Dun vs. Syntet vs. Ull

Å holde seg varm er nøkkelen til suksess i frilutfsliv og outdoorsporter. Alt blir mer morsomt når man ikke er stivfrossen. Når fleecegenseren ikke lengre er nok til å holde kulden ute, er det på tide å ta på et isolerende plagg. Denne guiden hjelper deg til å velge rett isolasjon til ditt bruk.

Grunnprinsippet er det samme for alle isolerende plagg, enten det er sovepose, jakke eller hansker: små rom i fibrene beholder varmen kroppen gir fra seg og varmer deg når det er kaldt. Jo større luftbarrierer mellom kroppen og kulden, jo mer effektiv isolering.

Isolering er i hovedsak gjort med dun eller syntet, men også ull har kommet på markedet de siste årene. Det finnes en jungel av hybridjakker som strategisk plasserer ulik isolering der du trenger dem som mest. Hver isolering har sine fordeler og ulemper, så det gjelder å velge rett isolering for rett aktivitet og vær.

Isolasjon Fordel Ulempe Passer bedst for
Dun
 • Lett
 • Komprimerbar
 • Går fort tilbake til sin form
 • Lang holdbarhet
 • Beste isolering I forhold til vekt
 • Sensitiv mot fuktighet
 • Tørker sakte
 • Dyrere alternativ
Lavintensive aktiviteter der du ikke svetter og til hverdags. Perfekt i kaldt og tørt vær
Syntet
 • Isolerer selv om det blir vått
 • Billigere alternativ
 • Foret holder seg på plass i produktet
 • Tyngre enn dun
 • Tar mer plass enn dun
 • Ikke like bra isolasjon i forhold til vekt, som dun
Høyintensive aktiviteter hvor du svetter mye eller i vått vær
Ull
 • Isolerer selv om det blir vått
 • Naturlig alternativ til syntet
 • Luktresistent
 • Tungt
 • Komprimerer ikke så bra
Langvarig og intensiv bruk i varierende temperatur

Dun

Dunisolering finnes i alt fra soveposer og vinterparkas til komprimerbare “puffies”, tynnere forsterkning du alltid kan ha i ryggsekken. Dunet er ultralett, ultrakomprimerbart og ultravarmt – det er omtrent tre ganger så mye varme i forhold til vekt, som syntet. Det er helt enkelt det varmeste og letteste du kan velge når det er kaldt og tørt. Dunisolering er holdbart og har lang levetid.

Dunets akilleshel er om det blir vått, som gjør at dunet mister sin fluffy og isolerende fordel. Det er nok om det er høy luftfuktighet for at det skal påvirkes, pluss at det tørker veldig sakte. Dun du finner i premiumprodukter, er idag behandlet for å kunne stå imot vått vær bedre, men det tåler fortsatt ikke like mye som syntet.

Ett tips: Gi ditt dunplagg den omsorgen den fortjener: heng den opp etter etter det har blitt brukt, så dunet ikke klumper seg og gir noen kalde områder.

Dunjakke fra Marmot

Marmot dunjakke til dame

Syntet

Syntetisk isolering er pålitelig når det kommer til vått vær. Det står imot fuktighet og om vannet får grep om isolasjonen, varmer det likevel. Det gjør syntetisk isolering perfekt for dager med nedbør og høy luftfuktighet eller til høyintensive aktiviteter. Du unngår også at jakken forvandles til en isklump om temperaturen skulle falle.

Når du velger syntetisolering i jakker, kan du tenke på mengden isolasjon. Som en tummelfinger-regel passer en jakke med 50-100 g/m² for vår og høst, eller som et mellomlag på vintertid. 100-200 g/m² gir varme under kalde forhold. Men som alltid finnes det noen unntak, der nye måter å konstruere plaggene på gjør syntetisoleringen lettere og varmere.

Ull

I løpet av de siste årene har ull tatt noen store steg inn i isoleringsverdenen. Ull er lett, varm, tåler fuktighet uten å miste isolasjonsfordelene og regulerer kroppstemperaturen. Det er et naturlig alternativ til syntet. Om man også legger til at ull er luktresistent, er denne isoleringen noe spesielt som man kan spå en lys fremtid for.

Hybrid

Mange produsenter i dag holder fast på det beste fra to verdener, kombinerer dun og syntet. Områder som er utsatt for fukt, som skuldre og krage, har syntet, mens kroppen får dun siden det trenger mer varme. Bakdelen er at, selv om hybriden gjør det beste for å få frem fordelene til dun respektive syntet, så blir kombinasjonen noe tyngre enn dun og mindre vanntett enn syntet.

Hybrid jakke fra Meru

Meru hybrid jakke til herre

FAQ

Hva er fill power?

Fill power er en indikator på dunets kvalitet og viser hvor mye volum en gitt vekt dun tar opp. Jo høyere siffer, desto bedre isolering. Et lavere siffer krever mer dun for å gi samme varme, som kan gjøre plagget tyngre. Et høyere siffer betyr bedre komprimerbarhet.

Er dun alltid lettere og varmere enn syntet?

Nei. Fill Power som vi beskriver over, avgjør kvaliteten for dun og det finnes veldig mange ulike typer syntetisolering som har kommet langt i etterligning av dunets egenskaper. Noen syntetfor er i dag så effektive at de motsvarer relativt høy kvalitet av dun. Prisen bruker som regel å avgjøre, en billigere dunjakke har ofte enklere dun og da kan en dyrere syntetjakke være bade lettere og varmere.

Er det foret som avgjør hvor bra et isolert plagg varmer?

Man skulle kanskje tro det noen ganger, siden det prates veldig mye om fill power, syntet som kopierer dun og ull som ikke lukter. Sannheten er at det er veldig mye annet som påvirker. Et vindtett plagg kommer såklart stenge inne mer varme enn et ventilerende. Et vanntett plagg kan til og med være FOR tett, så du blir overopphetet og starter å svette på innsiden, som aldri er bra i kaldt vær. Det er nettopp derfor vi maser om at du skal velge produkter etter aktivitet. Andre ting å tenke på er hvor mye plagget dekker av din kropp og om det beskytter ekstra følsomme kroppsdeler.

Hvorfor skal et varmt plagg ventilere?

Det blir helt enkelt for varmt om det ikke gjør det. Og da svetter du, for så å starte å fryse. Ventilasjon er redningen.

Jeg har sett at det står 85/15 i beskrivelsen for dunet. Hva menes med det?

Dunet er ikke selve fjæret, som man kanskje skulle tro, men det er den fluffy delen nederst. Tallene viser hvor mye av isoleringen som er dun og hvor mye som er fjær. Jo høyere andel dun, jo bedre isolering. 85/15 betyr 85 gram dun av 100 gram fyll.

Må jeg velge? Kan jeg ikke bare kjøpe vannbestandig dun?

Den vannbestandige behandligen gjør dunet mer vanntett, uten å ødelegge dunets isolerende fordel. Men, det isolerer ikke like bra når det er fuktig, som syntet gjør.

Skal dun vaskes med tennisballer?

Nei, tennisballer risikerer å slå i stykker dunet. Følg vaskeinstruksjonen for ditt plagg. Om det anbefales tennisballer, velg da noen som ikke har print.