Kajakguiden - opplev nye eventyr med padling

Kajakguiden - opplev nye eventyr med padling

Hovedbilde: Erik Nylander


Vil du utforske bukta der du bor? Eller kombinere turrutene med padling? I denne guiden går vi gjennom utstyret du trenger for å starte padleeventyret ditt. Bli med!

Tenk på hvor du skal padle, under hvilke forhold og hvor lenge du skal være ute. Vær realistisk her, for noen vil kanskje si at den ideelle kajakken er en modell som er seks meter lang fordi den egner seg for lange turer over åpent stille vann. Men det betyr ikke at den passer for deg som vil padle rundt på øyer, svaberg og skjær blant store, krappe bølger. Vi starter med å sortere ut hva som er hva.


KAJAKK

Kajakken egner seg best til sjøen, store innsjøer hvor været også kan være tøft og rundt i skjærgården. Den er lettkjørt og er stabil i kraftig sjø. I denne kategorien kan du se på kajakker for rekreasjon, turpadling hvis du vil ut på lengre opplevelser eller sports-kajakker hvis du er ute etter adrenalinfylte eventyr.

KANO

Egnet for mindre innsjøer og langsommere elver og bekker. Perfekt når hele familien og mye utrustning skal med. De er åpne, ofte brede og stabile og du sitter dypere med mer plass til å snu. Nettopp derfor er kanoer også populære for fiske.

PACKRAFT

Bærbare, oppblåsbare båter for bruk i alle typer vann. De er lette, slik at du kan bære flåten med deg når du trenger å vasse mellom bekker, oppstrøms for å padle nedstrøms, eller for å komme til den planlagte ruten din hvis den er utilgjengelig med bil.

Packraft Bilde: Erik Nylander

OPPBLÅSBARE BÅTER

De vanligste materialene

PVC og TPU
PVC er et av de vanligste materialene. Meget fleksibel selv ved kalde temperaturer, noe som gir større motstand mot slitasje. Vanligvis forsterket med nylon for ekstra slitestyrke og har en anstendig UV-motstand, men brytes ned hvis den står i solen for lenge. TPU er et ultralett plastmateriale som ofte er supplert med PVC.

Nitrilon
Består av syntetisk og naturgummi, noe som gjør den punkteringsbestandig og meget slitesterk. Materialet gir god motstand mot UV-stråling og er mer miljøvennlig enn PVC-plast.

Hypalon
Et svært UV-bestandig materiale som er det mest slitesterke blant de oppførte. Det er imidlertid ikke lett å jobbe med og er ganske dyrt, noe som gjør at mange produsenter blander Hypalon med PVC.


Trekrafting

Fordeler

 • Lettvekt
 • Lite pakkvolum
 • Rask sjøsetting
 • Allsidig
 • Sikker - kjører du på en stein kommer båten nestan stutse av

Håndtere båten

 • Legg den helt flatt på bakken, bretter kan få båten til å "hoppe" i form og skade den
 • Hold øye med trykket (PSI på pumpemåleren), ulike anbefalinger for ulike båter
 • Slipp luften fra alle kamre samtidig
 • Må ikke oppbevares i direkte sollys

Rett oppbevaring

 • Skyll båten og lufttørk helt før du pakker den sammen
 • Brett den løst slik at den får luft når den pakkes ut
 • Oppbevares kjølig og tørt
 • Må ikke oppbevares i direkte sollys

PADLEÅRE

Å velge riktig padleåre for riktig padlestil er av stor betydning for at du skal få mest mulig ut av padlingen, minst like viktig som selve båten. For eksempel er vekten på åren viktigere enn vekten på kajakken. Lager du 1000 padleslag med en 1,3 kg åre, har du i løpet av den tiden løftet 500 kg mer enn om den hadde veid 800 g. En kajakk holder omtrent samme fart uansett om den veier 28 eller 21 kg.

Utgangspunktet for å velge en åre er høyden din. Når man så legger til styrke, teknikk, arm- og rygglengde og sittestilling, blir ligningen noe mer komplisert. Derfor er det også vanskelig å gi eksakte retningslinjer, selv om vi skulle ønske det. Under følger noen gode tips på veien.


Kajakk

Skal du ut og padle mest på åpent hav hvor det blåser konstant, kan det være greit å ha et smalt, langt blad. Et smalt blad skal være ca 5 centimeter lengre enn et bredt blad. Padler du stryk bør padlen være av kortere lengde og skal du kun være rundt hytta ved en innsjø er en tradisjonell padle det beste. Padler du med en mer horisontal vinkel og roligere vil det smalere bladet passe, mens den aggressive stilen trenger et bredere blad.

Kano

I rolige flate farvann er en fleksibel åre bra da den vil absorbere støt i åredelene. Lange og smale blad er egnet for innsjøcruising mens et bredere, kortere blad er egnet for elver og der det er grunt.


Packraft

De fleste packraftere bruker en lett kajakkpadle som kan tas fra hverandre i flere deler - du skal tross alt gå på tur med den. En åre laget av glassfiber eller karbonfiber er de letteste alternativene. Sørg for at den er bygget for å tåle brusende vann, med sterk og stiv stikkord.Velge padleåre

ANNET UTSTYR


Padleutrustning

 • Flytevest- skal sitte på deg perfekt, gi deg bevegelsesfrihet, være tilpasset type padling og alltid bæres tettsittende!

 • Pumpe - bør ha målere for PSI (trykk), da det kan være ulike anbefalinger for ulike merker.

 • Dry Bag - holder mobiltelefonen og ekstra klær tørre. Legg igjen en luftlomme og den vil flyte.

 • Lensepumpe - for å få vannet ut av en åpen båt.

 • Dryppringer - hindrer vann i å renne fra skovlbladet til hånden - mer betydningsfullt enn du kanskje tror!

 • Padle-leash - passer på at åren ikke flyter bort.

 • Padlehansker - motvirker gnagsår og ubehagelige blemmer. Andre padlespesifikke plagg kan også utgjøre en stor forskjell, men hanskene er kanskje det viktigste.