Tren deg mindre stressa med tips fra Hilde - Vegetarløperen!

Tren deg mindre stressa med tips fra Hilde - Vegetarløperen!

Hilde Valbjørn Hagelin

Denne artikkelen er skrevet av inspirerende Hilde Valbjørn Hagelin - kjent for sitt sunne kosthold, marathonløp og sin blogg vegetarloperen.no

Du har sikkert hørt at trening hjelper mot stress. Likevel er det ikke bare å kjøre på med trening og forvente at du blir mindre stressa. Da jeg trente mot ironman triatlon trente jeg opp til 17 timer i uka uten at det hjalp på stressnivået. Senere har jeg lært at hemmeligheten er å bruke trening på riktig måte. Her er mine 3 beste tips til hvordan du kan trene for å få mindre stress i hverdagen.

vegatarløperen Hilde Valbjørn Hagelin

1. Ha fokus på å være i kontakt med kroppen

Når du gjør fysiske øvelser i takt med pusten din og er tilstede i øyeblikket vil du oppleve en helhet mellom kropp og sjel. Hvis du har opplevd dette vil du vite at tankekverna stopper og stresset blir borte. En slik kroppskontakt mangler vi ofte når vi er stressa. Hodene våre er så fulle av tanker om alt vi har å gjøre at vi ofte glemmer kroppen. Hvis vi glemmer å ta vare på kroppen får vi det ofte fysisk dårlig, og dette kan bidra til å forverre negative tanker og stress. Slik var det med meg for noen år siden. Jeg var så stressa at jeg hadde konstant vondt i magen og ikke fikk sove. Les mer: 30 år og utbrent. Har noen en magisk pille? Trening er en super anledning til å få kontakt med kroppen. Bare tenk på det: For hvert eneste løpesteg du tar har du den optimale anledning til å rette oppmerksomheten din mot hvordan du puster. For hver eneste push up gjelder det samme. Crawler du er det helt avgjørende at du har fokus på pusten. Uansett hva du gjør av fysisk aktivitet har du en perfekt anledning til å få kontakt med pusten og kroppen.

"Ha full oppmerksomhet på aktiviteten, utfør øvelsene i takt med pusten og legg merke til hvordan musklene føles når de jobber."

Denne anledningen bør du ikke la gå fra deg. Mitt råd er derfor å ikke sette musikk i ørene eller se på TV på tredemølla. Det tar oppmerksomheten din bort fra det du holder på med. Gjør heller det motsatte. Bruk treningen som et avbrekk hvor du har fullt fokus på kroppen din og det du holder på med. Ha full oppmerksomhet på aktiviteten, utfør øvelsene i takt med pusten og legg merke til hvordan musklene føles når de jobber. Da vil du oppleve en overraskende treningsglede som gjør at du glemmer det meste annet.

vegetarløperen gir deg råd til trening

2. Frigi tid til trening

Trening tar tid. Ikke bare tar selve treningen tid. Det tar også tid å lage næringsrik mat og å restituere. Når du trener bryter du ned kroppen. Med tilstrekkelig hvile og næringsrik mat etterpå bygger kroppen seg opp igjen og blir sterkere enn den var før. Men uten tilstrekkelig restitusjon skjer det motsatte. Kroppen brytes ned. Derfor er det ekstremt viktig at du tar deg tid til å både trene, lage næringsrik mat og å hvile. Tid er det man føler man har minst av når man er stressa. Og det vil ikke hjelpe på stressnivået at du stapper inn trening og restitusjon i en kalender som allerede er stappfull. Det vil bare gjøre vondt verre. Derfor er det helt essensielt å frigjøre tid. Frigjør du ikke tid til trening og restitusjon vil du høyst sannsynlig oppleve at dette bare blir nye stressmomenter. Les også: Stress? Dette skal jeg fikse! Jeg skal fikse det om jeg så sliter meg ut på veien.  Dessuten kan du oppleve at kvaliteten på treningen din blir dårligere. Hvis hodet ditt er fullt av tanker om alle tingene du har å gjøre er det vanskelig å være tilstede i øyeblikket. Uten fokus klarer du ikke å prestere optimalt. Å frigi tid er derfor helt essensielt hvis du vil bruke trening til å oppnå mindre stress. Det vil helt garantert være hardt og brutalt å skjære ned på andre gjøremål, men sannsynligvis vil dette bidra til at du opplever mindre stress generelt også.

vegetarløperen trener ute

3. Kom deg ut i naturen

Å være i naturen er som detox for sjelen. Her er det ingen ytre stressfaktorer som trafikk, dataskjermer, mobiler, radio og annet som hele tiden roper etter oppmerksomheten din. Her hører du fuglesang, elver som bruser og bekker som ler. Forskning har vist at selv korte turer i naturen forandrer hjernen på en positiv måte. Når du er bekymret eller har negative tanker er det mye aktivitet i subgenual prefrontal cortex, som er en del av forlappen til hjernen din. Forskeren Gregory Bratman ved Stanford University i California har gjort studier som viser at turer i naturen gir lavere blodgjennomstrømning til dette området i hjernen. Det beste av alt er at naturen er så spennende. Uansett om du vil løpe, sykle, gjøre yoga eller svømme finner du så mye mer variasjon og vakre omgivelser her enn i et treningsstudio. Det bidrar til at du kan holde oppmerksomheten din i øyeblikket i stedet for å bli dratt inn i stressende tankemønstre. Klesanbefaling til utendørs trening: Vindjakker | Terrengløpesko | Hodelykter | Superundertøy

Hva syns du om Hildes tips? Del med venner og familie!

Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved