Prøv yoga hjemme

Prøv yoga hjemme

Hvor mange idretter vet du om som oppmuntrer deg til å synge mens du sitter i «froskestilling», puste mens du lager bølge-lyder eller smile mens du bøyer deg i en vanskelig posisjon? Hvor mange idretter tar seg av musklene, kostholdet, tankene og følelsene dine på samme tid? Yoga har mye å tilby til alle! Som en veldig gammel disiplin og kan gjøres overalt. Men det har ikke hindret oss i å fortsette å dele en stor interesse for det. Med sine bemerkelsesverdige, positive effekter på stressreduksjon, søvnkvalitet, oppmerksomhet og generell velvære, er ikke yoga bare for kvinner. Menn og barn drar også nytte av denne komplette disiplinen som påvirker alle fysiske nivåer - pust, utholdenhet, styrke, fleksibilitet blant annet - for ikke å nevne dens bemerkelsesverdige effekter på følelser og sinn. Og siden yoga kan praktiseres nesten hvor som helst og krever lite utstyr, vil det være en feil å ikke prøve det - spesielt nå, i mangel på tilgang til treningssentre og friluftsliv. Her er noen tips som kan gjøre at du vil rulle ut yogamatten og utvide de indre horisontene dine.

[vc_zigzag]

Gode grunner til å starte

Nåværende situasjon tvinger oss til å bli kreative

Når spesielle situasjoner gjør at vi må holde oss mye innendørs hjemme, kan det å gjøre litt hjemmetrening være en livredder. Og hvis du er lei av repeterende innendørssykling eller effektiv, men ensformig push and pull-ups, er det ikke noe bedre enn å utvide horisonten og gi yoga ett forsøk.

Oppdag muskler du ikke en gang visste at eksisterte

Å supplere favorittaktivitetene dine med en ny praksis betyr å trene kroppen din på ubrukte områder og styrke hele systemet. Disse forskjellige idrettspraksisene er ikke utelukkende, tvert imot, de utfyller hverandre. Å bli oppmerksom på både gjemte og glemte områder i kroppen din kan berike repertoaret ditt med fler bevegelser når du er tilbake i din vanlige treningsform. Yoga vil introdusere deg for de dype musklene (som psoas og iliac eller intervertebral muskler) som - i kombinasjon med våre overfladiske muskler (f.eks. biceps og quadriceps) - er avgjørende for vår holdning og bevegelighet. Å styrke disse lønner seg for mange aktiviteter - enten du er en sykler eller en som liker å henge i klatreveggen.

Ta en pause fra hverdagen

Arbeidslivet vårt er delt opp i tidspunkter, oppgaver og er veldig ofte strukturert av 'hastverk'. Og ofte pleier vi å reprodusere de samme mønstrene i fritiden. Vi går raskt i stedet for rolig gange, ser tre venner i stedet for en og stirrer på GPS-en i stedet for å navigere vår egen vei i solen - alltid optimalisere. Tankegangen går slik: Hvis du ikke tar en løpetur på kvelden, vil du ikke kunne følge med på jobb dagen etter. Men hvis du tar en løpetur, spiser du middag senere og vil ikke kunne leke med barna - med mindre du legger deg senere - i så fall vil du sove en time mindre; noe som vil kompromittere prestasjonene dine på jobb dagen etter ... Men ville du ikke bare jogge for å være mer avslappet på jobb dagen etter? Og har ikke all stress som er skapt ved å beregne hvert trinn også sine egne konsekvenser? Ved å planlegge og måle alt, mister vi synet på det vesentlige og glemmer at vi er de sanne mestrene i kroppen vår. Yoga hjelper oss å føle at vi har kontroll over våre egne liv - og ingen andre.

Forbered økten

Hvilken type yoga burde du velge?

Selv om ungdom og fashion har kapret det til seg, er yoga - sannsynligvis mer enn 3000 år gammelt - opprinnelig en sinnstilstand som har lite til felles med den uhindrede søken etter selvforbedring. Selvfølgelig har det sine egne mål, men de er basert på å oppnå en balanse mellom det fysiske, mentale og åndelige. I India mellom 200 f.Kr. og 500 e.Kr, tok en vis mann ved navn Patañjali opp instruktive tekster for å bidra til å oppnå denne balansen. Samlet sammen i et lite kompendium: disse aforismene dannet Yoga Sutra. Lærene dannet grunnlaget for hele yogasystemet: i skjæringspunktet mellom religion, filosofi og gymnastikk. Den fysiske / psykiske forbindelsen holder fortsatt sitt mysterium for moderne medisin, men det hindrer oss ikke i å glede oss over udiskutable konkrete effekter. I Vesten kaller vi serien med øvelser 'Yoga' og ikke hele livsstilen. Yoga Sūtras fra Patañjali er en samling av 196 sanskritsutraer (aforismer) om teori og praksis for yoga. Det er en som slapper av og en som styrker. Integrerende yoga mer fokusert på pust og meditasjon, og en type som fremfor alt tar sikte på å øke styrke og fleksibilitet. Det er klasser som skifter statiske stillinger, og de som leder deg mot nesten kontinuerlig bevegelse - så hvordan velger man hva man skal begynne med? Her er seks typer yoga du kanskje vil like:

  • Hatha Yoga er den mer tradisjonelle typen yoga. Alle stillingene er laget for å forberede kroppen på meditasjon, og den er bra egnet for de som er mindre atletiske eller sportslige.

  • Iyengar Yoga, med veldig presise anatomiske instruksjoner, bruker mange materialer (blokker, belter, tepper og stoler) for å tilrettelegge behovene til forskjellige fysiognomier - også de med store begrensninger. Denne teknikken prøver å forstå kroppen for å kunne bruke den bedre.

  • Ashtanga Yoga inneholder seks serier som danner og styrker kroppen, og gjør at pulsen øker. Asanasene praktiseres i samme rekkefølge (i motsetning til en av dens varianter, Power Yoga, som kombinerer dem fritt). Hver av disse seriene er en Vinyasa Flow, i den forstand at yogaposisjonene (som hver krever fem åndedrag) er harmonisk forbundet.

  • Kundalini Yoga er for bevegelser sentrert rundt ryggraden, pusten, meditasjonen og asanas (poseringer).

  • Vinyasa Yoga gir energi og justerer kroppen, tilbyr intense serier og er mer tilgjengelig for mange enn Ashtanga Yoga.

  • Yin Yoga gir avslapning og dyp strekk. Posisjonene holdes i en lengre periode og musklene er ikke like anstrengt. Målet er ro og selvfokus.

"For nybegynnere anbefales de mildere formene for Hatha Yoga."

show_quote_icon="yes" text_color="#3980bf"

For nybegynnere anbefales de mildere formene for Hatha Yoga. For de som leter etter en mer energisk stil, anbefales Vinyasa Yoga. Du finner spesialiserte guider til hver yogaform i bøker og online. Apper, YouTube-kanaler og innspilte eller live-klasser tilbyr fokus, råd og får deg nesten til å føle at du har selskap under øktene. Down Dog-appen tilbyr for eksempel gratis klasser. Daily Yoga, Workout & Fitness, en av de mest nedlastede yoga-appene, tilbyr et bredt utvalg av poseringsett. Asana Rebel har 13 programmer tilpasset dine personlige mål ("yogagrunnleggende", "sommer klar", "cardio", "yoga for menn", etc.). Og på YouTube kan du finne klasser "for menn", siden deres fysiognomi generelt er mindre fleksibel, men sterkere. Ved å velge basert på nivå, varighet, stil og dine mål, vil du kunne skreddersy en økt som passer deg. Noen klasser kan til og med tas direkte - via yogalærere som tilbyr klasser på Instagram-kontoene sine til samme tid hver dag. MyYogaConnect, Modo Yoga, Casayoga.tv (for barn) og andre sender live. Hvis du vil støtte yogalærere der du bor, hvorfor ikke spørre dem om de tilbyr online klasser? Hva om de på skjermen ber deg om å gjøre noe du egentlig ikke er komfortabel med? Du er kjenner deg selv best, så ikke følg noen råd som du ikke vil eller er komfortabel med.

Lag en støttende struktur, respekter kontraindikasjonene

For å skape en avslappende atmosfære kan man bruke eteriske oljer, brenne røkelse eller spille musikk. Spotify tilbyr for eksempel spillelister dedikert til låter som vil forbedre økten din - inkludert Zen Buddha Garden for Yin Yoga og til og med musikk som er spesielt perfekt for sammenkobling med Sun Salutations. Musikk kan være distraherende for noen - men hvis det motiverer deg, så gå for det!

"Å ta vare på kroppen din betyr å gi næring til de fem sansene."

show_quote_icon="yes" text_color="#3980bf"

Er det mye støy fra naboene? Kanskje det er her din første leksjon begynner ... for de som søker indre ro; det er hindringer å overvinne. Hvis ekstern støy er uakseptabelt, kan vi erkjenne våre følelser av sinne og tillate oss å utforske den. Når vi har gjenkjent en følelse veldig ofte, vil den enten roe seg ned eller føre oss til tydelige handlinger som blir ført av fornuften: som forsiktig men bestemt å forklare naboene hvor fint det ville være å kunne fokusere på treningen...


Når det gjelder den visuelle sansen, er det ofte en annen sak. Er det ryddig i huset ditt? Bra, fordi ekstern orden påvirker indre orden. Er det rotete? Hvorfor ikke kaste en duk over skrivebordet som ligger fullt av papirer eller den uoversiktlige vinduskarmen? Da vil våre øyne, som registrerer og behandler alle detaljer, vil være i stand til å hvile. Kan vi praktisere yoga på en kvadratmeter? Neppe. Ideelt sett bør du kunne spre matten og fortsatt ha litt plass foran, bak og på sidene for fri bevegelse.

Berøringssansene er også til stede - i huden vår, i kontakten med klær og yogautstyr. Velg klær som føles behagelig, løs eller nær kroppen, og undertøy som passer godt. Klær skal passe til kroppen din, ikke omvendt. Kroppen din er herskeren her og du kan glemme alle stilregler i noen øyeblikk. Det er ingen publikum på denne indre reisen. Når det er sagt, for å glede sansene dine enda mer, tilbyr noen merker spesialiserte serier for å praktisere yoga. Disse inkluderer Prana, super.natural (miljøvennlig) og tentree (vegansk).

Det rette utstyret

Godt materiale får oss til å glemme oss selv, og lar oss fokusere på kroppene våre i stedet for å bruke tiden vår på å bli distrahert av irriterende etiketter eller en glidende matte. Det er flere typer yogamatter; alt laget av forskjellige materialer (kork, gummi, TPE). Syntetiske matter rengjøres lettere og absorberer ikke svette, mens korkmatter gjør at du føler deg mer i harmoni med naturen. Et håndkle er også nødvendig for å tørke bort svette fra pannen eller matten. Det er også smart å ha et teppe for å unngå å bli kald under meditasjonen. Og til slutt kan en yogablokk og et belte være nyttig, avhengig av hvilken yoga-stil du praktiserer.

Kontraindikasjoner og betraktninger

Når det gjelder kontraindikasjoner, bør utrente, gravide velge yoga som er spesielt utviklet for gravide. Sportsyoga teknikker (Ashtanga, Power Yoga og Iyengar) krever et godt nivå av fysisk tilstand og bør unngås hvis du har en kronisk hjerte- eller luftveissykdom. Nybegynnere bør selvfølgelig unngå poseringer som Inverted Tree, Candle eller Plough (alle posisjoner som legger stor belastning på hodet og skuldrene). Vær veldig oppmerksom på følelsene dine, og ikke press deg selv for hardt.

«Alt er klart, men motivasjonen min har forsvunnet»

Papirene stirrer på deg fra skrivebordet, lukten fra kjøkkenet er fristende og den soveromsveggen må males på nytt - hvordan kan vi finne ro på et sted som stadig distraherer oss? Når moralen er litt sånn halvveis og det ikke er noen lærer eller gruppe som kan motivere deg, hva kan du muligens få ut av yogamatten? Vårt råd: tenk på fordelene! De er langt større enn innsatsen du legger ned. Tenk på hvordan du kommer til å føle deg etter klassen. Kroppen din vil være sliten på en god måte og en slags ro har senket seg over tankene dine. Å overvinne den første motviljen gir også en velfortjent stolthet.


Økten

Noen eksempler på poseringer for nybegynnere

Disse poseringene er en flott måte å komme inn i disiplinen på. Du finner noen grunnleggende elementer som du kan variere etter ønske og intensivere etter hvert som du går frem. Begynn med å sitte med bena i kryss, på hælene eller på blokka - eller på en stol hvis noen stillinger er for smertefulle! Lukk øynene og sentrer deg, dvs. føl at du er i øyeblikket, uten noe annet formål enn bare å være det. Ingenting å gjøre, ingenting å oppnå, bare være. Følg bevegelsene i pusten og kjenn den i kroppen, ribbeina og magen. Ta hendene sammen i en behagelig posisjon på fanget, eller hvil dem på hverandre.

KATT/KU: Energigivende, for å vekke kroppen

Stå på alle fire på matten din, og pass på å samkjøre leddene med hverandre. Skuldre, albuer og håndledd bør alle være på linje og plasser hofteledd nøyaktig over knærne. Ta en første pust, deretter, som en katt som strekker seg, pust ut mens du sakte runder ryggen (katten) og inhalerer mens du strekker deg i motsatt retning, graver i ryggen (kua) - holder skuldrene så langt unna ørene som mulig. Denne stillingen er utgangspunktet for mange mer dynamiske bevegelser og vil spesielt arbeide med dypere muskler som kreves for balanse hvis du strekker venstre ben på samme tid som høyre arm over bakken - og omvendt.


[progress_bar gradient="no" title="Styrke" title_color="#82b764" percent="50"][progress_bar gradient="no" title="Fleksibilitet" title_color="#82b764" percent="50"][progress_bar gradient="no" title="Posisjon" title_color="#82b764" percent="50"][progress_bar gradient="no" title="Konsentrasjon" title_color="#82b764" percent="90"]

[progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Styrke" percent="80"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Fleksibilitet" percent="90"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Posisjon" percent="50"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Konsentrasjon" percent="70"]

HUND SOM SER NED: Strekker ryggraden og mye mer

Stå på alle fire med knærne i bredden med bekkenet; spred deretter fingrene fra hverandre og legg håndflatene godt mot gulvet (for å fordele vekten på kroppen din når du er i posituren). Skyv kraftig på armer og ben for å skyve rumpa oppover. Denne holdningen krever mye fleksibilitet. Til å begynne med vil ikke hælene dine berøre bakken, og beina forblir litt bøyd, noe som er ganske normalt. Strekk ryggen forsiktig uten å tvinge! Blikket ditt skal falle på knærne og føttene er godt justert hvis du ikke kan se hælene. Hold deg i denne posisjonen i fem dype åndedrag - eller så lenge det forblir behagelig. Du kommer ut av det akkurat som du gikk inn: på alle fire. Å strekke ryggraden og baksiden av bena på denne måten er kjent for å ha positive effekter på nervesystemet. Generelt sett er inverterte holdninger veldig gunstige fordi de setter kroppen i en posisjon som den nesten aldri gjør i hverdagen. Opp ned og ned er vår dyrebare hjerne godt vannet. Den omvendte stillingen er Inverted Tree Pose - forbeholdt avanserte utøvere, og skal absolutt ikke prøves alene hjemme.

BARNETS POSISJON: Avslapning

Hvis den siste asanaen krevde energi og utfordret smidigheten i beina, kan det være nødvendig med en kort pause. Sitt på hælene, og legg overkroppen fremover på lårene til du berører matten med pannen - hender og albuer faller tilbake langs bena. Pust inn bevisst og slipp all spenning i kroppen. Denne posituren strekker rygg- og skuldermusklene forsiktig, og motvekten utgjør hvor ryggraden ble strukket bakover. Hold deg i denne posisjonen så lenge det forblir behagelig.


[progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Styrke" percent="20"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Fleksibilitet" percent="40"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Posisjon" percent="70"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Konsentrasjon" percent="30"]

[progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Styrke" percent="60"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Fleksibilitet" percent="80"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Posisjon" percent="80"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Konsentrasjon" percent="70"]

SITTENDE RYGGVRI: Unik strekk og indre organmassasje

Sitt med bena foran deg, plasser høyre fot i nærheten av venstre kne. Med høyre kne nå hevet, plasser venstre arm rundt høyre kne. Når du puster ut, vri til høyre og legg høyre hånd på gulvet. Hvis høyre rumpe ikke berører bakken, bøy benet. Vri bekkenet og hold det rett. Hold hodet rett - selv om du nå ser i en annen retning. Hold deg rett og oppreist når du inhalerer og vri deg enda mer mens du puster ut. Gjenta for fem pust. Ta en nøytral stilling (barnets posisjon, for eksempel, eller ligg på ryggen) før du gjentar den samme øvelsen på den andre siden. Vendinger er veldig populære posisjoner innen yoga og med god grunn; de stimulerer mobiliteten, fleksibiliteten i ryggen og indre organer takket være trykket de utøver. Igjen, sjelden at vi i dagliglivet gjør en stilling som denne, som gjør at du engasjerer kroppen din i en uvanlig bevegelse.

TREET: Balanse og konsentrasjon

Stå stabilt, og flytt deretter vekten på kroppen din på det ene benet. Klatre forsiktig den frie foten oppover støttebeinet for å plassere den på leggen, kneet, låret eller lysken. Du kan ta foten i hånden og plassere den der du vil ha den. Når du føler deg komfortabel med å gjøre det, løft hendene opp mot himmelen og trykk dem håndflate mot håndflate. Fokuser blikket mot et punkt på bakken eller foran deg for å hjelpe deg med å holde balansen i fem dype åndedrag.

Denne posituren fungerer blant for annet oppmerksomhet, balanse og stabilitet.


[progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Styrke" percent="70"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Fleksibilitet" percent="60"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Posisjon" percent="90"][progress_bar gradient="no" title_color="#82b764" title="Konsentrasjon" percent="100"]

MEDITASJON: Avslapning og retur

En yogatime avsluttes vanligvis med en avslappende meditasjonsøkt. Ligg komfortabelt på ryggen (med støtte under knærne, for eksempel et rullet håndkle, for å beskytte bekkenet) og forbered deg på ti minutters meditasjon der du vender tilbake til din naturlige pustestil og tankene dine. Eller gå gjennom kroppen din, start fra tærne og vandre mot ansiktet, slapp av i hver lem bevisst mens du går.

Pust, hydrering og pauser

Å puste i yoga er et av de viktigste aspektene, og hvis det gjøres riktig, skal det aldri føles ubehagelig. Hvis det gjør det av en eller annen grunn, kan du gå tilbake til din naturlige pustestil. Dyp pust skal føles fritt og flytende. Yoga tilbyr mange pusteteknikker og øvelser som kan gjøres uavhengig eller sammen med stillinger. Hvis du føler at du kan gjøre det uten å tvinge det frem, kan du prøve Ujjayi - pust i brystet med munnen lukket, strupehodet lager en hes "havlyd". Eller, inspirert av Pranayama-konseptet, kan du avbryte rytmen i pusten din ved å stoppe på slutten av hver innånding og utpust. Pranayama knytter harmonisk sammen de tre typer pusting: mellomgulv, thorax og clavicular. Dyp pusting hemmer noradrenalin og aktiverer det autonome nervesystemet for beroligende effekter. Når det gjelder oksygenering av cellene, skyldes dette mindre pust enn økt hjertefrekvens og muskelaktivitet.

Og hydrering? Selv om det er mindre viktig enn oksygen, er det åpenbart viktig med vann. Siden sport og trening kan være veldig krevende for kroppene våre, er det veldig viktig å hydrere ordentlig. Så, drikk, drikk og drikk igjen for å skylle ut giftstoffene som frigjøres mens du trener. Noen yogaskoler mener at hydrering bør komme på slutten av økten, og råder deg til å trekke all energien din fra pusten i løpet av klassen og å drikke en halv liter eller mer før og etterpå. Andre, som Kundalini, anbefaler å ta små slurker i løpet av klassen. Uanett, hvis du blir tørst, så drikk.

Når det gjelder pauser, ta så mange du trenger. Du kan når som helst stoppe og ta i bruk barnets posisjon for å gjenopprette, og sørg for å fortsette med samme type pusting (hvis du bruker Ujjayi pusteteknikk, for eksempel).

Avslutte økten

Hvordan avslutter du økten i harmoni etter den siste posituren?

Det er ikke nødvendig å strekke, siden yoga hjelper deg å styrke musklene og være mer fleksibel. Posisjoner strekker seg når de styrkes, så i motsetning til jogging, løping, sykling eller svømming, lar yoga deg avslutte forsiktig uten å måtte strekke de anstrengte musklene. I stedet kan du rotere hodet, skuldrene, håndleddene og anklene for en endelig fornyelse og dermed kompensere dem for innsatsen de har gjort. Hvis du er sulten på slutten av økten, bør du spise ubearbeidet mat. Lad kroppen din med mineraler, siden man mister mange mineraler når man svetter. Du kan også massere lemmene dine med arnica massasjeolje, som er kjent for å redusere muskelsmerter og blåmerker.

Ta vare på utstyret ditt, så det holder lengre

Gjør din yogamatte en tjeneste og desinfiser den etter hver økt. Her kan du bruke typiske produkter fra butikken, eller en løsning basert på essensielle oljer. Bare sørg for å la den tørke før du ruller den sammen: den vil vare lengre og du vil sette pris på duften av nyvasket i stedet for svette fra forrige økt.

Langsiktige resultater

Effekter som varer

Har yoga betydelige og varige effekter på helsen? Alle som har øvd i lengre tid vil svare 'ja' uten å måtte lese noen vitenskapelige rapporter om emnet. For de som trenger empirisk bevis, vitner mange studier om yogaens avslappende, helbredende egenskaper. I 2012 publiserte den amerikanske vitenskapsjournalisten William J. Broad sin polemikk "The Science of Yoga: The Risks and the Rewards", der han stilte spørsmål ved gunstige effekter som blir universelt rost til tross for at han ikke har hatt noen seriøs vitenskapelig forskning for å sikkerhetskopiere dem. Etter å ha siktet gjennom studier og intervjuet lærere, professorer og forskere, identifiserte Broad likevel positive effekter på seksualitet, kreativitet og helse: i følge mange studier forbedrer yoga livskvaliteten og kan kurere fysiske plager som migrene eller ryggsmerter. Det styrker immunforsvaret, har en påvist positiv effekt på depresjon og frykt, og antas å forbedre selvtilliten. I følge Broad er imidlertid en avslappet yogatime ikke en erstatning for daglig bevegelse. Og hvis ikke den blir praktisert riktig, kan yoga føre til kneskader, forstuvninger, dislokasjoner og andre skader. Det er opp til deg selv å se effekten av yoga på kroppen, sinnet og humøret. Men når så mange mennesker rapporterer positive resultater fra yoga, må det være noe gunstig med det!

Når du har funnet riktig app, YouTube-kanal eller bok som vil inspirere deg - vil du kunne finjustere parameterne til økten din for å lage en personlig yogaklasse. Lys, dufter, musikk og ritualer vil skape den rette stemningen; stil, varighet, intensitet vil tilpasses til dine fysiske behov. Å trene daglig eller ukentlig vil multiplisere effektene ti ganger. Ved å respektere rytmen diktert av kroppen din og lytte til smertesignaler, forhindrer du skader. Så selv om det krever litt disiplin for å komme i gang, belønner yoga oss med flere fordeler: fra en intens trening som minner om gymnastikk eller akrobatikk til meditativ introspeksjon, og tilbyr mer enn bare enkel toning og avslapning. Yoga tilbyr en veldig komplett trening, og styrker oss både mentalt og fysisk til å møte utfordringene i hverdagen med en avslappet kropp og et klart sinn. På slutten av økten har blikket endret seg og selv om veggene fremdeles er der, ser det ut til at plassen har utvidet seg på en eller annen måte. Så hvorfor ikke starte nå?

[vc_zigzag]

Merk: Addnature.no påtar seg ikke noe ansvar i tilfelle skade. Innholdet i dette blogginnlegget er kun ment som inspirasjon.