Oppkoblet, frikoblet, avkoblet

Oppkoblet, frikoblet, avkoblet

Kutt fortøyningene og kaste loss fra hverdagen

Tekst: Lif Hyden

Noen ganger kan jeg ikke la være å le av meg selv – jeg er i prinsipp en vandrende (rullende?) klisjé. Jeg bor i en ombygd van (som selvfølgelig har et surfebrett på taket) og jobber eksternt. Stadig vekk møter jeg mennesker som kaller meg for en digital nomade, og det høres så Instagramvennlig ut at jeg nesten begynner å le. Jeg er absolutt ikke en cool person som har outstmarta systemet, men jeg trives med å ha opplevelsene utenfor døra og å ikke alltid vite hva fremtiden bringer. La meg begynne med å forklare det moderne begrepet digital nomade, slik at alle forstår hva jeg snakker om. Det kan kort og godt beskrives slik: en person som jobber uavhengig ved hjelp av digitale verktøy og bruker verden som et kontor. Det der med å ha «verden som et kontor» er åpen for tolkning, du kan like gjerne sitte i en sofa i Skellefteå som å ligge på en strand i Indonesia. Det kommer helt an på hvem du er og hva du trives med. For min del blir jeg kreativ og motivert av friheten ved å selv kunne bestemme miljø og parkerer helst mitt rullende hjem ved det store blå.

Jeg har egentlig alltid vært en person som trives med det uventede og det viste seg at van life tilbyr akkurat det: muligheten til å oppdage nye plasser og ha eventyret rett rundt hjørnet. Jeg kan parkere ved foten av et fjell og ta en topptur etter jobb eller sove ved havet og ta en morgensurf før første jobbmøte. Det gjør at jeg kjenner meg levende. Luksusen med å kunne jobbe fra hvor man vil, er at jeg får holde på med noe givende uten å gi opp den livsstilen som gjør meg til mitt beste jeg. Å få åpne opp bakdørene mot naturen og drikke en kopp kaffe ved dataen gjør at jeg presterer på topp. En lærdom som mange av oss har fått erfare av koronapandemien, er at man ikke trenger å dra til kontoret hver dag for å kunne gjøre jobben sin. Vi som har en data som vårt hovedverktøy har gått fra å komme på kontoret klokka åtte hver dag og ut i virkeligheten igjen klokka fire, til å jobbe hjemme på kjøkkenet, på gården eller på hytta ... og da er du ikke så langt unna det steget å ta kontoret ut på veien.

Det startet med en rusten bil ved havet

Min drøm om det frie livet våknet til liv for fem år siden, når jeg og han jeg er forelsket i dro til Australia og flyttet inn i en rusten Toyota HiAce med pop top fra 1985. I åtte måneder bodde vi langs den vidstrakte, salte kysten og oppdaget sjarmen med å ha naturen som stue. Når vi kom tilbake til Sverige så livet plutselig veldig annerledes ut: leilighet i Åre, taco på fredager og en jobb som innebar å selge utstyr til stressende turister. Dere forstår at kontrasten ble enorm. Det tok ikke lang tid før vi ga etter for lengselen og var ute på reisende fot igjen. Jeg tok mine første, usikre steg inn i den digitale verden ved å begynne å frilanse som skribent for et skiforum og skiaviser i Sverige. Jeg hadde bra oversikt på skikjøring og likte godt å skrive, noe som ga meg et utgangspunkt. Jeg startet ett enkeltpersonforetak – og forstod absolutt null og niks av foretaksøkonomi, men jeg ga det et hederlig forsøk. Samtidig begynte jeg og kjæresten å bygge om en van, og til tross for at ingen av oss var noen stjerner på å snikre, ble den klar til slutt. Jeg er klar over at jeg kommer til å høres ut som en enda større klisjé nå, men: Tør å tro på dine evner og gi det du lengter etter en ærlig sjanse. Det er skummelt som søren, men herregud det er så verdt det.

ta en surfetur i lunchpausen

Se flere løsninger og gi det ett forsøk

Hva er dine styrker? Skriv ned dine styrker og kunnskaper, samt ulike måter å bruke dem på. Tillat deg å tenke høyt og lavt uten å slå ned på idéene som dukker opp. Tenk på hva du kan tenke deg å jobbe med og hvordan det kan se ut. Savner du relevant kompetanse? Skaff deg ny kunnskap for å komme deg fremover. Det kan være ved å ta et kurs eller en utdannelse, men også ved å se på YouTube-tutorials, lese bøker, ta en praksisplass eller å øve. Det handler egentlig bare om å starte å legge den første puslespillbrikken og å være forberedet på å gjøre jobben.

Hva hindrer deg i å prøve? Forutsetninger spiller såklart en stor rolle, men se på spørsmålet basert på din siutasjon og tenk på hva som stopper deg. Er det diverse unnskyldninger som egentlig ender i at du er redd for å mislykkes? Hva er det verste som kan skje om du bare prøver og angrer deg? Svaret er mest sannsynlig ikke så dramatisk. Vær ydmyk mot deg selv og ikke ta det så alvorlig, det løser seg.

Hvor vil du bo? Om van life er noe som lokker, så anbefaler jeg det varmt i kombinasjon med å jobbe eksternt. Det er mye mer behagelig enn hva mange først tror, og du trenger ikke ha matchende joggedress med din partner og grille flintstek hver kveld bare fordi du bor i en bil. Er du urolig for at det kan bli for dyrt? Jeg solgte en hel haug med ting hjemme, fant en bil til en grei pris på Finn og bygde den om med materialer jeg kjøpte til en billig penge. Jeg sa også opp leiligheten og slapp å betale leie, noe som ga meg mindre utgifter. Det finnes mange ulike måter å gjøre det på, både store og små. Dropp å kjøp nye, overføldige ting og legg pengene på din fremtidige drøm i stedet.

Blir jeg lei av å bo i en bil?

Ett spørsmål jeg får veldig ofte, er hvordan virkeligheten ser ut i en van. Du har sikkert sett bilder på sosiale medier der solbrune digitale nomader jobber fra bilen, drikker en iskald drikke og har ett herlig smil. Det er ikke min virkelighet, og jeg må dessverre meddele at jeg som oftest ser ut som en forvirret trailer trash med håret på halv tolv og oppvasken fra frokosten stående ved dataen. Når du bor på 7 kvadratmeter – og jeg gjør det sammen med min samboer – må du prioritere bort visse ting. Du holder deg såklart fresh ved å dusje håret eller bade i havet, men å for eksempel ha et stort klesskap med sju ulike par sneakers og fem jakker blir vanskelig. Men ikke la deg skremme, du blir fort vant til å ha færre ting og du får mer tid til å se det fine i det enkle. For meg innebærer livet i min gule bil og å jobbe eksternt livskvalitet. Jeg har det bra når jeg tilbringer mye tid i naturen, sitter på et surfebrett og venter på bølgene, sitter i en kajakk eller får spise lunsjen med føttene i gresset. Det er en klisjé, men jeg virkelig elsker det. Når jeg får blande inn naturopplevelser i hverdagen fokuserer og leverer jeg bedre på jobb, noe som heldigvis gjør min arbeidsgiver fornøyd. Det finnes uendelig med veier å gå for deg som ønsker å gjøre noe lignende, og i takt med at verden blir mer oppkoblet åpnes det også opp for flere muligheter. Det finnes en mengde ulike yrker der du kan jobbe fra hvor som helst – hjemme i sofaen eller på en hipp kafé, med den obligatoriske juicen ved din side, begge deler fungerer like bra.

Tips til deg som jobber eksternt: Fritid og jobb kan fort flyte sammen og det kan være vanskelig å holde konsentrasjonen oppe. Et tips er å beholde visse rutiner selv når du er på reisende fot, som å for eksempel å bestemme arbeidstider før dagen starter.   Tre viktige saker for en digital nomade i en bil:

  1. Bra mobilt internett, både i mengde og styrke.
  2. En adapter for å lade dataen.
  3. Solpaneler og/eller batterier som gjør at du har bra med strøm.

Sjekk ut Lif's vanlife på Instagram: @fablif

Forslag på jobber som kan fungere eksternt:

  • Selger
  • Kundeservice
  • Sosiale medier manager
  • Markedsføring i alle former
  • Redigerer
  • Digital spesialist (statistikk, SEO osv)
  • Skribent/journalist
  • Fotograf
  • Økonom
  • Grafisk designer
  • Copywriter
  • Oversetter
  • Webdesigner

Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved