Slik holder du hendene varme i vinter

Slik holder du hendene varme i vinter

Slik holder du hendene varme i vinter

Våre beste tips til vinterturen

Å kle hendene riktig under vinteraktiviteten kan være forskjellen mellom elendighet og ren nytelse. Så hvordan holder du varmen når vinden blåser og snøen ligger sidelengs?

Et kjent triks innen friluftsliv er lag-på-lag-metoden. Lag-på-lag-metoden er der for å holde deg tørr, isolere og holde været ute. Siden du ikke alltid vet hvordan forholdene vil være der ute, skreddersyr du lagene dine etter behov. På samme måte som med klær til kroppen bruker du flere lag for å regulere temperatur og klima rundt hendene bedre.

Slik bør du tenke:

1. Laget nærmest huden er en liner, eller innerhanske, vanligvis laget av ull. Det kan sammenlignes med et undertøy og har en varmende effekt og har som viktig oppgave å transportere bort fuktighet. Denne hansken kan du bruke hele året, da du også kan bruke den på egen hånd under for eksempel fotturer.

2. Lag to er hansken du bruker oftest. Hvis du går på ski, er dette din skihanske. Den holder godt på kroppsvarmen i vanlig kulde, og beskytter mot vind og vått. Den kommer med et solid eller avtagbart fôr. Det avtakbare fôret gir videre en mulighet til å regulere temperaturen.

3. Skallhansken er ditt forsterkningslag når du trenger ekstra beskyttelse mot kulde og nedbør, eller står stille i lengre perioder. Skallhansken er en vel verdt investering - den hindrer at lag ett og to blir gjennomvåte, har lavt pakkevolum og kan brukes hele året.

Jobb aktivt med lagrene og ta av når du blir varm for å unngå å begynne å svette. Svetten får deg til å kjøle deg ned. Det er derfor verdt å stoppe en ekstra gang.

Hvorfor blir hendene kalde så fort?

Du har sikkert lagt merke til at det er hendene og føttene som begynner å fryse først. Dette er fordi de delene av kroppen er lengst fra kroppens kjerne; vitale organer som hjerte, hjerne, ryggmarg og fordøyelse. Når det blir for kaldt er det viktigere for kroppen å prioritere varme til disse organene enn til hendene. Av den grunn hjelper du også hendene med å holde varmen ved å kle godt på resten av kroppen.

 

Vanlige spørsmål og svar

Hvordan velger jeg størrelse?

Mål hånden din med et målebånd og sammenlign deretter med størrelsestabellen for hvert merke og hanskemodell. En sportshanske må ikke være for stram, da den isolerende effekten stort sett går tapt. Det skal være et lite mellomrom mellom hånden og hansken. Så, du havner mellom to størrelser - velg den største. Den tynnere lineren kan derimot være strammere.

Som regel skal du kunne bruke samme størrelse i alle lag. Men hvis størrelsen din er 8 i basishansken og du velger en skallhanske som kun finnes i størrelsene 7, 9 og 11, så anbefaler vi at du velger størrelse 9 i skallhansken.

Hvordan velger jeg hansker for langrenn og løping?

Dette er to aktiviteter hvor du sannsynligvis blir raskt varm og svett. Sørg for at de er fleksible, ventilerende og transporterer fuktighet effektivt. Det kreves ikke samme slitestyrke som for skihansker, men det er viktigere at de føles fleksible. Er det sterk vind og nedbør kan hendene kjøle seg raskt ned, velg da en vannavvisende hanske eller trekk på en skallhanske over din vanlige løpehanske.

Et annet tips er å ta med et par ekstra hansker, spesielt hvis du er lenge ute og det tar litt tid før du kommer inn i varmen. Det er en drøm å kunne bytte til tørre hanske når du er halvveis i løpingen.

Når velger jeg votter eller hansker?

Vottene har en tendens til å være varmere enn hansken, da fingrene genererer varme når de ikke er adskilt av stoff. De er også romsligere, noe som gjør at de holder mer luft, noe som også gjør vottene varme. Du vil ikke være like fingernem med en vott som med hansker, men de er behagelig å ha på når du holder staver, kjører snowboard eller går tur i sterk kulde. Hanskene gir deg bedre fingerferdighet, noe som gjør dem egnet når du skal håndtere utstyr, justere spenner og så videre.

Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved