Utforsk høstens flotteste vandreruter!

Utforsk høstens flotteste vandreruter!

Når grønt går over til brunt og dyrelivet forbereder seg på den lange natten som kommer, fottur på høsten er en virkelig unik opplevelse — og en som folk ikke benytter seg av ofte nok. Uansett hvor du går blir du presentert for et bilde i utvikling, et bilde med vakre pastellfarger, der sommerens trykkende fuktighet viker for en kjøligere og mer komfortabel opplevelse, og enda kjøligere dess lenger nord du drar. La oss derfor gripe freden og vandre rett mot den kommende vinteren når vi opplever de siste øyeblikkene med uteliv for i år. La oss gå på fottur i høst! For å hjelpe deg med å få mest mulig ut av friluftslivet i høst har vi samlet en rekke sesongbetonte turer som vil vise deg høstens mange ansikter. Vår samling inkluderer turer som tar deg på tvers av daler, langs elver, over enger og gjennom stille skoger, så vel som et par mer krevende ruter hvor du må klatre en topp eller to. Bare bla ned for å vise kartet og se plasseringen for hver av rutene, du får all informasjon du behøver hvis du leser videre.

vanring i Norske fjell
fjellvandring på besseggen
utsikten fra trolltunga

"Så, hva venter du på? Ta på turstøvlene og dunjakken og kom deg ut, rett ut i den friske og klare høstlufta!"


1. Reinebringen

Med sine beskjedne 448 moh er Reinebringen langt fra de høyeste toppene i Lofoten. Men den ikoniske utsikten fra toppen gjør opp for det. Utsikten, kombinert med den enkle adkomsten fra Reine og en konstant flyt av bilder på sosiale medier betyr at Reinebringen er en av de mest populære fotturene i Lofoten, flere hundre mennesker går opp hver dag. Når det er sagt så er ikke stien opp til toppen av Reinebringen egentlig en fottur, mer en bratt klatring til et utsiktspunkt på toppen av kammen. En tøff tur - best å klatre når det er tørt. Så husk gode sko og kamera.

Utstyr du vil trenge:

Fjellsko | Turstaver | Drikkebelte

Reine ligger ved vannet
Husene på Reine må oppleves

2. Hoven

Hoven er et lite fjell som stiger alene opp fra myrene og det flate terrenget nordvest på Gimsøya. Med en høyde på bare 368 meter og en slak stigning langs hovedruten er Hoven en av de enkleste «fjellturene» i Lofoten. Til tross for den beskjedne høyden er utsikten på 360 grader fortsatt imponerende og på klare dager kan man se øyene i Vesterålen mot nordøst. Hoven er en god topp for å gå opp med venner for å se sola gå opp eller ned.

Utstyr du vil trenge:

Ryggsekk | Vindjakke | Kompass

bare spenn på støvlene og kom deg ut på tur
Nydelig utsikt fra Hoven

3. Dronningruta

Dronningruta: En virkelig perle på Langøya, Norges tredje største øy, en av øyene i Vesterålen. Denne ruten er en vandrere ikke må gå glipp av, med spennende fjellutsikt og betagende kystnatur. Stien som er omtrent 15 kilometer, går opp topper og langs strender, og tar vandrere gjennom et utrolig landskap. Ruten går mellom de to vakre fiskeværene Stø og Nyksund i Øksnes kommune på kysten nord på øya. Stø er et livlig, fargerikt og vakkert fiskevær mens Nyksund, et gammelt fiskevær som ble forlatt etter at det ble ødelagt av en storm på femtitallet, nylig er gjenoppbygget og gitt nytt liv som «kulturhovedstaden» i Øksnes etter innsats fra innbyggere og kunstnere. Begge fiskeværene er virkelig uforglemmelige!

Utstyr du vil trenge:

Superundertøy | Vannflaske | Sportsbriller

Dronningruta er det få andre turer som slår
I lofoten kan man også se rev

4. Narvikfjellet

Narvikfjellets nærhet til byens sentrum gjør det tilgjengelig for både turister og fastboende. Fjellet brukes av både idrettsfolk og turgåere og du møter besøkende i alle aldre i området hele året. Den mest berømte ruten i Narvikfjellet er «Fjellveien» som går fra Startgropa og opp til Øvre fjellheisstasjon på 656 moh. Denne turen går på en godt opparbeidet fjellvei og passer både for barn og voksne og vil med normalt tempo ta omtrent 40 minutter. Hvis du ønsker en litt tøffere tur kan du gå fra Øvre fjellheisstasjon og til «Linken» på 1006 moh. Derfra kan du nyte panoramautsikt over Narvik, Ofotfjorden og fjellene i området.

Utstyr du vil trenge:

Anmarsjsko | Turbukser | Skjerf

ingenting slår naturen i fjellet
Narvik er nydelig i solnedgang

5. Melen

Sjurvarden og Melen er to uavhengige topper i grenseområdet mellom Fræna og Eide. Terrenget her er ikke i det hele tatt typisk for norske fjell. Skogen går ikke høyt (vanlig på kysten) og platået er veldig likt platåene på Gurskøya, Hareidlandet og Sula, noe som gjør at tankene vandrer til britiske kystområder. Det er selvfølgelig flere veier som fører til fjellene. Man går ofte til Melen fra Eide, men også fra Farstad og opp Rødalsdalen. Når du kommer opp til platået mellom Sjurvarden og Melen kan du velge en av toppene - eller begge. Utsikten fra disse toppene er heller ikke dårlig, selv om Talstadhesten - Sandnestindan/Trolltindan blokkerer det meste av utsikten mot sør.

Utstyr du vil trenge:

Regnjakke | Gamasjer | Sitteunderlag

sauene trives ekstra godt på Melen
på melen kan man nyte nydelig natur

6. Besseggen

Ja, vi vet at det er populært. Nettopp derfor kan høsten være en god tid for å gå dit. Midt på sommeren må du ha flaks for å finne stier med mindre trafikk mens mot slutten av september / tidlig oktober roer trafikken seg ned. Fra Besseggen får du utrolig utsikt over Gjende og Bessvatnet. Et av de unike aspektene ved utsikten er at Gjende ligger nesten 400 meter lavere enn Bessvatnet og mens Bessvatnet har den vanlige blå fargen som andre innsjøer har Gjende en klar grønn farge takket være avrenning fra isbreen. Gåturen er dog rimelig lang og utfordrende - så ha gode sko og ta med nok mat og drikke til turen. Den første timen vil du bli testet med en rimelig bratt stigning. Når du er helt oppvarmet flater landskapet ut og leder deg mot en av de best likte delene av denne turen: ‘Bandet’.

Utstyr du vil trenge:

Kikkert | Softshelljakke | Tursokker

ingenting slår utsikten fra toppen av besseggen
her stiger man opp til toppen av besseggen

7. Vøringfossen

En imponerende fottur, anstrengelsen vil være verdt det når du kan beundre Vøringsfossen nedenfra. For å komme dit følger du stien ned den gamle veien og tar stien hvor du finner skiltet som er merket «Vøringsfossen». Følg denne stien til hengebroen hvor du ser fossen, denne broen må krysses av bare en person av gangen. Merk: terrenget ved fossen er glatt og ulendt og kan til tider være nærmest umulig å krysse. Stien innover går delvis over ustabil steinur, så vær forsiktig. Hvis det ikke er snø, gå!

Utstyr du vil trenge:

Regnbukse | Ullgenser | Fjellstøvler

slik ser fossen i eidfjord ut

7. Trolltunga

Et av de mest fotograferte utendørsmotivene i verden, fjellutspringet som rager over en dyp blå innsjø er et unikt vakkert bilde - og et bilde som er verdt anstrengelsen. Turen begynner og ender ved parkeringsplassen Mågeli i Skjeggedal. De første fire kilometrene er det tøffe stigninger å klatre før landskapet flater ut litt og tar deg både oppover og nedover bakke. Du må forvente å vandre i omtrent 4–5 timer før du kan ta ditt eget unike Trolltunga-bilde og nyte den fantastiske utsikten. Vær klar over at du neppe vil ha stedet for deg selv, dog er det bedre muligheter for litt alenetid på høsten. Man må ikke undervurdere lengden på turen, så husk nok vann og mat og stopp innimellom for å ta inn næring.

Utstyr du vil trenge:

Hybrid jakke | Kompresjonstights | Belteveske

slik ser det ut på trolltunga
Her går man til trolltunga

Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved