Tur- eller fjellsko? - Hold deg varm og tørr på beina

Tur- eller fjellsko? - Hold deg varm og tørr på beina

Tursko kan være avgjørende for din opplevelse av turen. Skoens jobb er å beskytte og gi komfort, slik at føttene skal ha det så bra som mulig under og etter en lang tur. De må derfor være helt perfekte i forhold til hvordan og hvor du skal gå og selvfølgelig også med dine føtter. Med denne guiden skal vi prøve å hjelpe deg med å velge rett sko til din tur.

10 TIPS

 • Tung pakning og og utfordrende terreng passer for fjellstøvler, altså de som går høyere opp på leggen.
 • For lett eller ingen pakning i enklere terreng, passer vanlige fjellsko.
 • Hælen skal sitte stødig.
 • Glipper rett størrelse? Prøv en annen modell.
 • 1-1,5 cm plass foran tærne i fjellsko.
 • 0,5-1 cm plass foran tærne i tursko.
 • Bruk to sokker for å minske risken for gnagsår.
 • Sokkene skal gå høyere opp på leggen enn fjellskoene.
 • Prøv aktuelle sko på slutten av dagen, da føttene ofte er litt opphovna da.
 • Gå inn skoene ordentlig før du legger ut på tur.

TERRENG OG KLIMA

Gjør deg kjent med hvilket terreng og klima din destinasjon har. Skal du gå i Camino de Santiago i Spania kan det være smart med ett par ventilerende tursko i mesh, mens det norske fjellet stiller høyere krav til vanntetthet. Felles for dem begge er at både en vanlig tursko og fjellsko skal være stabil og beskytte mot ujevnheter i underlaget. En lav modell passer best for deg som går med lett pakning og vil ha mye fleksibilitet, mens en høyere modell gir god stabilitet om du har tung pakning og trenger mer støtte rundt vristen.

PAKNING

Tyngden i ryggsekken kommer til å trykke frem føttene i nedoverbakker. Finn derfor et passende underlag og ha gjerne litt tyngde på ryggen når du prøver fjellstøvler. For fjellsko trenger du ikke like stor plass foran i skoen, siden de kan strammes hardere med en passform som ligner joggesko. Hælen skal sitte stødig bakerst i skoen og ikke flytte på seg. Har du rett størrelse men hælen fortsetter å glippe, kan det være modellen som ikke passer. Prøv en annen modell, men hold deg til samme størrelse.

NÆRMEST FOTEN

Det er smart å bruke to par tursokker for å minske friksjonen og risken for gnagsår. De beste sokkene å bruke på tur er de som er laget i merinoull – de er ventilerende og lukthemmende. Om du bruker to sokker burde den innerste gå høyere opp på leggen enn den ytterste, slik at den innerste ikke glir ned og klumper seg på innsiden. Sokkene skal alltid gå høyere opp på leggen enn skoen.

Hold deg tørr på beina

TIPS FOR Å HOLDE SKOENE FRESHE SÅ LENGE SOM MULIG

 • Smør inn skoene de første tre/fire gangene du bruker dem.
 • Regngjør skoene i lunket vann, tørk dem ikke i tørkeskap.
 • Ta ut sålene og oppbevar skoene på et svalt sted mellom hver bruk.

VANLIGE SPØRSMÅL OG SVAR OM TUR- OG FJELLSKO

«Jeg har et par gode løpesko som jeg liker å gå i, kan jeg bruke dem?» Løpesko kan være veldig behagelig å bruke på asfalt og andre jevne underlag. Skal du derimot gå på en sti i skog og fjell, så trenger du en stivere såle som beskytter foten fra underlaget. Det kommer du merke ekstra godt om du går med litt pakning og stegene blir tyngre.

«Må skoene være vanntette?» Om man skal gå i det nordiske klimaet er det lurt å ha vanntette sko, da det ofte kan være vått i fjellet eller komme en regnskur i tide og utide. Skal du derimot gå i enklere terreng med en lav sko i litt varmere land, kan en sko som ikke er vanntett være et godt alternativ, da denne ventilerer bedre og ofte også tørker raskere om den skulle bli våt.

skogstur

«Må jeg knyte hele veien opp på en høy fjellsko?» Heller tvert om. Snøre hele veien opp når terrenget er krevende og du trenger ekstra stabilitet. Når underlaget blir jevnere, kan du snøre opp skoene, slik at du får mer fleksibilitet og det kan ventilere bedre.

«Det er så mye snakk om sokker i merinoull, kan jeg ikke bruke bomull eller syntet?» Jo, det kan du absolutt. Men med høy komfort kommer turene til å bli så mye bedre. En av flere gode grunner til å velge merino når det kommer til sokker er at merino varmer når det blir bløtt, det gjør ikke bomull eller syntet. Utsikten fra fjelltoppen er ikke like fin om man fryser på føttene. En annen god grunn er at merino er lukthemmende. Veldig greit når man går på lengre turer. Ofte holder det med to par sokker om de er i merinoull. Bruker du sokker i syntet og bomull blir du nødt til å pakke med deg mange flere par, noe som kanskje tar opp plassen til noe annet.

«Jeg har ulik størrelse på føttene. Hva gjør man?» Utgå alltid fra den største foten. For trange sko kan man ikke fikse på – det blir gnagsår, dårlig blodsirkulasjon og ingen god stemning. Føles det veldig ujevnt, kan du prøve en tynnere kombinasjon av merinosokker på den største foten.

Lykke til og god tur!

Myrdal i Norge


Sosiale Medier

Copyright © Addnature – All rights reserved