Finn de rette vinterstøvlene

Med vinterens ankomst er det tid for den tunge beskyttelsen i fottøygarderoben. Det er tiden på året da sludd, regn, snø og kuldegrader er en del av hverdagen. Det er imidlertid ingenting å frykte, for utvalget av vinterstøvler beskytter deg fullt ut, slik at du kan ta stødige skritt på ujevnt underlag. Det er ingenting som er så behagelig og betryggende som å skli føttene inn i et par solide vinterstøvler. Dette er fottøy som beskytter føttene dine optimalt, slik at du ikke trenger å unngå utendørsaktiviteter når det er kaldt. I stedet kan du snøre på deg de nye støvlene og trå alle vinterens elementer med komfort. Støvelutvalget gir hele familien muligheten til å nyte vinteren utendørs. Det betyr ikke flere kalde føtter når du skal drikke gløgg på julemarkedet, når du heier på barna på fotballtrening eller når du vil nyte skogens vakre farger i frostvær.
Et par solide vinterstøvler er nødvendigei fritiden og til hverdagslige ærend, hvor du ideelt sett ønsker å kunne sykle til jobben og komme hjem med tørre føtter og sokker. Trenger du et par mer tekniske støvler for fotturer og fjellklatring, finner du det også. Varme og komfort er to av stikkordene i utvalget av vinterstøvler. Dette er noe alle skomerkene tar hensyn til med innovative løsninger og teknisk sterke materialer som sikrer lang holdbarhet. Kvaliteten går aldri på akkord og derfor vil du kunne nyte mange vintre i samme par støvler. Du vil glede deg over motstandskraft fra første trinn, og ingen hindring er for stor til å overkomme. Det er bare å tråkke seg gjennom alle utfordringene på de vintersmurte veiene med velbehag og letthet – takket være alle de velutviklede støvlene i utvalget

Vinterstøvler
Allerede når høsten nærmer seg kan du begynne å vurdere hva slags vinterstøvler du vil bruke i år. Vinterstøvler kan se ut på mange måter, men felles for dem alle er at de er designet for å holde vind og vann ute. Dagens skomerker er helt enige om at funksjonalitet og mote er veien videre. Derfor er det lagt vekt på farger og former – uten at det går på bekostning av komforten. Generelt er vinterstøvler preget av klassiske og tidløse farger med svart, grått og brunt som dominerende farger. Dette er populære mørke farger, hvor skitt og skitt ikke er så godt synlig. Barnestøvlene er imidlertid ofte fargesterke slik at de matcher energien og dynamikken til barna. For alle dere fasjonable folk der ute, er det selvfølgelig også lilla, rødt, rosa, gult og mange andre toner å velge mellom, slik at støvlene kan matches med vinterklærne og vintertilbehøret.
Vinterstøvler i alle merker og prisklasser tilbyr noe for ethvert budsjett og utseende, slik at barn, unge og voksne kan pakke føttene varme og deilige. Alternativene er nesten uendelige takket være et hav av merker, sålehøyder og skaftlengder. Materialmessig er det også nok å velge mellom. Skinn er et av de åpenbare valgene hvis du ønsker et par vinterstøvler med en formell vri til jobbbruk på kontoret eller andre steder. Foretrekker du et mer praktisk utseende som kan brukes på fritiden, finnes det mange vinterstøvler med overflater i nylon og andre syntetiske materialer. Støvlene til barn er oftest designet med borrelås, mens modellene for voksne har lisser eller glidelås. Glidelåser gir en fasjonabel detalj til støvlene, mens lisser og borrelås er mer funksjonelle, da støvlene da kan strammes etter behov.
Fôr
Fôr er helt sentralt når det kommer til vinterstøvler. Dette er tekstillag av forskjellige typer som er sydd på innsiden av støvlene. Derfor kan du som støvleeier ha gleden av å gå rundt med mykhet og komfort rundt føttene når det er kaldt ute. Fôr kan bestå av syntetiske materialer, naturmaterialer eller en blanding av dem. Merinoull er et av naturmaterialene som er mye brukt blant støvleprodusenter. Den har den fordelen at den tilpasser seg temperaturene perfekt. Ettersom merinoull isolerer i kulde og ventilerer i varmen, vil du oppnå et passe behagelig miljø rundt føttene, hvor du verken fryser eller svetter. Fleece er en annen type fôr som er veldig attraktiv. Den er myk og isolerende samtidig som den også tåler fuktighet.
Noen skomerker tilbyr også vinterstøvler med fôret innside som kan tas av og vaskes. Naturmaterialene til fôr er imidlertid ofte antibakterielle i seg selv, slik at du unngår svettelukt og dårlig inneklima i støvlene. Gjenbrukbart fôr har også blitt populært, da det sparer ressurser og tar vare på miljøet. Alt er tettsittende rundt føttene, slik at ingen vind kan sive inn noe sted. Samtidig er det alltid plass til at du kan ha på deg et par ullsokker under hvis du er en skikkelig frysepinne.

Skaftlengde
Det er mange parametere å velge mellom når du skal investere i nye vinterstøvler. Skaftlengden er en av dem. Når snøen virkelig faller i Norge, trengs vinterstøvler med knelangt skaft. Skaftene er høye nok til at du ikke får snø i støvlene. De er også praktiske hvis du skal på skiferie på fjellet eller andre steder hvor det er fare for knehøye snøhauger.
De knelange modellene er også moteriktig, da de for eksempel kan matches med et par leggings i merinoull og et dunskjørt. Helt klassiske vinterstøvler, til bruk hele den Norske vinteren, er modellene med skaftlengder på ca. 20-30 cm. De når opp til ca. midt på leggbenene og kan dermed brukes i lavere snømengder, slik vi oftest er når man skal gå på brøytet vei. De korte ankelstøvlene for vinterbruk er også nødvendige. Det er de som klarer alle hverdagssituasjoner når man skal til og fra jobb, skole og alle fritidsaktiviteter. Vinterstøvler med høyere skaft er spesielt egnet for alle de lange turene i slaps og gjørme, samt når du skal ut og dra barna på pulk, gå tur med hunden på stranden eller gå tur i det vakre vinterlandskapet.

Vintestøvler til barn fra Keen

Vintestøvler til barn fra Keen

Vinterstøvler til damer fra Moon Boot
Skosåle
Når du investerer i et par vinterstøvler, kan du glede deg til å nyte det myke interiøret. Du kan også glede deg til å stå stødig på vinterglatte underlag. Frykten for å skli lurer rett rundt hjørnet, men takket være spesialutviklede såler oppnår du ekstra sikkerhet. Sålen på vinterstøvlene kjennetegnes ved å være veldig sterk og slitesterk. Kraftig mønster og riller under sålene sikrer at du har mothaker, slik at du oppnår et godt grep på våte og glatte veier og stier. I dag er gummi det foretrukne materialet blant støvlemerker, siden det er sterkt og fleksibelt. Det gir etter hver gang du tar et steg, slik at du oppnår mer naturlige bevegelser når du treffer bakken og tar av igjen. De fleste skosåler har gått gjennom en vulkaniseringsprosess, hvor gummien er forsterket. Den klebrige gummien blir dermed endret til et formstabilt og elastisk materiale som er perfekt for fottøy.
Innvendig er underdelene utstyrt med ergonomiske fotsenger, som enkelt kan suppleres med såler. Oversiden av underdelen er også forsterket rundt hæl og tær, slik at du oppnår en behagelig passform. Det er alltid god høyde på vinterstøvler. Høye skosåler betyr mer motstand og samtidig er det umulig for vann og slaps å trenge inn. På mange av skosålene er det utformet en kanal i midten slik at vannet praktisk talt siver bort fra sålene.

Finn riktig størrelse
Design og pris er noe de fleste tenker på når de skal kjøpe vinterstøvler. Passform og størrelse er også viktig. Er støvlene for store får ikke føttene nødvendig støtte og passform, og er de for små kan det bety blemmer og såre føtter. Derfor er det viktig å måle føttene før du kjøper vinterstøvlene. Bare ta av sokkene og mål fra hælen til den lengste tåen. Husk – at det ikke alltid er stortåa som er lengst. Som regel er også den ene foten lengre enn den andre, og du bør bruke målene fra den lengste av føttene dine. Du kan da legge til 0,5-1 cm til målingen, for når du går må det være plass til at tærne kan bevege seg. Derfor er det bedre at skoene er litt for store, heller enn for små. Dette gjelder spesielt vinterstøvler, da det skal være plass til et par tykke sokker under. Som med klær kan samme størrelse også variere litt blant støvlemerker. For eksempel kan en størrelse 42 være stor med én støvelprodusent, men liten med en annen. Spesielt for barn er det viktig å være bevisst på utviklingen deres når føttene vokser. Inntil barnet ca. ved 5 års alder vokser føttene ca. 2 størrelser per år. Derfor trengs det nye vinterstøvler årlig. Det er viktig at det er nye støvler i riktig størrelse. For barns føtter er individuelle og et par støvler som er arvet fra en bror eller søster har gått med noen andres føtter.
Stell av støvlene
Vedlikehold gjelder mange ting i livet. Både kropp og fysiske ting har godt av å bli tatt godt vare på og tatt vare på, noe som også gjelder fottøy. Vinterstøvler er spesielt utsatt, da den kaldeste årstiden byr på alt fra snø og gjørme til veisalt og regn. Heldigvis er støvelmerker klar over dette da de lever av å utvikle og skape nye innovasjoner slik at du kan komme deg gjennom vinteren med tørre føtter. Men for å forlenge levetiden til vinterstøvlene dine, kan du dra nytte av å ta vare på dem. Det absolutt beste er å påføre en impregnering allerede før du tar støvlene i bruk for første gang. Det er viktig å alltid rengjøre støvlene etter bruk.

Pleie til lær/skinnsko fra Nikwax

Skovoks til Hanwag

Skobørste fra Fibertec
Vandring eller daglig bruk betyr smuss og skitt, som vil feste seg og over tid ødelegge de beskyttende overflatene på støvlene. Derfor gjelder det rett og slett å børste støvlene rene med en skobørste. Du kan også bruke en myk klut – eventuelt tilsatt litt fuktighet om nødvendig. Støvlene må da få tørke i romtemperatur, og ikke på radiator eller i varmeskap, da dette kan skade membraner og overflater. Hvis støvlene dine er veldig våte, kan det være fordelaktig å fylle dem med avispapir, som da vil absorbere fuktigheten. Spesielt vinterstøvler laget av skinn trenger en god skinnbalsam eller skinnfett, som påføres når støvlene er helt tørre. Det er også opplagt å legge til litt skokrem som finnes i samme farge som støvlene dine. Silikonspray for kanter og sømmer er også verdt å ha i skopleieboksen. Som skinnolje kreves også rengjøringsolje, voks og en børste. Har du problemer med lukt fra støvlene, kan du investere i en luktfjerner som du enkelt sprayer inn på innsiden av støvlene. Når støvlene skal pakkes bort etter vinteren, er det lurt å bruke en boks der det er nok plass, i stedet for å stappe dem ned i bunnen av et skap. Dermed holder støvlene formen til neste sesong.