10 klatretips fra dyreriket

10 klatretips fra dyreriket

Vaskebjørn: Planlegg ruten

Selv om vaskebjørnen kanskje ikke er det første dyret man tenker på når de kommer til fremragende klatrere - så kan de virkelig klatre. Den pelskledde rakkeren planlegger virkelig ruten, før den starter. På den måten kan den finne løsninger på sine kommende problemer.

Leksjon

Gjør som vaskebjørnen: Studer klatreruten din før du starter. Prøv å lese ruten - vurder nøye de forskjellige overflatene du vil møte og den beste måten å overvinne potensielle vanskeligheter. Da kan du lettere løse utfordringer når du først er der oppe.

Ekorn: Fortsett!

Hvis du noen gang har sett et sultent ekorn overvinne ethvert hinder for å komme til et fôringsbrettet, vil du definitivt ha én ting i tankene: Den lodne mattyven fortsetter bare uansett hindring.

Leksjon

Det tar tid å overvinne et nytt problem eller en vanskelig rute, men ikke mist motet. Ta det med ro og ikke vær for hard mot deg selv, da når du sannsynligvis målet ditt. Kampen og utfordringen er halvparten av klatregleden. Det er alltid mer tilfredsstillende når man endelig har klart en rute som tidligere har virket umulig.


Bjørnen: Teknikk er alfa og omega

Vi kan lære mye om den perfekte klatreteknikk fra bjørnene. De er blitt filmet, mens de bestiger klippevegger med perfekt kryssteknikk, hvor de skubber seg selv opp med deres bakbein, mens de holder deres forbein eller "armer" utstrakte.

Leksjon

Når du begynner å lære om klatring, er det to viktige punkter: Hold knærne bøyd og armene utstrakt. Det er den mest energieffektive måten å klatre på, som du kan stole på får deg fremover en god del underveis. Det er dessverre lettere sagt enn gjort. Vi gjør nesten alle samme feil når vi starter: Vi drar oss opp med våre svake armer i stedet for å presse oss opp med de mye sterkere beina våres.

Geit: Behendig beinarbeid

Fjellgeiter er hårete eksperter på beinarbeide. Ikke bare har de hover som er designet for klatring, de er også strategiske når det kommer til hvor de setter "føttene". De skraper til og med bort løs grus og andre potensielle snublefarer før de tar et skritt.

Leksjon

Fokuser på beinarbeidet ditt. Det er lett å fokusere på hendene foran deg – på bekostning av føttene under deg. Tenk nøye over hvor du setter føttene. Det kan bety forskjellen mellom å falle eller beseire ruten du har planlagt og tenkt på så lenge.


Ape: Grip fast

Aper har utmerkede gripeegenskaper med hender, føtter og haler som lar dem ta godt tak i greiner og dermed gjør at de klatrer med letthet man bare kan drømme om.

Leksjon

Jobb med grepet ditt. Selv om mennesker bare deler hender med disse ville skapningene, kan du etterligne apen og arbeide systematisk med grepet ditt for å forbedre klatringen.

Koala: Som limt fast i veggen

Den døsige elsklingen har tilpasset sitt liv for å sakte men sikkert klatre, den finner hovedsaklig maten og trygghet i tretoppene. Den bruker lang tid på å klamre seg stammen på trærne.

Leksjon

Gjør som koalaen og hold deg tett inntil klatreflaten. Ved å holde kroppen så nær veggen som mulig sparer du styrke og energi. Du vil bli overrasket over hvor mye lettere det er å klatre når tyngdepunktet ditt jobber for deg og ikke mot deg.


Kattedyr: Perfekt balanse

Både store og små kattedyr foretrekker å oppholde seg i høyden. Det betyr at de bruker mye tid på å klatre – og de vet instinktivt hvordan de skal gjøre det riktig. Katten er en balanseekspert og bruker halen som motvekt når den klatrer eller hviler på smale avsatser.

Leksjon

Fokusér på balanse. Å holde balansen er avgjørende når du klatrer. Vi kan bruke de elegante kattedyrene som lærere når det gjelder å finne balansen. Mens katten bruker halen som motvekt, kan du forsiktig posisjonere kroppen strategisk for å oppnå lignende resultater.

Slange: Hold deg fleksibel

Slangen er nok en av de tilsynelatende usannsynlige klatrerne, men å klatre på nesten hvilken som helst overflate med letthet er et triks som slangen gjemmer i ermet. Slangen klatrer med en fleksibilitet som hundrevis av ryggvirvler gir.

Leksjon

Jobb med fleksibiliteten din. Mennesker har kun 33 ryggvirvler, men vi kan holde muskler og sinn fleksible og klare til å møte problemer når vi snor oss opp i høyden.


Gekko: Det rette utstyret

Gekkoen er en klatremester - men den får også en hjelpende "hånd" av sine pene fotputer. Tærne er dekket med millioner av små hår, noe som gir den et grep som nesten limer seg til overflaten.

Leksjon

Riktig fottøy er en stor del av jobben. Klatresko er tilgjengelig i en lang rekke former og stiler – men de har alle én ting til felles. De er utstyrt med en selvklebende gummisåle som gir dem et grep som du ikke får med andre typer sko.

Dovendyr: Ha tålmodighet

Det er så åpenbart at det virker overflødig å nevne: Late dyr er sakte klatrere - veldig, veldig sakte.

Leksjon

Vær tålmodig. Selv om klatring er spennende, ikke forhast deg. Prøv heller å klatre med en langsom og behersket stil. Øv på energieffektivitet og sparsommelig plassering av hender og føtter. Her er det «skilpadden» som vinner løpet.



Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved