gjerne en spesialspray for Gore-Tex® når skoene er tørre igjen, slik at de beholder de gode egenskapene.

Gode vintersko fra Viking til barn

Vinterstøvler til barn fra Viking

Gode vintersko til voksne fra Lundhags

Vinterstøvler fra LundhagsSko som bør rengjøres uten vask

De fleste typer skinn og lær kan ikke vaskes, så her bør man isteden tørke av smuss og skitt med en lett fuktet fille, og deretter impregnere skinnet eller bruke lærprodukter og skokrem etter produsentens anbefalinger. Dette gjør skoene vanntette, og de blir også mykere og mer komfortable å ha på foten. Unngå å bruke produkter med silikon, fordi dette kan bryte ned skinnet over tid. Mange typer kunststoff kan også med fordel tørkes av med fuktig klut for å beholde vanntetthet og andre egenskaper så lenge som mulig.

Vintersko med demping er behagelige å bruke om vinteren, og mange av disse er utstyrt med såle som har et godt og sklifritt mønster. Hvis du føler at skosålene er litt for glatte, kan du også kjøpe ulike typer brodder som kan passe til akkurat dine sko. Utvalget er bredt, slik at sannsynligheten for å finne brodder som passer er stor.Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved