Innhold
 
Bærekraftig og økologisk

Funksjonelle materialer fra Moder Jord

Funksjonelle materialer fra Moder Jord

Flere og flere mennesker går til gatene for å protestere mot klimaforandringer. Heldigvis er ideen om klimabeskyttelse til stede i vår kollektive tankegang! Alle vet at vi må være mer bevisste på vår innvirkning på miljøet, enten det gjelder hverdag eller fritid. Den samme bekymringen gjelder også når vi ser etter nye klær og produkter til utendørseventyr. Naturlige materialer er mye mer miljøvennlig enn syntetiske, menneskeskapte fibrer – derfor har vi satt sammen et utvalg av lovende materialer, som er så naturlige som mulig og gir deg bedre samvittighet.

Ull

Inntil i dag, er det neppe et syntetisk fiber i verden som kan matche ullets enestående egenskaper. Det er temperaturregulerende, pustende, vannavvisende, luktbestandig og flammehemmende – noe som gjør det perfekt til alle mulige utendørsaktiviteter. Så hvorfor lager man i det hele tatt en kunstig versjon, når det naturlige produktet er så bra?

Typiske produsenter: Salewa, Sherpa, Woolpower, Sätila, Eisbär

Perfekt til: Kalde dager

Merinoull

Merinosauene fra New Zealand er ekte overlevende. Deres ull er spesielt egnet for å regulere kroppstemperaturen ved ekstreme temperaturforskjeller fra – 10 ° C til 30 ° C! Pelsen er laget av et spesielt materiale som er motstandsdyktig mot elementene og holder dem varme i kulden og kjølig i varmen.

Det er ingen overraskelse at de store produsentene innen friluftslivprodukter har fått opp øynene for dette mirakelgarnet. I dag er merinoull den absolutte stjernen blant klesmaterialer til utendørsbruk. Den gir alle de samme fordelene som konvensjonell ull, men er også veldig mykt – takket være de vidunderlige merinosauene.

Typiske produsenter: Icebreaker, Smartwool, Devold, Woolpower, Aclima, Odlo, Super.natural, Giesswein

Perfekt til: Vandring, fjellklatring, skiturer

TENCELL (Lyocell)

TENCELL – også kjent som Lyocell – er en soft-on-the-skin fiber, som er produsert av bærekraftig høstet tre. Den er produsert på en miljøansvarlig måte, i et lukket kretsløp, og er også biologisk nedbrytbart.

Dette materialet imponerer med sin naturlige komfort og behagelige følelse. Høy fleksibilitet, effektiv absorbering av fukt, pusteevne og hudvennlighet er flere fordeler ved denne fantastiske fiberen.

Typiske produsenter: VAUDE, Super.natural, Falcon, Prana

Perfekt til: Sportsaktiviteter

SeaCell

Klær laget av tang? Det høres kanskje merkelig ut, men det er en mening med det. Alger er kjent for å være rike på vitaminer, sportstoffer, aminosyrer og mineraler. Disse stoffene aktiverer cellefornyelser, som igjen kan lindre hudsykdommer, betennelse og kløe. Alger inneholder også antioxidanter, som beskytter vår hud mot skadelige frie radikaler.

Det naturlige fuktighetsinnholder i huden muliggjør en aktiv utveksling med fibrene oppnådd fra alger, som igjen gir en merkbar effekt av trivsel og beskyttelse. Med andre ord, miljøvennlige algefibrer er ikke bare for Aquaman – vi kan også glede oss over denne futuriske, men naturlige teknologien.

Typiske produsenter: Snart tilgjengelig

Perfekt til: Følsomme hudtyper

Hamp

Hamp er verdens eldste naturlige fiber. I lang tid, har dette robuste, holdbare fiberet hatt en nøkkelrolle i klesproduksjonen – inntil det ble erstattet av bomull og lignende.

Sammenlignet med konvensjonell bomull, gir hamp mye mer stoff med langt mindre energi, siden det krever mindre vann og mindre jord. Det er også veldig godt egnet til det europeiske klimaet og krever lite pleie.

Klær som er laget av hamp, er behagelig å ha på og er veldig robust. Dette materialet gir sine stoffer en naturlig glans og tilbyr lignende egenskaper som silke – noe som gir en kjølende effekt ved høye temperaturer og en varmende virkning ved lave temperaturer.

Typiske produsenter: Prana, Hippy Tree, Patagonia, Tentree, United by Blue

Perfekt til: Sportsaktiviteter

Lin

Lin er et robust og holdbart produkt, laget av stilken til linplanter. Lin kan dyrkes i det europeiske klimaet og er mindre krevende og mer bærekraftig enn bomull, ettersom det krever langt mindre vanning.

Linstoff er veldig mykt og fanger veldig lite luft. Dette betyr at den holder seg lofri i lang tid og er enkel å holde ren. Klær laget av linfiber utveksler raskt fuktighet med luften i omgivelsene og har derfor en naturlig kjøleeffekt. Det er i tillegg veldig robust og krever ikke industriell forsterkning (som tilfellet er med bomull). Lite strech og høy følsomhet for krølling er de eneste ulempene.

Typiske produsenter: Cocoon, Odlo, Prana, Patagonia, Roxy

Perfekt til: Varme sommerdager, dager på stranda

Viskose

Viskose er et av de mest populære stoffene i hele verden. Ikke så rart, siden det er mykt som silke, kan behandles på mange måter og er relativt billig. Derfor brukes det over hele verden og blandes ofte med andre materialer, som for eksempel bomull.

Grunnlaget for viskose er cellulose: et naturlig stoff som er utvunnet fra tre. Deretter tilsettes forskjellige kjemiske stoffer til cellulosen, som gjør sluttproduktet til et halvsyntetisk stoff. Viscose føles behagelig myk på huden, er superenkelt å ta vare på og tilbyr ideell fuktighetsabsorpsjon.

Typiske produsenter: Snart tilgjengelig

Perfekt til: Sportaktiviteter

Modal

Modal er et halvsyntetisk, veldig mykt stoff laget av bøk. Det er en form for viskose, men er noe mer holdbar og fleksibel enn standardversjonen. Modal blandes ofte med andre fibre som bomull og spandex for å gi ekstra styrke.

Først og fremst imponerer Modal med sin store bærekomfort. Den er mer kjølende enn varmende, så det er perfekt til svette aktiviteter og høye temperaturer. Stoffet har en utmerket vannabsorberingskapastitet og fører fukten bort effektivt. I kombinasjon med merinoull, brukes Modal også i superundertøy, som sikrer fleksibel temperaturbalanse.

Typiske produsenter: Columbia, Maloja, Tufte Wear, Prana

Perfekt til: Varme sommerdager, sportsaktiviteter

Kaffe

Kaffe er ikke bare en velsmakende oppfrisker, det har også noen fordelaktige egenskaper når det veves inn i klær. Schöffel har tatt vare på dette fornybare naturproduktet og laget sin egne funksjonelle fiber fra det – S. Café. Tekstilfibrene, laget av resirkulert kaffegrut, hemmer luker, tørker raskt og gir en behagelig bærekomfort selv på turer som varer over flere dager. Hurra for kaffe!

Typiske produsenter: Schöffel, Helly Hansen, Maier Sports

Perfekt til: Varme sommerdager, sportsaktiviteter

Resirkulert dun

De utmerkede egenskapene til dun er velkjente. I naturen brukes disse myke fjærene til å regulere kroppsvarmen til fulger og beskytte dem mot miljøpåvirkninger som vind, vann og kulde. Å trekke ut dunen medfører miljømessige og moralske bekymringer.

Heldigvis finner du nå klær som inneholder resirkulert dun. Resirkulert dun hentes fra gamle klær, soveposer, sengetøy osv. hvor den, på nytt, brukes til å fylle et klesplagg.

Typiske produsenter: Patagonia, Mountain Equipment, Maloja, Haglöfs, Marmot

Perfekt til: Iskalde dager, lett trening

No Comments

Post A Comment