Hvordan feste liggeunderlag på sekk?

Hvordan feste liggeunderlag på sekk?

Du kjenner kanskje igjen situasjonen; du har gledet deg til årets fjelltur, og kjøpt inn både ny tursekk og et moderne liggeunderlag som enten er laget av skum eller er selvoppblåsende. Så melder spørsmålet seg – hvordan fester man best et liggeunderlag til sekken?


De ulike typene liggeunderlag

Du kan velge mellom liggeunderlag fra et utall produsenter, men i prinsippet er det to typer av moderne liggeunderlag for bruk utendørs; oppblåsbart underlag og skum- eller foam-underlag. Av oppblåsbare underlag er det igjen to hovedtyper, nemlig selvoppblåsbare og oppblåsbare. Forskjellen er at de oppblåsbare må blåses opp med munnen eller med en pumpe, mens de selvoppblåsbare skal kunne blåse seg opp selv dersom du ruller dem ut først.

For noen år siden var selvoppblåsbare underlag svært populære, mens de nesten har forsvunnet fra markedet i dag. Moderne, oppblåsbare underlag er svært komfortable og tar lite plass i sekken og kan puttes ned i sekken uten å stjele for mye plass. Underlag av skum er ofte rimeligere, men tar mer plass siden de vanligvis rulles sammen og bæres på utsiden av sekken. Når det er kaldt ute, kan du prøve å kombinere de to typene underlag for et godt og varmeisolerende resultat.

Fest liggeunderlaget til tursekken


Hvilken type underlag skal jeg velge?

For at du skal sove godt på et liggeunderlag, må underlaget oppfylle noen krav til komfort og isolasjon mot kulde. Bakken ute i naturen er svært sjeldent helt plan og horisontal, så underlaget må kunne jevne ut små groper, steiner og røtter som måtte befinne seg på bakkenivå. Det beste underlaget i så måte er den oppblåsbare varianten, som ofte er mellom 5 og 10 cm tykt når det blåses opp.

Outwell Sleepin Double liggeunderlag

Klassisk underlag av skum fra Outwell

Big Agnes liggeunderlag oppblåsbart

Oppblåsbart liggeunderlag fra Big AgnesNår det gjelder isolasjon, bruker de oppblåsbare underlagene ulike metoder. Noen har fyll av fiber eller dun, mens andre kun benytter luftfylte kamre som isolasjon. De sistnevnte er ofte noe dyrere, men isolerer til gjengjeld godt og kan som oftest blåses opp med munnen, slik at man slipper å drasse rundt på en spesiell pumpe. Skumunderlag egner seg best som supplement, og som sitteunderlag eller utstyrsunderlag i teltåpninger eller fortelt.

Oppbevaring inni eller utenpå sekken?

Ulike ryggsekker har forskjellige systemer for å feste liggeunderlag på sekken. Hvis du velger et oppblåsbart underlag, er dette ikke noe problem, for underlaget kan vanligvis få plass inne i sekken eller i lokket. Dersom du sverger til underlag av skum, eller det gode og velprøvde reinskinnet, er det viktig at sekken har festeremmer utenpå lokket, eller at remmene til lokket kan utvides, slik at underlaget får plass. Det finnes også sekker der underlag eller sovepose kan festes under sekken, noe som kan gi bedre vektfordeling.

Noen sekker har også spesielle festesystemer, som for eksempel stropper eller webb-remmer, ulike steder på sekken. Det kan derfor være lurt å prøve seg litt fram, slik at du får festet underlaget til akkurat din sekk så det er festet på en måte som gir god balanse, samtidig som underlaget sitter godt fast og ikke kan falle av. Når det gjelder oppbevaring inne i sekken, anbefales det å pakke underlaget slik at man ikke må tømme hele sekken for å få tilgang til pumpe og underlag når soveposen skal legges ut for natten. God tur!


Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved