Ta vare på friluftsutstyret - Gear Care

Tekst: Anna Kernell
Friluftsutstyr er ting som er laget for å brukes. De må tåle mye og før eller siden så blir de mest sannsynlig ødelagt. Bare å kaste og kjøpe nytt – eller? Ikke nødvendigvis, hvis du tar vare på tingene dine kan de få et langt liv. Og om de blir ødelagt finnes det mange reparasjoner du kan gjøre selv.

Telt
Vedlikehold
For at teltet skal holde så lenge som mulig, må du først og fremst sørge for at du ikke bruker det til noe det ikke tåler. Skal du gå over tregrensen, bør teltet være designet for høyfjell og mer eksponert terreng. Du bør også ha et telt som er laget for vintertelting, om du skal på tur under vintermånedene. UV-stråling bryter ned både vev og impregnering, så pass på å ikke la teltet stå i solen for lenge. Sett skoene utenfor, rist teltet etter bruk for å få bort skitt og bruk gjerne ett beskyttelsesgulv. Det er betydelig lettere å bytte ut et beskyttelsesgulv enn å sy om og reparere selve gulvet. Det er viktig at teltet er tørt før du pakker det ned. Heng det opp til tørk og oppbevar det så romslig som mulig, slik at det får plass til å puste. Med tiden mister impregneringen sin vannavvisende effekt og du blir nødt til å forbedre det. Nikwax og Fibertec har, for eksempel, miljøvennlige alternativer i sprayform. Sett opp teltet ordentlig, slik at alt blir sprayet. Pass på at alle glidelåser er lukket og at teltet er rengjort før du starter, impregneringen fester seg nemlig ikke på en møkkete overflate. Følg instruksjonene på flasken.Reparasjon
Sømmene på teltet utsettes for harde påkjenninger, så pass på å kontrollere dem regelmessig og påfør Seam Grip der det trengs å forsterkes. Du kan også fikse små hull i teltduken med Seam Grip, så det er en veldig smart greie å ha liggende. Har teltet revnet eller du har fått ett hull midt på gulvet eller en vegg, så holder det med en reparasjonslapp i samme materiale som teltduken. Lappen bør dekke 1-2 cm utenfor hullet og ha runde kanter, noe du kan fikse med en saks om lappen ikke allerede er rund. Stryk gjerne på Seam Grip langs kanten for ekstra slitestryke og værmotstand. La det tørke i ett døgn med tyngde på. Dreier det seg om en skade på et belastet sted, som i et hjørne i nærheten av ett feste eller ved en glidelås, så bør du sy sammen hullet før du tetter det med en lapp. Dette gjelder også for materialer som er vanskelige å lime eller teipe, på grunn av materialets struktur og overflate. Om teltet har fått en stor rift eller en punktering langs en søm, og du er litt usikker på dine reparasjonskunnskaper eller hvilke verktøy du burde bruke, er det best å få hjelp av en ekspert og levere det til reparasjon.
Gear Hack:
Har du en steamer?
Stryksteam området rundt hullet på begge sider av teltduken. Det gjør at materialet blir slett og reparasjonslappen blir lettere å feste, samt at den sitter bedre på duken.
Sovepose
Vedlikehold
Hvis du tar vare på dunposen din, vil den opprettholde loft og en grad av isolasjon i mer enn 20 år. Syntet mister sin loft raskere, men påvirkes også av vedlikeholdet. Gjør det til en vane å bruk soveposeliner og eventuelt soveposetrekk. Det blir både mer behagelig og varmere, og det gjør også at soveposen holder lengre da den ikke trenger å vaskes like ofte, noe som sliter på posen. Pass på at soveposen er helt tørr før pakker den bort etter eventyret. Oppbevar den luftig, aldri komprimert. Helst hengende, eventuellt i den store pakkeposen som noen ganger følger med. Oppvares den komprimert mister den all sin loft og isolering.Rengjøring
Soveposen kommer til å bli møkkete med tiden og trenger derfor å rengjøres en gang i blant, selv om du skal forsøke å vaske den så lite som mulig. Les vaskerådene nøye før du setter i gang. Vask med en mild såpe, gjerne en som er spesielt laget for soveposer, og om du har en dunpose bør du vaske den med vaskemiddel for dun for at den skal beholde sin loft. Ikke bruk skyllemiddel, da dette bryter ned skitt- og vannavvisende belegg fra materialet. Reparasjon Om du får ett hull i soveposen når du er ute på tur, funkerer silvertape ypperlig i nødsituasjoner. Når du kommer hjem, kan du enten sy hullet eller klistre på en reparasjonslapp. Om det begynner å stikke dun ut fra soveposen skal du forsøke å dytte dem inn igjen ved å dra dem tilbake fra innsiden. Drar du det ut, vil det skape et større hull noe som leder til en større lekkasje med dun.
Liggeunderlag
Vedlikehold
For at liggeunderlaget skal beholde sin opprinnelige form og optimale funksjon, må det oppbevares rett. Ett oppblåsbart liggeunderlag oppbevarer du tørt, utrullet og med ventilen åpen. Et liggeunderlag av celleplast/skumgummi oppbevares helst flatt, men om du ikke har plass til det kan du rulle det litt løst sammen.Rengjøring
Få liggeunderlaget til å leve lengre ved å vaske det en gang per sesong. Om du har brukt instektsspray bør du vaske av det med en gang du kommer hjem etter turen. Du kan enkelt skylle av og regngjøre med et mildt rengjøringsmiddel i dusjen. Om du vasker ett oppblåsbart liggeunderlag må du være nøye med å stenge igjen alle ventiler først, så det ikke kommer noe vann inn. Reparasjon Får du en ripe i liggeunderlaget av celleplast kan du sette en bit med silvertape over. Med ett oppblåsbart blir det litt vanskeligere, men med reparasjonslapper eller ett reparasjonskit kan du fikse de fleste små hull på et blunk. Hvis du vet hvor hullet er, følger du nesten samme steg som ved reparasjon av telt: Tøm liggeunderlaget for luft, legg det flatt og rengjør det, helst med alkohol om materialet tåler det. Klipp ut en reparasjonslapp i passelig størrelse, klistre lappen på liggeunderlaget og la det tørke under trykk. Hvis du ikke vet hvor hullet er, blåser du opp liggeunderlaget og gnir overlaget med en svamp fuktet med såpevann. Se etter små bobler. Tørk av området og marker der det begynte å boble. Ta ut all luft fra madrassen og la den tørke før du setter på reperasjonslappen.
Skallplagg
Rengjøring
Det er såklart alltid bra å være sparsom med vaskingen, både for naturen og plagget sin skyld. Men ett skallplagg trenger faktisk å vaskes i ny og ne. Skitt og svette risikerer nemlig å bryte ned selv den beste impregneringen og tetter porene i membranet slik at puseevenen blir dårligere. Derfor bør man få bort dette en gang i blant. Alt handler om balanse – vasker du for ofte kan det skade plagget, vasker du for skjeldent kan svette og fett/oljer fra kroppen ødelegge funksjonen i plagget. Vask om du svetter mye, om plagget har vært i kontakt med saltvann eller om det finnes synlig skitt på membranet eller utsiden av plagget. Tenk også på å vrenge plagget ut og inn, se gjennom alle lommer og pass på at glidelåsene er stengt. Bruk ett tensidfritt, flytende vaskemiddel tilpasset membran. Bruk aldri skyllemiddel, mykner eller blekemiddel.Gear Hack:
Også mindre hull i ett skallplagg kan enkelt repareres med en selvklebende reparasjonslapp. Tear-Aid Repair Kit inneholder transparente lapper som fungerer på nesten alle materialer og gjenoppretter funksjonen til 100%.
Tørking
Den impregneringen som plagget har når det er nytt, holder ofte ett par vask avhengig av hvor mye slitasje plagget har blitt utsatt for. For å reaktivere det vannavvisende overflatelaget som trengs for at membranen skal fungere optimalt, må plagget eksponeres for varme. Skallplagg kan tørkes hengende, men om du tørker det på den måten må du tilføre ekstra varme når plagget er tørt. Det kan gjøres i tørkeskap, tørketrommel eller med strykejern på svak varme. Vær veldig forsiktig med varmen da termostater kan oppføre seg litt forskjellig. Blir det for varmt risikerer du at både tape og sømmer vil slippe. Se vaskerådene på plagget for guiding. Impregnering Ingen materialer er permanent vannavvisende. Akkurat som med teltduken, må du passe på å vedlikeholde skallplaggets impregnering med jevne mellomrom. Det finnes både impregneringsspray og impregneringsvaskemiddel, men vi anbefaler at du bruker en spray. Pustefunksjonen i mange skallplagg bygger på at innsiden kan absorbere en del fukt og spre det utover membranets eller beleggets overflate for lettere transport ut av plagget. Derfor gir det ofte bedre resultat med en sprayimpregnering på utsiden av plagget enn en Wash-in, der man legger hele plagget i impregnering, slik at også innsiden blir vannavvisende.
Ullplagg
Lufting For at ullplaggene skal holde så lenge som mulig, må du passe på å ikke vaske dem for ofte, og når du gjør det er det viktig at de vaskes på rett måte. Ullplagg skal vaskes veldig skånsomt. Det er på grunn av at ullet har naturlige antibakterielle og lukthemmende egenskaper som passer på at klærne holder seg freshe lengre, enn klær i materialer som bomull og syntet. Å vaske plaggene etter hvert bruk er derfor unødvendig. Heng dem heller ut til lufting etter de har vært brukt, da blir de nesten som nye igjen. Vask på rett måte Når plaggene er godt brukt og det faktisk er tid for å vaske ullklærne, skal du først og fremst bruke vaskemiddel tilegnet for ull. Dette gjenoppretter fibrene og gjør at plagget holder lengre. Skyllemiddel og blekemiddel skal aldri brukes i kombinasjon med ullvask, da de tørker ut ullen og gjør så den mister sin naturlige mykhet og elastisitet. Som alltid - les på vaskelappen før du vasker. Mange ullplagg tåler 40°C, andre gjør ikke det. Ullklær skal som oftes lufttørkes, men ullsokker kan du ha i tørketrommelen.
Sko
Tørking
Det er viktig å tørke turskoene etter hver bruk. Men ikke fall for fristelsen med å tørke skinnskoene i ett tørkeskap, ved et bål eller en varmeovn. Om de utsettes for høy varme kan det ødelegge limfogene og tørke ut skinnet, noe som forårsaker sprekker. Ta i stedet innersålen ut av skoen, stapp avispapir ned i skoen, som hjelper til å suge ut fukten, og la dem tørke i romstemperatur. Bytt ut papiret flere ganger om skoene er veldig våte. Oppbevar skoene i et tørt og avkjølt rom. Pass på at de alltid er rengjort og smør dem inn om de er laget av skinn.Rengjøring
Før du smører inn og behandler skoene, må du rengjøre dem. Ta først bort alle løse deler som skosnøre, innersåle, grus og annen skitt som har festet seg fast. Så tar du en myk børste og litt lunket vann og børster av skoene på utsiden. Det er viktig å rengjøre innsiden også, med lunket vann og eventuellt en såpe eller skånsom håndsåpe, for å få bort bakterier og saltkrystaller som gir både dårlig lukt og dårligere ventilasjon.Smøring Når det kommer til smøring, er de to vanligste fett eller voks. Fett går inn i dypet og metter og mykgjør skinnet, mens voks legger seg på overflaten og har mindre påvirkning på stivheten i skinnet. Fett kan gjøre ett par helskinnssko mykere, men voks kan ikke gjøre myke sko stivere, så velg smøremiddel med omsorg. Selv sko med Gore-Tex membran trenger smøring; membranet i en sko er som oftest laminert mot foret på innsiden av skinnet, og om skinnet blir gjennomvått blir pusteevnen dårligere eller forsvinner helt. Smør inn skinnet med voks eller fett med hjelp av fingrene eller en pusseklut, og gni til skinnet er mettet. Voksen påfører man best med hendene, da kroppsvarmen mykner voksen. Legg på ett passe tykt lag, det skal ikke være igjen noen voksrester på skoen når du er ferdig. Vær nøye med sømmer og tunge, og ikke glem å smøre inn krokene, da voksen beskytter mot rust.
Impregnering Er skoene en kombinasjon av skinn og syntet, kan du bruke voks på skinndelene og spraye tekstilimpregnering på syntetdelene. Det finnes også kombinerte impregneringssprayer som du kan spraye på begge materialene. Hvis skoene dine er laget av nubuck-lær, en type lær med en ru overflate som ligner på semsket skinn, bør du kun bruke en spesiell impregnering for nubuck eller semsket skinn hvis du vil beholde den børstede strukturen.
Her finner du våre produkter til rengjøring og reparasjon:
Vedlikehold av soveposer og liggeunderlag