Isak går Norge på langs!

Isak Knutsen er bare 16 år gammel, og har allerede vunnet både Norges beste, og Nordens beste, Turblogger Award med sin blogg Isaks Friluftsblogg. Isak er den fødte nordmann, hvor hans nummer 1 interesse er ''å gå på tur i all slags vær''. Han velger bort skjermer og hyppige varslinger og går heller til fots eller på ski i skog og mark. Isak går ikke bare på dagsturer, men overnatter ute, fisker sin egen middag og padler over og langs elver. Derfor er han godt rustet til å gå Norge på langs i sommer!



Jeg var 13 år gammel og gikk i syvende klasse på barneskolen da jeg fikk ideen. Etter en overdose med Monsen sine filmer begynte nemlig en spennende tanke å vokse langt bak i hodet mitt. Jeg skulle gå Norge på langs!
Ruta ble planlagt allerede da jeg var 13 år. Dessverre lå planene om Norge på langs nede i skuffen noen år da jeg ikke hadde noen å gå sammen med. MEN: For et år siden dro jeg for første gang på tur med Simon. Han var en svært turvant villmarking, men av tilfeldigheter hadde vi ikke funnet hverandre. Dette er ganske rart da vi er omtrent like gamle, har vokst opp på samme sted og gått på samme skole i 10 år! Først tidlig i 2017 ble vi godt kjent og gode turkompiser.
«Endelig!» tenkte jeg, Simon kan bli med! Etter et par intense mattetimer på skolen ringte klokken, det var friminutt. I skolegården snakket jeg og Simon sammen om turer og planer fremover. Jeg nevnte Norge på langs ekspedisjonen og spurte om han var interessert. Jeg tror ikke det gikk en eneste tanke gjennom hodet hans før han svarte «når begynner vi å gå?».

Etter dette friminuttet har jeg og Simon vært på en rekke treningsturer, både lange og korte. Blant annet har vi trent på å klare oss flere dager i voldsomt regnvær i Mykland. Vi har vært i Birtedalen og fisket mengder med ørret. Jaktet Hare i fyresdalsheiene. Sovet i telt i -25 grader. Gått med pulk, ski og truger i flere dager uten dekning i Telemarksheiene, i tillegg til en rekke turer i nærområdet hvor vi bor rundt Gjerstadvannet på Tromøya med tung sekk. Alt dette har vært forberedelser til den store prøven. Norge på langs!
Jeg har fått en del spørsmål om hvordan jeg pakker og forbereder meg til en slik langtur. Når det gjelder det fysiske bør man selvfølgelig være i god form da dette vil gjøre turen lettere. Jeg trener mye kondisjon ved løping, styrke samt gåing med sekk. Jeg synes derimot at den praktiske delen av planleggingen er mere komplisert. Forbruksvarer og produkter som mat og noe utstyr må sendes til bestemte depoter som vi kommer innom underveis. Det er helt umulig å pakke sekken for 60 dager! Når det gjelder utstyr så hadde jeg mye av hva jeg trengte for denne ekspedisjonen fra før, men var heldig og fikk noe av det jeg manglet fra sponsorer.

"På veien traff vi få men hyggelige mennesker, mange spurte om hvor vi skulle, og vi svarte «bare opp til Nordkapp;)».
Første etappe Lindesnes - Evje 100 - 140 Kilometer
Etter mange timer med planlegging foran PC-skjermen er endelig det meste klart. Nå i påska startet første etappe som gikk fra Lindesnes til Evje, ca. 100 – 140 effektive kilometer. På grunn av mye veier i sør ble det mye gåing på hardt underlag. Dette merket vi fort på kroppen og fikk store smerter i bein og føtter mot slutten av dagene. Hver dag så vi frem til å hoppe inn i teltet å krype langt ned i den varme, myke soveposen. På veien traff vi få men hyggelige mennesker, mange spurte om hvor vi skulle, og vi svarte «bare opp til Nordkapp;)».
Da vi startet ekspedisjonen på Lindesnes fyr var det full storm i vindstyrke, men vi trosset været og la av gårde. For å nå frem til Evje før skolen startet måtte vi gå i overkant av 20 kilometer hver dag noe som var veldig tøft for kroppen i starten, men ble lettere etter hvert. Samme var det med sekkene, de føltes blytunge de første dagene, men etter ca. dag 4 ble kroppene vant til vekta samt at vi hadde spist opp et halvt tonn med mat;) Vi er ungdommer og spiser som hester, særlig når vi bruker masse energi hver dag! Etter omtrent tre dager startet snøen å komme i terrenget noe vi ikke var særlig fornøyde med da vi var rimelig lei av vinteren… Dette gjorde det vanskeligere å finne åpne bekker samt at snøen under teltet gjorde nettene kaldere. Heldigvis var vi ekstremt heldige med været denne påsken, vi hadde blå himmel og sol hver dag!

Utstyr gutta trenger
Regnbukser | Robuste ryggsekker | Vanntette fjellstøvler | Lette telt | Gode dunsoveposer
Etter en fin, men slitsom tur fikk vi en veldig brå start på siste dagen. Jeg våknet av at jeg var skikkelig kvalm og kastet opp i forteltet klokken 01.00 på natten! Jeg fikk heldigvis sove igjen frem til klokken 06.00 på morgenen da jeg og Simon bestemte oss for å komme oss av gårde. Det var ikke dekning på flere kilometers avstand! Jeg hadde lite energi så Simon bar det meste av bagasjen. Etter seks kilometer sjekket vi telefonene og fant dekning. Vi ringte hjem og forklarte situasjonen samt avtalte henteplass. Etter noen kilometer med gåing i snøen var vi kommet ned til veien noen få kilometer før Evje. Her møtte pappa oss og kjørte oss de siste meterne til Evje. I slike tilfeller er helse og sikkerhet mye viktigere enn å nå mål! Dette sier noe om hvor fort ting kan skje samt snu, og hvor viktig det er å prioritere rett.
"I slike tilfeller er helse og sikkerhet mye viktigere enn å nå mål! Dette sier noe om hvor fort ting kan skje samt snu, og hvor viktig det er å prioritere rett.

Andre etappe blir alvor
Da begynner vi igjen på Evje til andre etappe til sommeren hvor vi skal gå i åtte uker i strekk og komme helt opp omkring Snåsa! Tredje etappe går neste sommer hvor vi etter planen skal gå hele siste biten opp til Nordkapp. Grunnen til at vi deler opp turen i etapper er fordi både jeg og Simon går på skole, og vi vil ikke at ekspedisjonen skal påvirke skolegangen. Dere kan følge ekspedisjonen på Norges og Nordens beste friluftsblogg!
Nå ser vi virkelig frem til sommeren og turer uten snø! Vinteren har vært altfor lang i år;)