Bli en mester på lag-på-lag-metoden

Bli en mester på lag-på-lag-metoden

Å kle seg passe varmt er en ekte kunstform, men som er enkelt å få til med noen tips og litt øvelse. Lag-på-lag-metoden er til for å holde deg tørr, isolert og holde været ute. Siden du ikke alltid vet hvordan forholdene kommer være, kan du skreddersy dine lag etter behov. Vi fokuserer på løping, men dette er en metode du kan bruke i alle sesonger og til de aller fleste aktiviteter.


Lag 1 – transporter fukten bort fra huden

Ditt første lag er et basislag. Dette er kanskje det viktigste, siden det legger grunnen for resten. Dette er plagg fra undertøy til ullundertøy. De skal gjøre jobben med å holde deg tørr, passe på at fukt og svette transporteres bort fra kroppen, og når det er kaldt ute skal de også gi deg ekstra varme. Om du i det hele tatt vurderer et bomullsplagg, legg fra deg den tanken med en gang. Basislaget skal være merinoull eller teknisk syntetmateriale. Fordelen med å bruke merinoull er at det er mykt mot huden, varmer selv om det er vått, er temperaturregulerende og er naturlig lukthemmende. For de kaldeste dagene velger du er tjukkere plagg som varmer godt. I våren og sommeren velger du et tynnere basislag – kanskje det er nok med en t-skjorte.

Superundertøy fra icebraker

Lag 2 – bevarer kroppsvarmen og beskytter mot kulde

Mellomlaget er det isolerende laget, som skal holde på varmen og beskytte deg mot kulden. Jo mer effektivt mellomlag du har, jo varmere blir du. Ved høyintensive aktiviteter som løping, anbefaler vi merinoull, som varmer selv når det er fuktig og regulerer temperaturen bra selv. Dette laget kan du jobbe mye med. Ha det på når du trenger å få opp varmen og ta det var når du begynner å bli svett.

mellomlag fra icebreaker

Lag 3 – beskytter mot regn og vind

Ditt ytterlag kan være en vindjakke eller et vanntett skallplagg. Er du ute og løper er det like viktig at plagget kan ventilere ut vanndamp som at det hindrer vannet i å komme inn. Ellers blir du bløt fra innsiden i stedet. Derfor holder det ofte bra med vann- og vindavvisende softshell, ettersom det ventilerer bedre enn et helt tett skallplagg. Velg et plagg som har et lavt pakkvolum, slik at du kan pakke den ned i ryggsekken når du ikke trenger den lenger.

Ytterlag fra icebreaker

"Svette gjør at du kjøles ned. Ta av deg når du bli varm for å unngå å starte å svette. Det er verdt å stoppe en ekstra gang."


Tips

De ulike lagene burde passe bra sammen. De skal ikke sitte for tight og skal enkelt kunne tas av og på.

Ikke vent med å justere lagene, ta av mellomlaget om du begynner å bli for varm og sett på deg et ytterplagg når du kjenner de første regndråpene. Det er enklere å opprettholde varme og holde seg tørr enn å bli varm og tørke.

Ikke bruk bomull! Det tørker ekstremt sakte og risikerer å gjøre deg ordentlig nedkjølt.

Når du skal kle deg for løping – tenk komfort, varme og beskyttelse.


Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved