Merinoullsguiden - det magiske ullet!

Vi lager stoffer, skaper klær og kler oss med inspirasjon fra naturen. Og merinoullen er muligens naturens beste oppfinnelse, utprøvd og testet gjennom årtusener, og som våre syntetiske stoffer ikke kan måle seg med. Klær som er laget av merinoull passer perfekt til friluftsaktiviteter til alle sesonger, trening, reiser og er også miljøvennlige. Hvis denne guiden ikke vinner deg over, er det bare å prøve det ut selv, og du vil forstå!

Den vinnende kombinasjonen
- Myk, smidig og klør ikke
- Temperaturregulerende
- Varmer selv når den er våt
- Naturlig lukthemmende
- Hurtigtørkende
- Fuktighetstransporterende
- Biologisk nedbrytbar
- Flammebestandig
- Har naturlig UV-beskyttelse
Hva gjør merinoullen så spesiell?
Merinoullen kommer fra merinosauen som lever på ufruktbare og utsatte fjellområder der de overlever sesonger med ekstrem kulde om vinteren og stekende sommersol. Disse forutsetningene gjør at ullen deres blir både varmende og avkjølende.
Den unike tråden
Merinoullen består av ultrafine fibre, mye tynnere enn vanlig ull, med en struktur og overflate som gjør den unik. Det er nettopp dette som gjør merinoullen så utrolig myk mot huden, ettersom fibrene er i kontakt med huden i motsetning til tykk ull som oppleves som stikkende. Fibrenes minste byggesteiner er organisert i spiraler som gjør dem spenstige og fleksible. Derfor gjenvinner plagget hurtig formen og forblir rynkefri.
Legg illeluktende treningsklær til side
En uvelkommen effekt av svetten vår er at treningsklærne våre blir en flott grobunn for bakterier. Merinoullen har naturlige, antimikrobielle egenskaper i hver fiber som hemmer veksten av bakterier og holder klærne dine friske og fine lenger. Perfekt for ekspedisjoner over flere dager – friske klær hver dag!
Når vi får opp tempoet og pulsen
Merinoullen er perfekt ved høyintensive aktiviteter takket være sine temperaturregulerende egenskaper. Når vi genererer varme slipper vi den ut som vanndamp. Merinoullen absorberer vanndampen og slipper den videre ut i atmosfæren, noe som innebærer at den gjør jobben allerede før du begynner å svette i motsetning til syntetisk materiale som kan føles innestengt. Å bruke klær laget av merinoull er derfor som å bære rundt på sitt eget klimaanlegg. Når du da begynner å svette, suger fibrene opp dråpene og transporterer dem til det ytterste laget av tekstilet og holder deg tørr.

Til alle årstider og aktiviteter
Merinoullsauen har en sommerdrakt og et ekstra vinterantrekk. Når temperaturen synker i de kaldeste månedene får de enda et lag med ull over sitt vanlige lag. Akkurat sånn skal også vi tenke ved å bruke merinoull i forskjellige tykkelser og i flere lag. Dette gjelder også for undertøyet – for uten merinoull innerst spiller det ingen rolle hva du har over, da effekten forsvinner.
Ordet ull antyder vinteraktivitet, men faktum er at merinoullen kan brukes året rundt – det er bare å finne tykkelsen som passer deg og din aktivitet. Gjeldende regel er at desto høyere tall per kvadratmeter tekstil, desto varmere blir du. For enkelhetens skyld har vi kategorisert de som tykke, tynne og supertynne.
- Trykke: Disse klærne varmer når det er skikkelig kaldt og passer derfor best i vinterhalvåret. De har en vekt på cirka 260 g/m².
- Tynne: De tynne plaggene veier rundt 200 g/m² og er perfekt som baselag året rundt, til hverdagseventyr, padling og turgåing.
- Supertynne: Med cirka 150 g/m² er den supertynne merinoullen passende ved sommeraktiviteter, som underklær og hverdagsplagg. Vi vil slå et slag for merinoullen når du ønsker å pakke effektivt og spare på vekten, ettersom plagget holder seg friskt lenger. Om du skal på tur og ikke er så nøye med å pakke med deg håndkleet, er det bare å ta på deg undertøy av merinoull rett etter at du har badet i fjellvannet, og du blir raskt tørr og varm.
I kulde og vått vær
Merinoullen har små, små luftlommer som isolerer varmen når du er kald. Dette sammen med merinoullens evne til å gi fra seg varme mens det absorberer fuktighet, gjør at du beholder varmen til tross for at klærne blir våte.
Hva innebærer det at merinoullen er mulesingfri?
Mulesing er et inngrep som utføres på merinosau for å forhindre fluelarveangrep, da foldene i huden deres er utsatt for slike angrep. Inngrepet innebærer at man skalperer baken på sauen, noe som er smertefullt og som ofte utføres uten bedøvelse og er meget traumatisk. Mulesingfri merinoull innebærer at denne metoden ikke brukes på sauene der ullen kommer fra.
Vedlikeholdsråd
Et merinoullplagg må ikke vaskes etter hver gangs bruk. Heng opp plagget og luft det, så sparer du vann, energi og klærne holder seg lenger. Vaskes ellers i vaskemaskinen på 30-40 grader, gjerne med ullvaskemiddel som opprettholder og bevarer ullens naturlige egenskaper. Henges deretter opp til tørk, og ettersom merinoullen raskt gjenoppretter formen, trenger du ikke bruke strykejernet eller å dra i plagget.