Funksjonelle materialer fra Moder Jord

Funksjonelle materialer fra Moder Jord

Syntetisk stoff har sine fordeler. De gir slitestyrke til plagget og kan designes for å være mer eller mindre vannavstøtende. Det har imidlertid begynt å dukke opp et skifte fra syntetiske stoffer til materialer som kommer fra naturen. Grunnen? Noen syntetiske alternativer kan forårsake hudirritasjon og de fleste kommer fra petroleum. Å velge dyre- eller plantebaserte materialer kan derfor være gunstig av helsemessige årsaker, men også for de som vurderer hvor materialet kommer fra. Noe du vet med enda større sikkerhet om du velger et bærekraftsmerket produkt.


PLANTEBASERTE MATERIALER

Bomull

Ordet "bomull" kommer fra det arabiske ordet قطن (quton), men hvor planten kommer fra er et mysterium som ennå ikke er løst. Bomull er et materiale som i dag finnes i nesten alle manns garderobe og alle merkers portefølje, og det er lett å forstå hvorfor.

Selve materialet er lett å håndtere og har mange bruksområder, men det er også veldig mykt og behagelig å ha på seg. Spesielt i varmt vær da den ventilerer godt og har gode fukttransporterende egenskaper.

Velg økologisk bomull for å hoppe over kunstgjødsel og ugressmidler. Gjøres enkelt ved å se etter GOTS- eller OCS-sertifiserte produkter.

Utmerkede egenskaper: Myk, ventilerende, fukttransporterende
Perfekt for: Hverdagsbruk
Markering: GOTS, OCS Blended, OCS 100
Finnes i produkter: T-skjorter, trøyer, bukser og jakker

Bomull

Hamp

Hamp er verdens eldste naturlige fiber. I lang tid, har dette robuste, holdbare fiberet hatt en nøkkelrolle i klesproduksjonen – inntil det ble erstattet av bomull og lignende.

Sammenlignet med konvensjonell bomull, gir hamp mye mer stoff med langt mindre energi, siden det krever mindre vann og mindre jord. Det er også veldig godt egnet til det europeiske klimaet og krever lite pleie. Klær som er laget av hamp, er behagelig å ha på og er veldig robust.

Dette materialet gir sine stoffer en naturlig glans og tilbyr lignende egenskaper som silke – noe som gir en kjølende effekt ved høye temperaturer og en varmende virkning ved lave temperaturer.

Utmerkede egenskaper Slitesterk, temperaturregulerende, ventilerende
Perfekt for: Hverdagsbruk, reiser
Merkeringer: GOTS, OCS Blended, OCS 100
Finnes i produkter: T-skjorter, trøyer, bukser og jakker

Lin

Lin er et robust og holdbart produkt, laget av stilken til linplanter. Lin kan dyrkes i det europeiske klimaet og er mindre krevende og mer bærekraftig enn bomull, ettersom det krever langt mindre vanning.

Linstoff er veldig mykt og fanger veldig lite luft. Dette betyr at den holder seg lofri i lang tid og er enkel å holde ren. Klær laget av linfiber utveksler raskt fuktighet med luften i omgivelsene og har derfor en naturlig kjøleeffekt.

Det er i tillegg veldig robust og krever ikke industriell forsterkning (som tilfellet er med bomull). Lite strech og høy følsomhet for krølling er de eneste ulempene.

Utmerkede egenskaper Slitesterk, ventilerende, avkjølende
Perfekt for: Hverdagsbruk, reiser
Markeringer: GOTS, OCS Blended, OCS 100
Finn produkter: Skjorter, kjoler

Bambus

Bambus

Siden det ser ut som et tre, er det vanskelig å forestille seg at bambus tilhører gressfamilien. Bambus antas å stamme fra Kina, et sted hvor folk i lang tid har utnyttet dets imponerende raskt voksende egenskaper – opptil 1 meter per dag.

Denne slitesterke, plantebaserte fiberen har i økende grad funnet veien inn i våre garderober og gjør klærne våre slitesterke, men også myke og behagelige å ha på seg. Spesielt på virkelig varme dager takket være dens fukttransporterende, ventilerende og antibakterielle egenskaper.

Psst. FSC-merket bambus kommer fra skog hvor avskoging er forbudt og beskyttelse av biologisk mangfold respekteres.

Utmerkede egenskaper Slitesterk, myk, ventilerende og fukttransporterende
Perfekt for: Hverdagsbruk, reiser
Merkeringer: FSC 100%, FSC MIX
Finnes i produkter: Undertøy, strømper, Trøyer

ANIMALSKE MATERIALER

Ull

I dag finnes det knapt en syntetisk fiber i verden som kan måle seg med ullens unike egenskaper. Den er temperaturregulerende som hjelper deg å holde deg kjølig i sommervarmen og varm under de bitre kalde vintrene. Ull er også ventilerende, vannavstøtende og lukthemmende, noe som gjør den perfekt til alle utendørsaktiviteter.

Se etter etikettene Responsible Wool Standard (RWS) og ZQ Wool. Begge har et strengt forbud mot utøvelse av mulesing, og krever at gården har en beskyttende tilnærming til marka sauene beiter på.

Utmerkede egenskaper Temperaturreglerende, ventilerende, odørhemmende
Perfekt for: Vandring, klattring, skikjøring
Merkeringer: RWS, ZQ Wool
Finnes i produkter: Superundertøy, T-skjorter, undertøy, strømper

Merinoull

Merinosauene fra New Zealand er ekte overlevende. Deres ull er spesielt egnet for å regulere kroppstemperaturen ved ekstreme temperaturforskjeller fra - 10 ° C til 30 ° C! Pelsen er laget av et spesielt materiale som er motstandsdyktig mot elementene og holder dem varme i kulden og kjølig i varmen.

Det er ingen overraskelse at de store produsentene innen friluftslivprodukter har fått opp øynene for dette mirakelgarnet. I dag er merinoull den absolutte stjernen blant klesmaterialer til utendørsbruk. Den gir alle de samme fordelene som konvensjonell ull, men er også veldig mykt – takket være de vidunderlige merinosauene.

Utmerkede egenskaper Myk, temperaturregulerende, ventilerende, odørhemmende
Perfekt for: Vandring, klatring, skikjøring
Merkeringer: RWS, ZQ Merino
Finnes i produkter: Superundertøy, T-skjorter, undertøy, strømper

Ull

Dun

De utmerkede egenskapene til dun er velkjente. I naturen brukes disse myke fjærene til å regulere kroppsvarmen til fulger og beskytte dem mot miljøpåvirkninger som vind, vann og kulde.

Å trekke ut dunen medfører miljømessige og moralske bekymringer. Heldigvis finner du nå klær som inneholder resirkulert dun. Resirkulert dun hentes fra gamle klær, soveposer, sengetøy osv. hvor den, på nytt, brukes til å fylle et klesplagg.

Utmerkede egenskaper Isolerende, varmende
Perfekt for: Veldig kalde dager, mindre anstrengende trening
Merkeringer: RDS, Global TDS
Finnes i produkter: Jakker, soveposer

Skinn

Bruken av dyreskinn i klesproduksjon går langt tilbake i historien og er fortsatt populær takket være dens holdbare, ventilerende og isolerende egenskaper. I dag bruner vi dyrehuden forsiktig - en prosess som gjør skinnet mykt og fleksibelt og klart til å vare i en levetid eller to. Vegetabilsk garving basert på bark og blader var historisk sett hovedrutinen for garving av skinn. I dag er det mest vanlig å bruke krom for å få ønsket resultat.

Ønsker du skinn som ikke er krombehandlet? Se etter etiketten NATURSKINN IVN SERTIFISERT. Eller OEKO-TEX sin SKINNSTANDARD for skinnprodukter som utelukker svartelistede kjemikalier som er skadelige for menneskers helse.

Utmerkede egenskaper Slitesterkt, ventilerende och isolerende
Perfekt for: Sko
Merkeringer: NATURSKINN IVN SERTIFISERT, OEKO-TEX LEATHER STANDARD
Finnes i produkter: Fjellsko, vintersko og hverdagssko

Dun